Чуждестранните туристи в Гърция трябва да попълват нов формуляр Снимка: © Pixabay

Пристигащите в Гърция чуждестранни туристи това лято ще бъдат задължени да попълват нов формуляр с детайли относно държавата, от която идват, и адреса, на който ще пребивават по време на ваканцията си, съобщи местното издание ekathimerini.com.

Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на новия коронавирус. Тя е предприета, тъй като от 1 юли в страната отново отварят всички международни летища, съобщиха от Органа за гражданска авиация (CAA) в събота.

Формулярът за определяне на местоположението на туристите (PLF) трябва да бъде попълнен онлайн - най-малко 48 часа преди влизането в Гърция. Той включва информация като продължителност на предишен престой в други страни.

Формулярът, както и информация за чуждестранните туристи, пристигащи по море, въздух и суша, може да намерите ТУК.

Протоколът за пристигащите по въздух е съставен от няколко важни стъпки - след кацането, те трябва да се прехвърлят в района, където се намират проверяващите и да им покажат уникалния QR код, който всеки пътник трябва да има на мобилния си телефон или отпечатан. В зависимост от QR кода, туристите ще бъдат насочени към зоната за скрининг или към изхода. Докато резултатите излязат, пътниците, тествани за коронавирус от обучен здравен екип, са задължени да се самоизолират на крайния посочен от тях адрес.

Ако пристигащите по вода имат автомобил - ще бъдат насочени към специално място на терминала. Същата мярка важи и за тях - да се самоизолират на посочения адрес, докато излязат резултатите от тестовете.

Процесът при влизане през сухопътна граница е малко по-сложен. В зоната за проверка следва задължително представяне на попълнената "PLF" форма, както и QR кода. Той може да бъде представен на властите от мобилен телефон или на хартиен носител.

"В зависимост от вашия код, ще ви бъде позволено да продължите или ще бъдете насочен към място за тест. Ако всичко е наред, ще ви бъдат дадени инструкции за реакция при поява на симптоми на COVID-19, докато се намирате на територията на страната. Ако развиете такива, сте длъжни веднага да сигнализирате на гръцката Здравна инспекция", пише на сайта на Външното министерство на страната.

Ако по време на престоя в Гърция туристите посетят няколко места, са длъжни да попълнят декларация, в която да ги упоменат.

Припомняме, че Гърция вчера отчете 23 нови случая на Covid-19, като така общият им брой стана 3366. Жертвите са 191, а излекуваните - 1374 души.

Миналата година страната прие 33 милиона туристи, но през настоящата ситуацията е различна и се очаква сериозен спад.

„Всичко зависи от това колко комфортно се чувстват хората да се качат на самолет и да летят до Гърция или да вземат колата и да шофират до Гърция“, каза премиерът Кирякос Мицотакис преди седмица и добави, че всяка година страната приема повече от 10 милиона души, влизащи през сухопътните граници.

Южната ни съседка отвори границата с България на 15 юни.


Прочетете още:

"Да направя Гърция най-безопасната страна в Европа": Планът на Мицотакис след началото на летния сезон

"Живеем в странни времена": Най-тихото лято на Санторини


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024