Първите уреди за UV-C дезинфекция от кампанията #БългарияЗаЛекарите” вече са във Видин Снимка: © БНР Видин

Първите уреди за UV-C дезинфекция по кампанията #БългарияЗаЛекарите” вече са в болницата “Света Петка” във Видин. Градът е най-голямото огнище на Covid-19 в България, като най-малко 40 от общо 150 доказано заболели хора в града са лекари и медицински сестри от видинската болница.

На пресконференция днес областният управител на Видин Момчил Станков каза, че е поискал помощ от държавата за дезинфекция на болницата. Засега единствената помощ е от #БългарияЗаЛекарите”

Болница “Света Петка” получи безвъзмездно UV-C уред за дезинфекция, който почиства до 400 кв. м. за 20 минути и по-малка машина, с която могат да се дезинфекцират линейки, кабинети и включително защитните облекла на медицинския персонал.

"Обърнах се към националния щаб, министър на отбраната и на здравеопазването с апел за помощ за дезинфекция на УМБАЛ "Света Петка". Ноторно известно е, че огнището е нашата областна болница. Имам уверението от министъра и вицепремиера, че ще бъде откликнато за помощ. Знаете, че преди дни в УМБАЛ "Света Петка" се получи дарение автоматизирани уреди за дезинфекция от най-висок клас. (бел. р. от кампанията #БългарияЗаЛекарите"). Вече е започнало да се дезинфекцира с UV. Дезинфекцирани са УНГ и очното отделение, дезинфекцията продължава", каза още областният управител.

Във Видинска област заразените граждани са 161, от тях медицински персонал са 43. 9 са починалите. 40 специалисти от първа линия, на които разчитат пациентите от цялата област, са поставени под 28-дневна карантина, докато сами се справят с болестта.


КРИЗАТА ВЪВ ВИДИН: КОГАТО COVID-19 СЕ СБЛЪСКА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА


#БългарияЗаЛекарите” продължава да набира средства, крайната цел е да се закупят общо 10 големи и 20 по-малки уреда за дезинфекция, с които да се подпомогнат болници в страната.

За момента, по цял свят UV-C дезинфекцията се смята за единственият работещ и достатъчно надежден метод за почистване на болници и работни помещения.

В България все още се слага много силен акцент върху маските и дистанцията, а много малко се говори за обеззаразяване на средата. Почистването с UV-лъчи е доказано ефективен метод, който се ползва в медицината от години и задължително в операционните болнични помещения. Допълнителна полза за медиците е възможността за 100 процентовата дезинфекция на маските за еднократна защита, които в момента се ползват многократно, в разрез със стандарта, след недостатъчна дезинфекция само със спирт.

Заразените медици в България до днес са около 11% от всички болни, като двама лекари вече загубиха живота си. Данните показват, че един от най-големите причинители на масово разпространение на Covid-19 е допускането на замърсяване в болнична среда. Така болниците и лекарите стават неволни преносители на заразата сред пациентите си.

4646 лв. делят кампанията от от събирането на сумата за следващите три UV-C професионални дезинфекционни уреда, които ще заминат за болниците в Сливен, Плевен и Враца. „Вашата подкрепа дори и с минимални суми е безценна инвестиция в здравето на лекарите и медицинските работници в този труден момент! Благодарим ви от сърце!“, се обръщат организаторките на кампанията към дарителите.

Дезинфекционните апарати по технология на Philips са сертифицирани в ЕС и България и са с осигурена гаранция и сервиз.

Кампанията може да бъде подкрепена по сметка: Алианц Банк / Сметка:BG22BUIN95611000581788 / BIC:BUINBGSF / Титуляр на сметка: Хелп Карма Фондация, основание: България за лекарите.

Както и през платформата ХелпКарма, кампания България за лекарите.

Безвъзмездно по кампанията работят Кръстина Стефанова, Десислава Олованова и Сибина Григорова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022