Първото заседание на 47-ото Народно събрание: Христо Иванов няма да бъде министър Снимка: © Булевард България

В 9 ч. започна първото заседание на 47-ото Народно събрание, което се открива от д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ".

"Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, ИТН, ДБ и "Възраждане" са партиите в новия парламент. Най-важната задача за днес е да се избере председател на НС.

Заседанието се излъчва на живо по БНТ и БНР. Следете най-важното с "Булевард България":


11:54 ч. - Седемте парламентарни групи обявиха председателите си

"Продължаваме промяната" - председател Андрей Гюров, и заместници: Яна Балникова, Калоян Икономов

ГЕРБ-СДС - председател Десислава Атанасова, и заместници: Александър Ненков, Румен Христов, Тома Биков

ДПС - председател Мустафа Карадайъ, заместници: Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид

БСП за България - председател Корнелия Нинова, заместници: Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев, Георги Свиленски, Иван Иванов, Христо Проданов

ИТН - председател Тошко Йорданов, заместник Виктория Василева

Демократична България - председател Христо Иванов, заместници: Атанас Славов, Иван Димитров, Владислав Панев

Възраждане - председател Костадин Костадинов, заместник Петър Петров.

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

10:44 ч. - Юристът Никола Георгиев Минчев от "Продължаваме промяната" е новият председател на парламента.

Той е завършил право в СУ и е корпоративен адвокат. „През годините се е доказал с борбеност и активна гражданска позиция. Той е почтен и достоен, с добро образование. Вярвам, че той ще служи за най-добрата кауза – успеха на Република България“, каза Кирил Петков.

Зам.-председатели на Народното събрание ще бъдат Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от „БСП за България“, Ива Митева от ИТН (председател на 45-ото и 46-ото НС), Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Цончо Ганев от „Възраждане“.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

10:36 ч. - Костадин Костадинов: Много от вас дължат столовете си на страх

Председателят на "Възраждане", които влязоха за първи път в парламента, се разграничи от останалите политически представители, които обвини в това, че "дължат столовете си на страх - страхът на хората, че не искат да загубят работата си в администрацията, поминъка си или бизнеса си".

Костадинов обяви, че е време "България да бъде управлявана от достойни мъже", а не от "страхливи и продажни управници". Той обяви, че 13-те депутати на партията му не представляват само избирателните си райони, а всички граждани - вкл. в областите, където "политическият башибозук на ДПС", по думите му, е първа политическа сила.

"Ние сме и българите в Америка, които обрекоха децата си на емигрантска съдба. Ние сме българите от Западна Европа, които се грижат за чужди майки, докато техните живеят сами. Ние сме българите, чиито родители са принудени да гледате внуците си в екраните ан компютрите. Ние сме родителите на децата, които са затворени в домовете си за трета учебна година, на децата, които не могат да влязат в детска градина, защото родителите им са принудени да се местят в София, поради липса няма препитание в родните им места", каза той.

Костадинов обяви, че "Възраждане" "няма да търпи ограничения, маски и принудителна ваксинация с експериментални субстанции".

"Не искам да виждам разруха, а възраждане. Нито един българин не е излишен във време на криза, упадък и униние. Време е пак да започнем да пишем сами историята си", каза той.

10:26 ч. - Христо Иванов няма да бъде министър

Лидерът на "Да, България" (част от ДБ) в оставка Христо Иванов използва речта си пред депутатите, за да заяви, че няма да бъде част от изпълнителната власт като министър. Той беше спряган за ръководител на правосъдното ведомство.

"Бяха казани много неща за кризите, а аз искам да кажа някои неща за надеждата. След турбуленции, кризи, предизвикателства и обрати, това ще бъде добро начало на нашата съвместна работа – надеждата. Имаме огромни основания за нея заради промените, възможностите от технологичните трансформации. Отвъд кризите - възстановяването по нови пътища ни позволява да съкратим силно онзи път, който винаги ни е отделял от най-развитите общества. Трябва да си поставим тази цел", каза той пред депутатите.

"Хората са толкова големи, колкото са големи техните надежди. Ще се опитаме максимално да допринесем за сформиране на мнозинство, което да отвори пътя към тази надежда. Ние ще се придържаме към вярата в това, че всяка власт трябва да бъде ограничена. Вярата в парламентарната република. Вярата във фискалния разум и сдържаност – да отворим повече работни места и да върнем младите. Вярата в институциите, в паметта, в ценностите и идеологията, която тръгва от края на тоталитарния режим".

