Санторини беше мястото, от което "Да направя Гърция най-безопасната страна в Европа": Планът на Мицотакис след началото на летния сезон обяви отварянето на страната за чуждестранни туристи след кризата с Covid-19. И изборът му съвсем не е случаен - с 2 милиона посетители на година това е най-популярният остров на Гърция. Белите стени и сините куполи на църквите са емблема, разпознаваема по цял свят.  

Санторини ще започне да посреща нови гости от 1 юли, но всички хора в туристическия бранш са наясно, че този сезон ще бъде много по-различен от останалите години. Броят на чужденците, които ще пристигнат тук с директни полети ще е значително по-нисък заради икономически и здравни съображения.

Големите круизни кораби, които осигуряваха друг източник на приходи за местните жители, едва ли ще се върнат скоро. Досега няма нито едно планирано посещение от гигантските плаващи хотели, които преди година довеждаха до 3000 души до пристанищата. 

Отражението на кризата върху острова, който е почти изцяло зависим от туризма, вече е сериозно.

По време на карантината само постоянните жители имаха право да останат на острова. Всички външни лица бяха принудени да си тръгнат, а междувременно беше въведена забрана за туристическа дейност. Хотелиери и ресторантьори знаят, че тази година може да се наложи да работят на загуба заради късното начало на летния сезон, сериозния спад на резервациите и допълнителните разходи за хигиенни средства. 

Нито един случай на Covid-19 не е установен на Санторини, но безопасността остава задача No.1 след отварянето на бизнеса. 

Сега надеждите са, че ще островът ще привлече онези туристи, които искат да му се насладят такъв, какъвто трябва да бъде - по-спокоен и освободен от обичайните групи. 

"Живеем в странни времена. Всичко на острова ми напомня на зимата. Много ресторанти, кафенета и хотели са затворени. Лято е, а е изключително странно, че на Санторини е толкова тихо", казва пред CNN Петрос Венецанос, собственик на местна винарна. Бизнесът му зависи от износа към Европа и САЩ, но досега не е успял да пласира навън почти нищо заради свиването на международните пазари. 

Заради блокадата в Гърция и по света някои от планираните търговски дейности и снабдяване с доставки са забавени с месеци. Някои от ранните резервации на хотели от британски туристи се отменят в последния момент заради продължаващата епидемия и задължителната карантина при прибиране във Великобритания. 

Кризата ще е тежка, но тя може да се окаже изненадващо полезна за места като Санторини, които в последните години се превърнаха в машини за пари. Сега е моментът за преосмисляне на слабите места в бизнес модела, при който околната среда е изцяло подчинена на търговския интерес. 

Търсенето на сигурно лично пространство по време на почивка ще смени фокуса от големите пренаселени хотели към по-уединените самостоятелни места за настаняване с персонализирано обслужване. 

Финансовите кризи не са нищо ново за Гърция, но във всички други ситуации страната е разчитала на туризма си, за да се изправи на крака. Секторът осигурява заетост на 20% от работещите гърци и допринася за 30% от националната икономика. В момента точно той е сред най-големите губещи от извънредните обстоятелства. Решението на проблемите сега се превръща в проблем, сам по себе си. 


Прочетете още: 

"Да направя Гърция най-безопасната страна в Европа": Планът на Мицотакис след началото на летния сезон

"Византийците ни мразят в червата си": Христо Мутафчиев се възмути от опашките към гръцкото море


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните