Първият полет на "Космическото момиче" на Ричард Брансън Снимка: © Virgin

"Историята невинаги е милостива към първите полети": вицепрезидентът на Virgin Orbit Уил Померанц е извънредно предпазлив още преди опита за изстрелване на ракета от джъмбо-джета Cosmic Girl.

Авиокомпанията, собственост на британския милиардер сър Ричард Брансън, си беше поставила за цел да демонстрира извеждането на тестов сателит в ниската околоземна орбита.

21-метровата ракета-носител не беше изстреляна от земна площадка, а беше вдигната във въздуха с помощта на Boeing 747 - т.нар. "Космическо момиче" - над Тихия океан край Южна Калифорния.

Полетът премина без проблеми, но малко след като ракетата беше освободена от самолета, Virgin Orbit обявиха провал на мисията.

"Потвърдихме чистото пускане от самолета. Мисията обаче беше прекратена малко след излитането. Cosmic Girl и екипажът на полета са в безопасност и се връщат в базата", гласеше съобщението, публикувано от компанията. Повече детайли около причините за неуспеха не са обяснени.

Целта на полета е да се съберат колкото може повече данни за процеса по изстрелването. Товарът на ракетата не е съдържал работещ сателит, а избраната орбита за позиционирането му е достатъчно ниска, така че да не се създават излишни космически отпадъци при евентуален успех на проекта.

Екипът на Virgin Orbit работи по тестовата ракета в продължение на пет години. Компанията строи още шест подобни модела, с които се надява, че ще може да влезе на пазара на транспортирането на малки сателити.

Технологията може да се използва както за комерсиални цели, така и за нуждите на защитата на националната сигурност.

Собственикът на SpaceX Илон Мъск публикува кратко съобщение в Twitter, в което изрази съжалението си за провалената мисия на конкурентите си: "Орбитата е трудна. Трябваше да направим 4 опита, за да успеем с Falcon 1".

За разлика от подхода на SpaceX, които използват големи ракети за многократна употреба с товар на множество различни клиенти, системата на Virgin Orbit залага на по-лесен вариант с помощта на Boeing 747 за индивидуални поръчки. Самолетът може да излети от всяко летище и да се върне обратно, без да се нуждае от специална площадка за изстрелване на космически транспортни средства.

Следващите планове на Virgin Orbit са за повторение на изпитанието в района на Великобритания и Япония.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

LAUNCH AMERICA: ПЪРВАТА МИСИЯ НА SPACEX С ЕКИПАЖ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024