Първият дебат Байдън-Тръмп завърши с паника сред демократите и предизвикателство за голф Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън е големият губещ от първия телевизионен дебат в предизборната кампания, в който той се изправи срещу основния си опонент за поста Доналд Тръмп. Представянето на американския държавен глава беше толкова лошо, че предизвика паника сред демократите, включително и сред основните дарители на кампанията на Байдън.

Такава оценка дават международните медии на словесния сблъсък между Байдън и Тръмп, който е първият от 2020 г. насам. Те акцентират върху колебливото и разсеяно представяне на президента, който се бореше с пресипнал глас и от време на време забравяше думи при изказванията си.

В продължение на 90 минути той се опитваше да се противопостави на острия тон на Тръмп, но без особен успех, което породи съмнения за способността му да води активна и конкурентна кампания четири месеца преди изборите. Вместо да разсее опасенията за възрастта си, 81-годишният американски лидер я превърна в централен въпрос, пише изданието "New York Times".

Основни моменти от предизборния сблъсък:

  • Байдън забравяше думи и понякога беше неразбираем, което породи съмнения за способността му да води активна предизборна кампания.
  • За разлика от Байдън, Тръмп запази своя остър тон и многократно използваше лъжи и полуистини.
  • Тръмп не каза дали би признал резултата на президентския вот през 2024 г.
  • Сблъсъци кой носи отговорността за бунта в Капитолия на 6 януари преди 4 години, при които Тръмп отклони вината, а Байдън разкритикува реакцията на опонента си.
  • Дебат за възрастта на кандидатите и неочакван обрат на разговора към уменията им за игра на голф.

Байдън на моменти беше неразбираем, думите му често се сливаха и се запъваше, особено когато трябваше да цитира статистически данни и законодателство.

В един момент от дебата кандидатите обсъждаха сигурността на границите, при което Тръмп хапливо го нападна: "Наистина не знам какво каза в края на това изречение. Не мисля, че и той знае какво е казал."

Самият Тръмп на моменти отново отричаше изборния резултат от 2020 г. и дори не отговори в конкретика дали би признал резултата на президентския вот през 2024 г., ако той не го устройва. Допусна, че ще го направи, само ако изборите са "честни и законни".

Кандидатът на Републиканската партия не изневери на популисткия си стил и многократно си служеше с лъжи и полуистини, като например как демократите искали да е разрешен аборт до и след раждането. Когато бяха задавани въпроси, които изискваха трудни отговори - като например за щурма на Капитолия от 6 януари 2020 г., Тръмп отклоняваше темата към нещо друго, с което може да атакува Байдън.

Бившият американски президент се похвали, че администрацията му е имала "най-добрите данни за околната среда" - без да стъпи на някакви факти и доказателства за това.

Двамата кандидати показаха колко различно гледат на САЩ. Републиканецът говореше как светът гледа на страната по отчайващ начин и в момента има "най-лошия президент в историята".

Докато Байдън очаквано беше по-оптимистичен: "Ние сме страната, на която се възхищават най-много в света. Ние сме Съединените американски щати. Няма нищо, което да е извън нашите възможности. Разполагаме с най-добрата армия в историята на света, най-добрата в историята на света. Никой не смята, че сме слаби".

Въпросът за разликата във възрастта на двамата опоненти също беше засегнат в хода на разговора и някак стигна до способността им да играят голф. Тръмп каза, че е в "много добро здраве" и току-що е спечелил два клубни шампионата.

"Трябва да си доста умен и да можеш да удряш топката надалеч", каза лаконично той и критикува президента, че "не може да удари топка и на 50 метра".

Байдън се защити и дори каза, че е готов да премерят сили в това отношение.

90-минутният дебат, организиран от американската медия CNN, се провежда в момент, когато Тръмп е изправен пред две наказателни преследвания заради усилията му като президент да отмени изборния резултат през 2020 г. По време на дебата нямаше публика в студиото, а микрофонът на всеки от кандидатите беше изключен, когато дойдеше ред на опонента му да говори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024