"Ние, които доскоро бяхме извън парламента и протестирахме, знаем колко е важно да се направи съдебна реформа. Но и тези, които досега бяха на власт, говорят за съдебна реформа, за репресии в изборния процес. Всички трябва да направим системни промени в съда и прокуратурата, за да сме сигурни, че всеки български гражданин може да се опре на тези институции. Имам надежда, че ще го направим", каза Иванов.

Въвеждането на електронно управление ще бъде друг от приоритетите на „Демократична България“, за да се „премахне административното бреме“, обяви Иванов.

Той каза, че ДБ ще има принос в опазването на българското природно наследство като основа на икономическата трансформация и високото качество на живот.

„Ще работим за българите в чужбина и техните права. Това наричаме голямата България. 2 млн. български граждани са извън страната, те искат да са част от нас, искат да бъдем едно“, добави той.

„Ще защитаваме геополитическата ни ориентация спрямо ЕС и НАТО – голямото усилие за Еврозоната, реформа на сектор „Сигурност“. Трябва да защитим националния интерес по темата със Северна Македония, но не да се делим, а заедно да станем членове на европейската общност, на един европейски дом“

"Ще подкрепим сериозна програма за овладяване на медицинските и икономически последици от коронавируса. Първото и най-важно нещо е да върнем децата в училище", заяви лидерът на "Да, България" в оставка. ДБ ще работи за реформи и инвестиции в българската култура, каза Иванов.

„Ще дадем своя принос за съставяне на правителство. Освен настояването за нашите приоритети, е добре да си спомним, че понякога е важно да направиш крачка настрани или дори назад. Аз няма да бъда министър. Трябва да направим крачка към нещо ново“, заяви лидерът на „Да, България“ в оставка.

10:14 ч. - Любомир Каримански (ИТН): Има два начина за борба с невежеството, корупцията и малките хитри човечета, яхнал идържавата в своя угода

"Има такъв народ" възложиха своята откриваща реч на финансиста Любомир Каримански, а не на досегашните ръководители на ПГ и парламента - Тошко Йорданов и Виктория Василева.

Каримански започна обръщението си към депутатите, като описа "три принципа за процъфтяване на човешкия живот" - уважение на разнообразието от идеи, любознателността и развитие на творческото начало.

"Едва ли има нещо по-трудно да променяш старите порядки и да осъществиш реформа. Повечето от неприятелите на реформите са онези, които се облагодетелстват от старите порядки, намирайки се в зоната на комфорта си. Всички граждани, които искаме нововъведения, трябва да сме денонощно будни и да браним новаторството, което носи справедливост, почтеност и по-добър начин на живот. Другите ще нападат жестоко и настървено", каза той.

Каримански посочи, че има два начина за "борба с невежеството, корупцията и малките хитри човечета, яхнал идържавата в своя угода" - или чрез законите, или със сила. "Първият е присъщ на човека, а вторият - на животните", каза той.

"Настъпил е моментът, в който хората с пристойно поведение, знания, и опит да обединят усилия и да запретнат ръкави, за да решат проблемите на обществото. Да спрем да се оправдаваме, а да действаме, да правим нещата да се случват - дори дребни да са промените, нека да се случват", каза той и потвърди, че ИТН ще направи всичко възможно за съставяне на правителство с 4-годишен мандат.

10:05 ч. - Корнелия Нинова: БСП ще бъде социален стълб и гарант за стабилност

"Нека 47 НС дойде с успешен, разумен и с най-добри решения за България 4-годишен мандат. Ние от БСП влизаме с три приоритета – започване на истинската промяна на досегашния модел, възстановяване на държавността, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир; превеждане на държавата през кризите с грижа за хората; активна проевропейска външна политика за ускорено приемане на Плана за възстановяване", заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

"Преди 5 г., точно тук, ние назовахме досегашния модел на управление като "паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свои". Бяхме сами в битката си. Посочихме най-големите си врагове, те не бяха ГЕРБ, а страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени. Преди 1 г. хиляди български граждани поискаха промяната по площадите, преодолели този страх", добави тя.

"За нас промяната се състои в три неща – закони, приети с грижа за хората; контрол върху прилагането им; справедливо правосъдие. Ако пресечем корупцията в зародиша ѝ, направим администрацията ефективна и реформираме съдебната система, то промяната е станала".

