Снимка: © БНР Видин

Първите уреди за UV-C дезинфекция по кампанията #БългарияЗаЛекарите” вече са в болницата “Света Петка” във Видин. Градът е най-голямото огнище на Covid-19 в България, като най-малко 40 от общо 150 доказано заболели хора в града са лекари и медицински сестри от видинската болница.

На пресконференция днес областният управител на Видин Момчил Станков каза, че е поискал помощ от държавата за дезинфекция на болницата. Засега единствената помощ е от #БългарияЗаЛекарите”

Болница “Света Петка” получи безвъзмездно UV-C уред за дезинфекция, който почиства до 400 кв. м. за 20 минути и по-малка машина, с която могат да се дезинфекцират линейки, кабинети и включително защитните облекла на медицинския персонал. 

"Обърнах се към националния щаб, министър на отбраната и на здравеопазването с апел за помощ за дезинфекция на УМБАЛ "Света Петка". Ноторно известно е, че огнището е нашата областна болница. Имам уверението от министъра и вицепремиера, че ще бъде откликнато за помощ. Знаете, че преди дни в УМБАЛ "Света Петка" се получи дарение автоматизирани уреди за дезинфекция от най-висок клас. (бел. р. от кампанията #БългарияЗаЛекарите"). Вече е започнало да се дезинфекцира с UV. Дезинфекцирани са УНГ и очното отделение, дезинфекцията продължава", каза още областният управител. 

Във Видинска област заразените граждани са 161, от тях медицински персонал са 43. 9 са починалите.  40 специалисти от първа линия, на които разчитат пациентите от цялата област, са поставени под 28-дневна карантина, докато сами се справят с болестта.


КРИЗАТА ВЪВ ВИДИН: КОГАТО COVID-19 СЕ СБЛЪСКА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА


#БългарияЗаЛекарите” продължава да набира средства, крайната цел е да се закупят общо 10 големи и 20 по-малки уреда за дезинфекция, с които да се подпомогнат болници в страната. 

За момента, по цял свят UV-C дезинфекцията се смята за единственият работещ и достатъчно надежден метод за почистване на болници и работни помещения. 

В България все още се слага много силен акцент върху маските и дистанцията, а много малко се говори за обеззаразяване на средата. Почистването с UV-лъчи е доказано ефективен метод, който се ползва в медицината от години и задължително в операционните болнични помещения. Допълнителна полза за медиците е възможността за 100 процентовата дезинфекция на маските за еднократна защита, които в момента се ползват многократно, в разрез със стандарта, след недостатъчна дезинфекция само със спирт. 

Заразените медици в България до днес са около 11% от всички болни, като двама лекари вече загубиха живота си. Данните показват, че един от най-големите причинители на масово разпространение на Covid-19 е допускането на замърсяване в болнична среда. Така болниците и лекарите стават неволни преносители на заразата сред пациентите си. 

4646 лв. делят кампанията от от събирането на сумата за следващите три UV-C професионални дезинфекционни уреда, които ще заминат за болниците в Сливен, Плевен и Враца. „Вашата подкрепа дори и с минимални суми е безценна инвестиция в здравето на лекарите и медицинските работници в този труден момент! Благодарим ви от сърце!“, се обръщат организаторките на кампанията към дарителите.  

Дезинфекционните апарати по технология на Philips са сертифицирани в ЕС и България и са с осигурена гаранция и сервиз.

Кампанията може да бъде подкрепена по сметка: Алианц Банк / Сметка:BG22BUIN95611000581788 / BIC:BUINBGSF / Титуляр на сметка: Хелп Карма Фондация, основание: България за лекарите. 

Както и през платформата ХелпКарма, кампания България за лекарите.

Безвъзмездно по кампанията работят Кръстина Стефанова, Десислава Олованова и Сибина Григорова. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът