Първият вот на недоверие към кабинета роди нова "некоалиция"

Трите опозиционни партии в парламента - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", за пореден път намериха нещо общо помежду си и се обединиха около недоверието си към управляващите. Те заедно внесоха първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков". Мотивираха искането си с "безотговорната политика" на държавата в сектор "Енергетика".

Трите партии твърдят, че провалът в енергийния сектор през годините е превърнал настоящото правителство в "заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност на страната".

"Политиката на правителството на министър Денков вече представлява риск за стабилността на държавата и благосъстоянието на българските граждани и бизнес на цяла Южна България", се казва в мотивите им.

Искането за вот на недоверие събра общо 72 подписа, като според Конституцията за това са нужни поне 48. Подписали са се всички депутати от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН), както и независимият народен представител Радостин Василев.

Трите партии много бързо успяха да се обединят по темата. Първоначално идеята за вота дойде от "Възраждане" и само за ден получи подкрепата на останалите две формации.

Общият документ, внесен в деловодството на парламента, е с дата 2 октомври, макар да е официално заведен на 5 октомври. Излиза, че искането за вот на недоверие е подготвено един ден преди да бъде постигнато споразумението между кабинета и миньорите, според което въглищните централи няма да бъдат затваряни административно, а ще работят на пазарен принцип. Документът обаче не беше подкрепен от всички протестиращи и блокадите в части от страната продължават.

"Както имаме обединени управляващи в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, така имаме и обединена опозиция. За пореден път се показа, че в името на България може да се оставят назад политическите разногласия", заяви депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев.

Това не е първият път, в който триото партии, от които "Възраждане" и БСП явно защитават проруски позиции, и Василев (който влезе в политиката като депутат от ИТН) работят заедно. Те намериха допирна точка и по-рано през годината при разглеждането на идеята на "Възраждане" за референдум против еврото и бяха единствените парламентарни групи, които я подкрепиха. Тя обаче все пак беше отхвърлена.

Партията на Костадин Костадинов и БСП намират и други общи интереси по линията Русия-Украйна, като винаги гласуват заедно срещу изпращането на военна помощ за нападнатата от Москва страна.

Предложението за вот на недоверие към кабинета трябва да бъде разгледано в срок от 3 до 7 дни след внасянето му. Заседанието по темата ще е на 14 октомври. За да бъде свалено правителството с тази процедура обаче са нужни минимум 121 депутати. Обединената опозицията разполага само със 71 гласа, които не са достатъчни. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия участва в правителството посредством управленско споразумение, заяви по-рано, че няма да подкрепи вота на недоверие. Дъщото заяви и депутатът от ДПС Делян Пеевски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024