"Ние, от БСП, натрупахме опит и сме готови с антилобистка законодателна програма. Имаме воля да се справим със задкулисието. Но трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта – политическа, ако не съставим редовно правителство", каза Нинова.

Според нея най-важна задача е да се преведат гражданите през зимните месеци, да се спре растящото неравенство сред тях, сваляне на високите цени на тока и справяне със здравната криза с Covid-19. „Имаме програма за действие в първите 100 дни. Тук идва сериозният въпрос – приемане на Бюджет 2022. Попадаме в безпрецедентна ситуация служебен кабинет да предложи свой проектобюджет и нито техният, нито този на бъдещото редовно правителство да не може да бъде приет до края на годината“.

„Ще положим усилия за съставяне на стабилно мнозинство. В едно такова мнозинство можете да разчитате, че БСП са предвидими и разумни. Ще бъдем социалният стълб и гарант за стабилност на България“

9:55 ч. - Мустафа Карадайъ: България е в безпрецедентна комбинация от кризи, нито една от тях няма да се реши трайно, ако не намерим верния алгоритъм за Covid-пандемията

Председателят на ДПС използва речта си при откриването на парламента, за да атакува служебното правителство и ЦИК заради начина на провеждане на изборния процес.

Без да заявява директно намерение за отмяна на машинното гласуване, Карадайъ го посочи като една от причините за ниската избирателна активност през юли и ноември и призова Народното събрание да "осигури чесност и максимално улеснение на всички граждани" по време на избори.

Той отправи остри критики към служебния вътрешен министър Бойко Рашков за "натиск и репресии, които минаха всякакви граници" заради акциите на МВР срещу купуването на гласове преди 14 ноември.

"От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стнае безконтролно - в изборния ден в избирателните секции влязоха полицаи, а това е изрично забранено от закона. Законът е погазен тотално. Къде бяха органите, които бхяа призвани да управляват изборния процес. Къде бяха ЦИК, РИК? Мълчат. ЦИК създаде несигурност в изборнияпроцес със своята некомпетентност да го управлява. ЦИК не отчете всички действителни гласове - това е въпрос, на който ЦИК дължи отговори. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и ненаказан. Хората ни казаха, че тези извращения на полицията им напомнят на мракобесните времена от преди 1989 г.", каза още той.

Карадайъ описа ситуацията в страната като "безпрецедентна комбинация от кризи", чието решаване изисква усилието на цялата нация.

"България фатално закъснява със своя план, докато другите страни вече реализираха над 30% от своите. За оперативните програми не се говори, а бюджетът с еотлага във времето. Всички ще осмислим значението на думата бедност - не е трудно да разберем какво следва при растящите цени", каза той.

Мустафа Карадайъ призова всички партии за общ план за решаване на Covid-кризата, по която "да няма управляващи и опозиция", като напомни, че за три месеца България е изгубила повече хора от пандемията, отколкото във Втората световна война.

09:40 ч. - Десислава Атанасова от ГЕРБ: Мнозинството в НС няма да е плод на силна обществена енергия, а на компромиси

"През тази година два парламента се провалиха. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска активност. Трябва да се съобразим с тези факти. Заради ниската активност този парламент не разполага с легитимност за нови авантюри и скандали. Каквото и да е мнозинството, няма да е плод на силна обществена енергия, а на компромиси", заяви ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Това е резултат от гласуването против, отколкото за. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от право на глас заради машинното гласуване и репресиите на служебния кабинет", твърди тя.

"Надяваме се, че грешките, които провалиха предните парламенти, няма да се повторят и ще подходим със смирение. Осъзнаваме необходимостта от съставяне на редовно правителство за излизане от здравната, икономическата и социалната криза. Още днес може да разчитате на разумно отношение от страна на ГЕРБ-СДС", каза тя. "Ние ще бъдем опозиция на ляво-либералното мнозинство. Не възприемаме ролята си на опозиция обаче за политически инструмент за нагнетяване на напрежение в обществото. Готови сме за конструктивни разговори и да подкрепим всяко предложение, което се отнася за българския национален интерес".

Атанасова обвини служебния кабинет за тегленето на дългове и заяви, че ГЕРБ-СДС ще предложат налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избиране на редовно правителство.

