Първите уреди за UV-C дезинфекция от кампанията #БългарияЗаЛекарите” вече са във Видин Снимка: © БНР Видин

Първите уреди за UV-C дезинфекция по кампанията #БългарияЗаЛекарите” вече са в болницата “Света Петка” във Видин. Градът е най-голямото огнище на Covid-19 в България, като най-малко 40 от общо 150 доказано заболели хора в града са лекари и медицински сестри от видинската болница.

На пресконференция днес областният управител на Видин Момчил Станков каза, че е поискал помощ от държавата за дезинфекция на болницата. Засега единствената помощ е от #БългарияЗаЛекарите”

Болница “Света Петка” получи безвъзмездно UV-C уред за дезинфекция, който почиства до 400 кв. м. за 20 минути и по-малка машина, с която могат да се дезинфекцират линейки, кабинети и включително защитните облекла на медицинския персонал.

"Обърнах се към националния щаб, министър на отбраната и на здравеопазването с апел за помощ за дезинфекция на УМБАЛ "Света Петка". Ноторно известно е, че огнището е нашата областна болница. Имам уверението от министъра и вицепремиера, че ще бъде откликнато за помощ. Знаете, че преди дни в УМБАЛ "Света Петка" се получи дарение автоматизирани уреди за дезинфекция от най-висок клас. (бел. р. от кампанията #БългарияЗаЛекарите"). Вече е започнало да се дезинфекцира с UV. Дезинфекцирани са УНГ и очното отделение, дезинфекцията продължава", каза още областният управител.

Във Видинска област заразените граждани са 161, от тях медицински персонал са 43. 9 са починалите. 40 специалисти от първа линия, на които разчитат пациентите от цялата област, са поставени под 28-дневна карантина, докато сами се справят с болестта.


КРИЗАТА ВЪВ ВИДИН: КОГАТО COVID-19 СЕ СБЛЪСКА СЪС СЕВЕРОЗАПАДА


#БългарияЗаЛекарите” продължава да набира средства, крайната цел е да се закупят общо 10 големи и 20 по-малки уреда за дезинфекция, с които да се подпомогнат болници в страната.

За момента, по цял свят UV-C дезинфекцията се смята за единственият работещ и достатъчно надежден метод за почистване на болници и работни помещения.

В България все още се слага много силен акцент върху маските и дистанцията, а много малко се говори за обеззаразяване на средата. Почистването с UV-лъчи е доказано ефективен метод, който се ползва в медицината от години и задължително в операционните болнични помещения. Допълнителна полза за медиците е възможността за 100 процентовата дезинфекция на маските за еднократна защита, които в момента се ползват многократно, в разрез със стандарта, след недостатъчна дезинфекция само със спирт.

Заразените медици в България до днес са около 11% от всички болни, като двама лекари вече загубиха живота си. Данните показват, че един от най-големите причинители на масово разпространение на Covid-19 е допускането на замърсяване в болнична среда. Така болниците и лекарите стават неволни преносители на заразата сред пациентите си.

4646 лв. делят кампанията от от събирането на сумата за следващите три UV-C професионални дезинфекционни уреда, които ще заминат за болниците в Сливен, Плевен и Враца. „Вашата подкрепа дори и с минимални суми е безценна инвестиция в здравето на лекарите и медицинските работници в този труден момент! Благодарим ви от сърце!“, се обръщат организаторките на кампанията към дарителите.

Дезинфекционните апарати по технология на Philips са сертифицирани в ЕС и България и са с осигурена гаранция и сервиз.

Кампанията може да бъде подкрепена по сметка: Алианц Банк / Сметка:BG22BUIN95611000581788 / BIC:BUINBGSF / Титуляр на сметка: Хелп Карма Фондация, основание: България за лекарите.

Както и през платформата ХелпКарма, кампания България за лекарите.

Безвъзмездно по кампанията работят Кръстина Стефанова, Десислава Олованова и Сибина Григорова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024