"Да направя Гърция най-безопасната страна в Европа": Планът на Мицотакис след началото на летния сезон Снимка: © Twitter

„Не съм заинтересован да направя Гърция дестинация номер едно в Европа, а да я направя най-безопасната“ – с това изявление премиерът Кириакос Мицотакис се обърна към своята нация от емблематичния остров Санторини, превърнал се в нарицателно за местния туризъм.

Министър-председателят на Гърция говори пред журналисти от целия свят от специална трибуна край брега, обявявайки, че страната дава начало на летния сезон. Съветникът му Танасис Баколас отбеляза, че държавата е успяла да овладее разпространението на новия коронавирус. В резултат на това от понеделник Гърция отваря сухопътната си граница само за България от около 30 държави по въздух, земя и море.

Този ход на властите доведе до особен интерес от страна на българските граждани, които "Редно ли е да даваме пари, а българите да ходят в Гърция": Опашки пред ГКПП "Кулата" от първия ден на ГКПП-тата по южната граница на 15 юни. Властите в Гърция вече не изискват задължителна карантина за пристигащите от България, а на граничните пунктове се правят тестове на случаен принцип.

Мицотакис обаче каза, че нищо не същото заради пандемията. Фактът, че в Гърция може да открие летния туристически сезон тази година, е резултат от усърдна работа, отбеляза премиерът. Неговият основен приоритет е „това лято да бъде безопасно за всички“, включително посетители и работници в туристическия бранш.

„Много пари бяха похарчени за нашия туристически сектор, за да сме сигурни, че ще оцелеe това лято“, добави министър-председателят, цитиран от ekathimerini.com.

Правителството осигури на служителите в хотелите гъвкаво работно време и плати социалните им осигуровки. Имаше и ваучери за семействата с ниски доходи, които сега им позволяват да отидат на почивка, като в същото време стимулират вътрешния туризъм.

Според Кириакос Мицотакис – справянето със здравната криза е отворило нова глава, в която Гърция играе важна роля в сърцето на Европа. Той изрази готовност да се бори с нови случаи на заболяването чрез необходимите мерки, ако се наблюдава повишаване на броя на заразените. Решението му да даде начало на туристическия сезон е било почти изцяло продиктувано от съветите на здравните експерти.

Гърция е отчела 3134 случая на Covid-19 и 184 жертви, а възстановилите се са над 1300. През последната седмица в страната са регистрирани по-малко от 100 нови заразени.

„Трябва да продължим да вършим правилните неща“, каза премиерът на пресконференцията в Санторини. „Ще бъдем много стриктни, що се отнася до основните параметри и препоръки, които сме предприели“.

Попитан дали отварянето на границите ще застраши страната отново, предвид успеха с овладяването на заразата, той отговори: „Смятам, че най-лошото премина и не мисля, че ще има нужда от пълна блокада“.

Според Мицотакис истинското предизвикателство е как Гърция ще се отвори за останалата част от света. „Ако всичко премине по план и до 2021 имаме ваксина или лекарство, 2021 ще бъде много успешна година“, смята премиерът.

Миналата година Гърция прие 33 милиона туристи, но през настоящата ситуацията е различна и се очаква сериозен спад.

„Всичко зависи от това колко комфортно се чувстват хората да се качат на самолет и да летят до Гърция или да вземат колата и да шофират до Гърция“, каза той и добави, че всяка година страната приема повече от 10 милиона души, влизащи през сухопътните граници.

„Не всеки идва в Гърция със самолет, така че от нашата способност да направим страната безопасна дестинация ще зависят много неща“, сподели Мицотакис.

От понеделник бяха възстановени всички международни полети от и до Атина и Солун. Тестването на пътниците, които пристигат там със самолет между 15 и 30 юни, ще се определя според това кое е е летището, от което са тръгнали, а не от националността на гражданите.

Гръцките власти обявиха, че ще подлагат на задължителни тестове всички хора, които пристигат от летищата с висок риск от пренос на Covid-19, описани в списъка на Европейската агенция за авиационна безопасност. България не попада в този списък.

По думите на Мицотакис, туризмът в Гърция трябва да се концентрира върху качественото обслужване и устойчивостта, а в същото време да остане отворен към хора, които искат да инвестират в страната. Той подчерта колко важно е било „доверието на хората“ към правителството, каква значителна роля е изиграла националната здравна система, както и всички власти, включени в предпазването на гражданите и откриването на туристическия сезон.

„Това е много важно наследство, над което трябва да градим“, каза Кириакос Мицотакис.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

"Редно ли е да даваме пари, а българите да ходят в Гърция": Опашки пред ГКПП "Кулата" от първия ден

Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024