9:30 ч. - Кирил Петков: Време е да направим България, от която да се гордеем

Председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков започна обръщението си към 47 НС с посочване на кризисните проблеми в държавното управление - от високата емиграция, бедността на възрастното население и ниските резултати от външното оценяване на образованието на децата, до отдавна отлаганите инвестиции за регионите.

"В болницата в Ямбол болните се пренасят с одеала, хората в Силистра чакат за 30 години мост над Дунав. Хората във Видин се надяват да видят тунел на Петрохан или поне път до Ботевград. Огромната опасност грози цяла Монтана, ако неремонтираната стена на техния язовир поддаде. Дори в проспериращите градове като Пловдив - толкова ли не можахме да довършим едно кръгово? АМ Хемус уж се строи, но освен раздадени милиарди път няма. Какво да кажем за околната среда, цената на тока, прословутата връзка с Гърция. Къде са били народните представители, които е трябвало да решават?", попита той.

Петков описа три причини за кризата на досегашното политическо представителство - "алчност, егоизъм и нехайство - не на всички, но на много" от депутатите.

"По разбитите ни пътища се разминават майбаси, ролсройси и ферарита на хора, свързани с властта, които са се закачили на бюджета и харчат нашите данъци като бащиния. Това са лобисти без реален бизнес", каза той.

Кирил Петков призова членовете на всички парламентарни групи да станат част от промяната.

"Време е за нулева толерантност към корупцията и истинско правосъдие в България, където никой не се чувства безнаказан. Да не ни е страх от т.нар. политически инвеститори. Време е да направим България, от която да се гордеем. Време е да сме активен член на ЕС и да даваме конструктивни предложения за неговото развитие. България да е държава-партньор, на която може да се развива добре. Време е за иновации, инвестиции и конкурентоспособност", каза той.

09:15 ч. - Румен Радев: Нужен е демонтаж на прокурорския чадър и връщане на доверието в парламента

"Позволете ми най-напред да поздравя всички народни избраници. Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен. Нека осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха. За първи път в рамките на година формираме трето НС – предишните два състава живяха кратко, извадиха неудобни истини, важни въпроси, но не успяха да формират кабинет. След политическите страсти през април дойде разочарованието от повторните избори през юли. Но българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха. Нашето общество търси още изход от корупцията, от статуквото, но вече каза "не" на превзетата държава. Време е за национален консенсус, който да върне свободата и справедливостта, благоденствието и модернизацията", каза Радев.

"Нужен ни е политически консенсус. Реформистко, социално управление. От него зависи да имаме правителство. Политическата система не може да понесе поредни предсрочни избори. Хората чакат неотложни решения за решаване на кризите. Приветствам разговорите между потенциалните партньори.
Самата мисия на парламента се гради от консенсуса. В България протичат процеси по възстановяване на демокрацията и държавността, призовани сте да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който беше отменен през последните години, да върнете гражданите в управлението, които загубиха доверието в политическата класа", обърна се президентът към депутатите.

"Повече не можем да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Този парламент трябва да върне обществения живот в руслото на закона и да направи демонтация на прокурорския чадър. Надявам се всички демократи – и отляво, и отдясно, да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако не успеем да постигнем решителни промени в обозрим срок, то статуквото ще потърси политически реванш. Всички промени ще са обречени на провал", заяви Радев.

"Нужен е консенсус в икономическата и социалната политика. Българските граждани чакат неотложни мерки и законови промени. Борбата с пандемията също е приоритетна задача".

Радев одобри проектобюджета на служебния кабинет и заяви, че драстичното изоставане на България във всички показатели в ЕС изисква спешни реформи, които са били отлагани.

„Няма да има желания ефект без прозрачност и предвидимост. Ключови закони да се променят тихомълком, през преходни и заключителни разпоредби – това трябва да спре. Това е вратата на лобизма и тя трябва да бъде затворена“.

„Не малко анализатори прогласиха, че изборите за 47 НС слагат край на прехода. Това е възможност, но не и свършен факт. От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Най-младият парламент досега има капацитета да върне оптимизма на българите. Желая ви успех, на добър час!“, заяви президентът.

09:00 ч. - Силви Кирилов откри заседанието на 47-ия парламент и депутатите положиха клетва като народни представители.

Първият ден на 47 Народно събрание: Всичко, което трябва да знаем за новия парламент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024