Първият учебен ден в Харков - в бомбоубежището на метрото Снимка: © Getty Images

1 септември е началото на новата учебна година в Украйна, а Харков удари първия звънец под земята - в подлез на метрото, който се използва като бомбоубежище.

Децата, родителите и кметът на града Игор Терехов са почели паметта на загиналите от началото на руската военна инвазия с минута мълчание при откриването на първия учебен ден.

Голяма част от училищата в северноукраинския град започват годината в дистанционен режим заради всекидевния обстрел, на който Харков е подложен през последните седмици от руска страна. Не всички сгради са снабдени с необходимите бомбоубежища.

Това е причината, поради която градските власти са решили да създадат 60 класни стаи в мрежата на метрото, така че хиляди деца да могат да се събират да учат "присъствено".

Посещенията ще се организират три пъти в седмицата. Властите са взели специални мерки за изграждане на шумоизолация, подходящо осветление, климатизация, както и помещения-тоалетни.

Паралелно с това продължава и строителството на бомбоубежища в градските училища, за да отговарят на новите строителни норми на фона на продължаващата война.

Учебната година в Украйна ще продължи с един месец по-късно, до края на юни 2024 г., заради опасността от по-дълги прекъсвания през зимата.

Според данните на Министерството на образованието на Украйна, повечето от половината от децата ще могат да започнат да учат в обичайните си класни стаи. Други обаче ще са в офлайн или смесен режим, докато безопаността им в училищата бъде гарантирана.

По данни на "Униан" за 2023 г. - почти 500 000 украински деца се намират зад граница заради принудителната емиграция след началото на войната. Голяма част от тях продължават да следват онлайн-уроци от родните си училища, за да могат да получат дипломи, когато се върнат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024