Първият полет на "Космическото момиче" на Ричард Брансън Снимка: © Virgin

"Историята невинаги е милостива към първите полети": вицепрезидентът на Virgin Orbit Уил Померанц е извънредно предпазлив още преди опита за изстрелване на ракета от джъмбо-джета Cosmic Girl.

Авиокомпанията, собственост на британския милиардер сър Ричард Брансън, си беше поставила за цел да демонстрира извеждането на тестов сателит в ниската околоземна орбита.

21-метровата ракета-носител не беше изстреляна от земна площадка, а беше вдигната във въздуха с помощта на Boeing 747 - т.нар. "Космическо момиче" - над Тихия океан край Южна Калифорния.

Полетът премина без проблеми, но малко след като ракетата беше освободена от самолета, Virgin Orbit обявиха провал на мисията.

"Потвърдихме чистото пускане от самолета. Мисията обаче беше прекратена малко след излитането. Cosmic Girl и екипажът на полета са в безопасност и се връщат в базата", гласеше съобщението, публикувано от компанията. Повече детайли около причините за неуспеха не са обяснени.

Целта на полета е да се съберат колкото може повече данни за процеса по изстрелването. Товарът на ракетата не е съдържал работещ сателит, а избраната орбита за позиционирането му е достатъчно ниска, така че да не се създават излишни космически отпадъци при евентуален успех на проекта.

Екипът на Virgin Orbit работи по тестовата ракета в продължение на пет години. Компанията строи още шест подобни модела, с които се надява, че ще може да влезе на пазара на транспортирането на малки сателити.

Технологията може да се използва както за комерсиални цели, така и за нуждите на защитата на националната сигурност.

Собственикът на SpaceX Илон Мъск публикува кратко съобщение в Twitter, в което изрази съжалението си за провалената мисия на конкурентите си: "Орбитата е трудна. Трябваше да направим 4 опита, за да успеем с Falcon 1".

За разлика от подхода на SpaceX, които използват големи ракети за многократна употреба с товар на множество различни клиенти, системата на Virgin Orbit залага на по-лесен вариант с помощта на Boeing 747 за индивидуални поръчки. Самолетът може да излети от всяко летище и да се върне обратно, без да се нуждае от специална площадка за изстрелване на космически транспортни средства.

Следващите планове на Virgin Orbit са за повторение на изпитанието в района на Великобритания и Япония.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

LAUNCH AMERICA: ПЪРВАТА МИСИЯ НА SPACEX С ЕКИПАЖ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022