Първият дебат Байдън-Тръмп завърши с паника сред демократите и предизвикателство за голф Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън е големият губещ от първия телевизионен дебат в предизборната кампания, в който той се изправи срещу основния си опонент за поста Доналд Тръмп. Представянето на американския държавен глава беше толкова лошо, че предизвика паника сред демократите, включително и сред основните дарители на кампанията на Байдън.

Такава оценка дават международните медии на словесния сблъсък между Байдън и Тръмп, който е първият от 2020 г. насам. Те акцентират върху колебливото и разсеяно представяне на президента, който се бореше с пресипнал глас и от време на време забравяше думи при изказванията си.

В продължение на 90 минути той се опитваше да се противопостави на острия тон на Тръмп, но без особен успех, което породи съмнения за способността му да води активна и конкурентна кампания четири месеца преди изборите. Вместо да разсее опасенията за възрастта си, 81-годишният американски лидер я превърна в централен въпрос, пише изданието "New York Times".

Основни моменти от предизборния сблъсък:

  • Байдън забравяше думи и понякога беше неразбираем, което породи съмнения за способността му да води активна предизборна кампания.
  • За разлика от Байдън, Тръмп запази своя остър тон и многократно използваше лъжи и полуистини.
  • Тръмп не каза дали би признал резултата на президентския вот през 2024 г.
  • Сблъсъци кой носи отговорността за бунта в Капитолия на 6 януари преди 4 години, при които Тръмп отклони вината, а Байдън разкритикува реакцията на опонента си.
  • Дебат за възрастта на кандидатите и неочакван обрат на разговора към уменията им за игра на голф.

Байдън на моменти беше неразбираем, думите му често се сливаха и се запъваше, особено когато трябваше да цитира статистически данни и законодателство.

В един момент от дебата кандидатите обсъждаха сигурността на границите, при което Тръмп хапливо го нападна: "Наистина не знам какво каза в края на това изречение. Не мисля, че и той знае какво е казал."

Самият Тръмп на моменти отново отричаше изборния резултат от 2020 г. и дори не отговори в конкретика дали би признал резултата на президентския вот през 2024 г., ако той не го устройва. Допусна, че ще го направи, само ако изборите са "честни и законни".

Кандидатът на Републиканската партия не изневери на популисткия си стил и многократно си служеше с лъжи и полуистини, като например как демократите искали да е разрешен аборт до и след раждането. Когато бяха задавани въпроси, които изискваха трудни отговори - като например за щурма на Капитолия от 6 януари 2020 г., Тръмп отклоняваше темата към нещо друго, с което може да атакува Байдън.

Бившият американски президент се похвали, че администрацията му е имала "най-добрите данни за околната среда" - без да стъпи на някакви факти и доказателства за това.

Двамата кандидати показаха колко различно гледат на САЩ. Републиканецът говореше как светът гледа на страната по отчайващ начин и в момента има "най-лошия президент в историята".

Докато Байдън очаквано беше по-оптимистичен: "Ние сме страната, на която се възхищават най-много в света. Ние сме Съединените американски щати. Няма нищо, което да е извън нашите възможности. Разполагаме с най-добрата армия в историята на света, най-добрата в историята на света. Никой не смята, че сме слаби".

Въпросът за разликата във възрастта на двамата опоненти също беше засегнат в хода на разговора и някак стигна до способността им да играят голф. Тръмп каза, че е в "много добро здраве" и току-що е спечелил два клубни шампионата.

"Трябва да си доста умен и да можеш да удряш топката надалеч", каза лаконично той и критикува президента, че "не може да удари топка и на 50 метра".

Байдън се защити и дори каза, че е готов да премерят сили в това отношение.

90-минутният дебат, организиран от американската медия CNN, се провежда в момент, когато Тръмп е изправен пред две наказателни преследвания заради усилията му като президент да отмени изборния резултат през 2020 г. По време на дебата нямаше публика в студиото, а микрофонът на всеки от кандидатите беше изключен, когато дойдеше ред на опонента му да говори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Рекордна избирателна активност на първия тур на парламентарните избори във Франция

Предсрочният вот беше свикан в нощта на евроизборите от президента Макрон

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024