Снимка: © Булевард България

Министерството на образованието даде отчет за провеждането на изследванията за Covid-19 в областите, където бяха осигурени щадящи тестове за децата. 

"Това за нас е нов модел, който ако проработи правилно, може да ни позволи повече да не връщаме децата в онлайн обучение, ако осигурим безопасната среда. Това зависи от начина, по който се реализира този механизъм - надяваме се да са успешни", каза министърът на образованието Николай Денков. 

Тествани са 37 832 ученици, от които има 5 положителни проби - две в София, по една във Варна, Добрич и Пазарджик.

Има 2538 паралелки, които днес са били в присъствено обучение, но иначе щяха да останат вкъщи. Над 1400 от тях са в София, а останалите са в други 12 области, каза образователният министър Николай Денков. 

2717 са тестваните учители, от които шестима са били положителни за коронавирусна инфекция - трима във Варна, един в Габрово, Добрич и София. 

Тествани са 1507 души непедагогически персонал, от които трима души са дали позитивна проба - двама във Варна и един в София. 

3549 доброволци са се включили в организирането на първия ден за тестване на децата и учителите за Covid-19. От тях 3271 души са родители на ученици. 

Още 86 000 теста са получени в склада в с. Лозен и те ще бъдат разпределени в четири области от 11 ноември: Пловдив, Бургас, Русе и Враца. Въпрос на местните ръководства е да преценят колко време им трябва, за да ги раздадат по училищата и да обучат екипите за провеждане на изследванията, така че присъственото обучение да се поднови. 

За да стане това, трябва да се изпълнят три условия: наличие на тестове, съгласие на над 50% от родителите в паралелка и готовност на учителите и доброволците за организация. 

Министерството на здравеопазването е направило значително по-голяма поръчка от над 1,4 млн. теста, които би трябвало да стигнат за един месец. Все още обаче се очаква потвърждение за готовността за доставка. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед