Санторини беше мястото, от което "Да направя Гърция най-безопасната страна в Европа": Планът на Мицотакис след началото на летния сезон обяви отварянето на страната за чуждестранни туристи след кризата с Covid-19. И изборът му съвсем не е случаен - с 2 милиона посетители на година това е най-популярният остров на Гърция. Белите стени и сините куполи на църквите са емблема, разпознаваема по цял свят.

Санторини ще започне да посреща нови гости от 1 юли, но всички хора в туристическия бранш са наясно, че този сезон ще бъде много по-различен от останалите години. Броят на чужденците, които ще пристигнат тук с директни полети ще е значително по-нисък заради икономически и здравни съображения.

Големите круизни кораби, които осигуряваха друг източник на приходи за местните жители, едва ли ще се върнат скоро. Досега няма нито едно планирано посещение от гигантските плаващи хотели, които преди година довеждаха до 3000 души до пристанищата.

Отражението на кризата върху острова, който е почти изцяло зависим от туризма, вече е сериозно.

По време на карантината само постоянните жители имаха право да останат на острова. Всички външни лица бяха принудени да си тръгнат, а междувременно беше въведена забрана за туристическа дейност. Хотелиери и ресторантьори знаят, че тази година може да се наложи да работят на загуба заради късното начало на летния сезон, сериозния спад на резервациите и допълнителните разходи за хигиенни средства.

Нито един случай на Covid-19 не е установен на Санторини, но безопасността остава задача No.1 след отварянето на бизнеса.

Сега надеждите са, че ще островът ще привлече онези туристи, които искат да му се насладят такъв, какъвто трябва да бъде - по-спокоен и освободен от обичайните групи.

"Живеем в странни времена. Всичко на острова ми напомня на зимата. Много ресторанти, кафенета и хотели са затворени. Лято е, а е изключително странно, че на Санторини е толкова тихо", казва пред CNN Петрос Венецанос, собственик на местна винарна. Бизнесът му зависи от износа към Европа и САЩ, но досега не е успял да пласира навън почти нищо заради свиването на международните пазари.

Заради блокадата в Гърция и по света някои от планираните търговски дейности и снабдяване с доставки са забавени с месеци. Някои от ранните резервации на хотели от британски туристи се отменят в последния момент заради продължаващата епидемия и задължителната карантина при прибиране във Великобритания.

Кризата ще е тежка, но тя може да се окаже изненадващо полезна за места като Санторини, които в последните години се превърнаха в машини за пари. Сега е моментът за преосмисляне на слабите места в бизнес модела, при който околната среда е изцяло подчинена на търговския интерес.

Търсенето на сигурно лично пространство по време на почивка ще смени фокуса от големите пренаселени хотели към по-уединените самостоятелни места за настаняване с персонализирано обслужване.

Финансовите кризи не са нищо ново за Гърция, но във всички други ситуации страната е разчитала на туризма си, за да се изправи на крака. Секторът осигурява заетост на 20% от работещите гърци и допринася за 30% от националната икономика. В момента точно той е сред най-големите губещи от извънредните обстоятелства. Решението на проблемите сега се превръща в проблем, сам по себе си.


Прочетете още:

"Да направя Гърция най-безопасната страна в Европа": Планът на Мицотакис след началото на летния сезон

"Византийците ни мразят в червата си": Христо Мутафчиев се възмути от опашките към гръцкото море


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023