"Пътуване от Ада": Панел на самолет "изхвръкна" по време на полет и изплаши пътниците Снимка: © petemuntean/Twitter

Пътниците на борда на самолет на американската компания "Alaska Airlines" преживяваха извънредно опасна ситуация, след като един от панелите на самолета се е откъртил и е "изхвръкнал" по време на полет.

Самолетът Boeing 737 Max 9 със 177 души излита от летището в Портланд около 17:00 ч. местно време за Онтарио, Калифорния - но така и не успява да достигне крайната си дестинация. Само шест минути след началото на полета, при височина от над 4800 м., вратата на левия заден авариен изход, заедно с вътрешния панел се откача и на нейно място зейва дупка, от която се вижда откритото небе.

Властите в САЩ забраниха полетите на Boeing 737 Max 9 заради инцидента с Alaska Airlines

Момче и майка му са седели на реда, където става "аварията". Мястото до прозореца обаче е било свободно. Ризата на момчето е била засмукана от въздуха. Свидетели разказват, че майката го е държала здраво, за да се увери, че то няма да излети навън заедно с дрехата.

При инцидента няма пострадали. Екипът на борда веднага е взел мерки и самолетът се е върнал обратно на летището заради непредвидената ситуация.

"Чу се голям силен взрив в лявата задна част. Чу се свистене и всички кислородни маски паднаха мигновено и всички си ги сложиха", разказва един от пътниците пред местната телевизия KATU.

Авиокомпанията съобщи, че временно ще спре всичките си 65 самолета 737 Max 9, за да извърши проверки. Компанията производител Boeing заяви, че е информирана за инцидента и "работи за събиране на повече информация".

На видеа в социалните мрежи се вижда зейналата дупка в самолета, която според един от пътниците е широка "колкото хладилник". Джесика Монтоя, която също е на полета за Онтарио, описва преживяването си като "пътуване от ада" и добавя, че вятърът е изтръгнал телефон от ръката на мъж.

Инцидентът ще бъде разследван и от властите за безопасност на транспорта. Boeing 737 Max е описван като "най-проверяваният транспортен самолет в историята" след поредица от проблеми с безопасността.

През март 2019 г. самолетите от този модел бяха приземени за година и половина, след катастрофите в Индонезия и Етиопия през 2018 и 2019 г., които отнеха живота на общо 346 души. Оказа се, че за тях е е отговорен дефектният софтуер на пилотската кабина.

Експертът по авиация Джон Стрикланд обяснява пред британската медия BBC, че инцидентът с "Alaska Airlines" е много различен от тези катастрофи. Той казва, че откакто 737 Max е върнат в експлоатация, той е "рекордьор по безопасност".

"Макар да знаем малко доказателства за това защо тази част от фюзелажа (част от корпуса на самолета - б.ред) е излязла - това няма нищо общо с това, че самолетът е бил приземен в продължение на 18 месеца", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024