Снимка: © Булевард България

Министерството на образованието даде отчет за провеждането на изследванията за Covid-19 в областите, където бяха осигурени щадящи тестове за децата.

"Това за нас е нов модел, който ако проработи правилно, може да ни позволи повече да не връщаме децата в онлайн обучение, ако осигурим безопасната среда. Това зависи от начина, по който се реализира този механизъм - надяваме се да са успешни", каза министърът на образованието Николай Денков.

Тествани са 37 832 ученици, от които има 5 положителни проби - две в София, по една във Варна, Добрич и Пазарджик.

Има 2538 паралелки, които днес са били в присъствено обучение, но иначе щяха да останат вкъщи. Над 1400 от тях са в София, а останалите са в други 12 области, каза образователният министър Николай Денков.

2717 са тестваните учители, от които шестима са били положителни за коронавирусна инфекция - трима във Варна, един в Габрово, Добрич и София.

Тествани са 1507 души непедагогически персонал, от които трима души са дали позитивна проба - двама във Варна и един в София.

3549 доброволци са се включили в организирането на първия ден за тестване на децата и учителите за Covid-19. От тях 3271 души са родители на ученици.

Още 86 000 теста са получени в склада в с. Лозен и те ще бъдат разпределени в четири области от 11 ноември: Пловдив, Бургас, Русе и Враца. Въпрос на местните ръководства е да преценят колко време им трябва, за да ги раздадат по училищата и да обучат екипите за провеждане на изследванията, така че присъственото обучение да се поднови.

За да стане това, трябва да се изпълнят три условия: наличие на тестове, съгласие на над 50% от родителите в паралелка и готовност на учителите и доброволците за организация.

Министерството на здравеопазването е направило значително по-голяма поръчка от над 1,4 млн. теста, които би трябвало да стигнат за един месец. Все още обаче се очаква потвърждение за готовността за доставка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти