Първият туристически полет до Гърция: Почит към героите от първа линия на Covid-19 Снимка: © Unsplash

Гърция направи символичен жест с отварянето на границите си за първите самолети с чуждестранни туристи след пандемията от Covid-19.

Два дни преди последната карантина за летищата да бъде премахната, остров Кос посрещна първите си официални гости от Германия - медицински професионалисти, полицаи и други работници, които са изпълнявали задачи с първостепенно обществено значение по време на месеците на блокадата.

Близо 180 души от Хановер ще останат за пет дни на източния егейски остров, известен като родното място на античния лекар Хипократ, смятан за бащата на медицината.

Екскурзията е организирана от туроператора TUI и е безплатна за групата от германски туристи в знак на благодарност към помощта им по време на пандемията. Пътниците са избрани от германския таблоид Bild след конкурс с публични номинации.

Германците са посрещнати на о. Кос лично от гръцкия министър на туризма Хари Теохарис. Той посочва, че се надява първите посетители да се насладят на ваканцията си, която е "напълно заслужена след постигнатото от тях".

Няколко десетки от гостите са подложени на тестове за Covid-19, като част от условията за безопасност на държавата при откриването на активния летен сезон.

Гърция разчита силно на туристическата си индустрия за формирането на брутния вътрешен продукт. Германия е един от основните чуждестранни пазари, които организират големи групи от клиенти за гръцките курорти.

TUI планира да осъществи 56 полета до дестинации в Гърция още в първата седмица на юли. Точно на 1 юли страната ще отвори летищата си за полети от чужбина. Пасажерите ще бъдат задължени да попълнят формуляр 48 часа преди пристигането си в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022