Подводници по улиците на Варна: Най-добрите шеги покрай наводненията Снимка: © Facebook

"Варна е най-добрият град за живеене в България... Ако не вали дъжд" - това представлява само малка част от шегите, разпространяващи се в социалните мрежи дни след като наводнения заляха морската столица.

В понеделник, за втори път в рамките на два дни, улиците в града се превърнаха в реки, което доведе до сравненията между Варна и Венеция.

Вчера се наблюдаваше обилен дъжд - отчетени бяха 23 литра на квадратен метър, а в неделя цифрата стигна до 38 л/кв. м, а повечето улици и булеварди бяха непроходими. От общината съобщиха, че са получили 14 сигнала за закъсали автомобили и наводнени гаражи.

Наводнени бяха Крайезерният път и районът около жп-гарата, бул. "Първи май" в район "Аспарухово", подадени са сигнали и за проблеми в приземни части на жилищни сгради.

Потребителите в социалните мрежи обаче се пошегуваха със сложната ситуация, като към снимките на наводнените улици добавиха подводници и круизни кораби с "Photoshop".

Преминаването по някои от булевардите в града бе почти невъзможно от големите количества дъжд. По бул. „Цар Освободител“ в района на магазин „Метро“ движението бе силно затруднено.

Още по-сериозна се оказа ситуацията по малките улици, където освен реки от дъждовна вода имаше и огромни локви.

Друг колаж от социалните мрежи, чийто автор е потребителят във "Фейсбук" Valentin Iliev, показа как делфин плува във водата по един от булевардите, а край него хора плават със сал.

10 са били сигналите за наводнени приземни етажи във Варна само в рамките на 3 часа, а сред тях е нямало такива за обществени сгради - това съобщи директорът на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" комисар Тихомир Тотев, цитиран от БНР.

Проблемът с наводнения подлез на "Шипка" в центъра на града бе отстранен от екипи на ВиК.

Както знаете, доскоро противоепидемичните мерки гласяха, че кафенетата и ресторантите не могат да приемат клиенти във вътрешните си помещения. Тази заповед на здравния министър Кирил Ананиев вече отпадна, но във Варна се шегуват, че причината не е цялостното отпускане на мерките, а поройният дъжд над града.

"Вече може и вътре" - пише на табела на ресторант на снимка, разпространена в социалните мрежи.

Появиха се информации, че новият булевард "Васил Левски", за изграждането на който бяха похарчени милиони, е наводнен. Зам.-кметът на Варна - Христо Иванов, обаче твърди, че под вода е само неговата ремонтирана стара част. Причината била събрани съчки и клони върху шахтите, каза той пред bTV.

Общинските съветници от БСП написаха писмо, в което се настоява да бъдат взети спешни мерки по отстраняването на проблемите, които водят до наводнения при всеки порой във Варна.

"Факт е, че при всеки малко по-"мокрещ“ дъжд хроничните болежки на Варна с канализацията се обострят. Скъпоструващите ремонти на основните ни булеварди не успяха да ги излекуват. Оттичането на водите в новата дъждовна канализация на булевардите се случва отчайващо бавно. Общинските съветници от БСП питат: Защо причините за това все още не са отстранени?", се пише в писмото, публикувано от Varna24.bg

Местните власти все още не са обявили какви дългосрочни мерки смятат да предприемат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024