"Византийците ни мразят в червата си": Христо Мутафчиев се възмути от опашките към гръцкото море Снимка: © https://www.facebook.com/hristomutafchiew

Актьорът Христо Мутафчиев избухна срещу българските туристи, които предпочитат да прекарат лятната си ваканция на гръцкото море.

Като направи уточнение, че "не е шовинист", Мутафчиев обяви пред Нова ТВ, че "византийците ни мразят и в червата, и са готови не само да ни излъжат, но и да ни купят и да ни продадат на майките си".

Репликите му бяха оставени без коментар от водещите на "Здравей, България".

Председателят на Съюза на артистите в България обяви, че "половината от тези на дългата опашка за Гърция" вероятно са получавали помощи от държавата заради Covid-19 - без да посочва доказателства в подкрепа на тезата си.

"Проблемът е с манталитетът на българина, не е нито с приодата, нито с хотелите. Нашите хотели наистина са далеч по-чисти от гръцките. Смея да го твърдя. Аз почивам редовно на едно и също място вече 5-та година със семейството си и за миг не съм се оплакал. Бил съм и в Гърция. Няма да им стъпим. Българите знаят ли, че като се качат на връх Мусала, могат да видят връх Олимп, който е на 8 метра по-ниско. Защото гърците нали обясняват, че боговете са в Гърция. Приказката е "Господ е българин", никой не е казал "Господ е грък", продължи Мутафчиев.

Актьорът определи хората, които публично споделят желанието си да пътуват до гръцки курорти за сметка на българските, като "пълни измекяри".

По ирония - няколко часа по-късно в. "Зов нюз" публикува снимка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев (член на Националния оперативен щаб за Covid-19), който преминава през КПП Кулата на път за южните съседи. По информация от Министерството на здравеопазването пред "Медиапул", доц. Кунчев е в отпуск.


Прочетете още:

"Да направя Гърция най-безопасната страна в Европа": Планът на Мицотакис след началото на летния сезон

Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5

"Пътна полиция" с акция Превъзпитание (или НЕ ходи в Гърция)

Подводници по улиците на Варна: Най-добрите шеги покрай наводненията


Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация призова туристите да "забравят за думата "проблем" и да не се фокусират върху скандалните надбавки върху уж безплатните плажни принадлежности, заради които концесионерите на плажовете получиха отстъпки от годишните си такси.

"Искаме да стимулираме хората да преоткрият България, защото разполагаме с наистина чудесна природа, услугите ни са на достатъчно високо ниво, колегите се стараят. В едно извънредно положение е изключително трудно. Сезонът може изобщо да не се получи. Ние даваме всичко от себе си, за да подобрим услугата си. Българският турист е най-хубавият турист. Когато почиваме, почиваме истински. Не сме като западноевропейците, които са планували почивката си една година по-рано и са планували конкретния бюджет за нея и това е всичко", обяви Хаджиев.

"Да спрем да се фокусираме върху оплакванията и негативните коментари. Ако се фокусираме върху хотелите с рейтинг над 80% одобрение на нашето Черноморие, ще видим, че имаме много повече доволни клиенти", каза още той.

Туристическият бранш ползва както подкрепа по линия на програмата 60:40 за покриване на по-голямата част от разходите за труд и осигуровки, така и извънредно намаление на ДДС за собствениците на ресторанти и питейни заведения заради кризата с коронавируса.

Въпреки това още в първия ден на отварянето на границата между България и Гърция се извиха опашки от семейства, които желаят да почиват в съседната страна. Сред чакащите пред ГКПП-тата на 15 юни имаше и немалко граждани на Румъния, които преминават транзитно през страната на път за южните морски курорти. В реакция на събитията премиерът Бойко Борисов разкритикува българския туристически бранш за това, че получава бюджетни помощи, но не прави усилия да привлече интереса на летовниците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024