Снимка: © Булевард България

Зам.-председателят на „Републиканци за България“ – бизнесменът Павел Вълнев – до момента е дарил 1 млн. лева за функционирането на партията на Цветан Цветанов и ще продължава да я подпомага финансово. Това обяви в интервю за bTV бившият втори човек в ГЕРБ, като добави, че работи на договор за една от фирмите на Вълнев и получава „средна за американските стандарти“ заплата.

„С Павел Вълнев се запознах, докато бях в ГЕРБ и гостувах в телевизия BiT (б.а. – вече не съществува), чийто собственик беше той“, каза Цветанов. "Той ми постави условия, за да работим заедно. Едно от тях беше дали имам зависимости от ДПС. Казах му, че нямам и че съм се доказал във времето в тази посока“.

„Приблизително около 1 млн. лв. са преведени в сметката на „Републиканци за България“ от Павел Вълнев. Той смята да направи и допълнителни дарения. Не иска този проект да бъде зависим. Той е човек с двойно гражданство и не може да стане депутат или министър. Трябва да сме отговорни към такива българи, които могат да инвестират у нас. Той инвестира в много други държави, но вижда, че тук трябва промяна на статуквото“, добави Цветанов.

Вълнев, който често прави предизборни пътувания из страната в компанията на Цветанов, е натрупал богатството си в САЩ. Заминава за Чикаго през 2002 г. – първоначално на студентска бригада, а след това и за постоянно. Работи с брат си като шофьор, след което двамата купуват камион, а години по-късно вече имат собствена компания, осъществяваща транспортна дейност, разказва зам.-председателят на „Републиканци за България“ в интервю за „Евроком“ в края на 2020 г.

Попитан дали парите на Вълнев превръщат „Републиканци за България“ в бизнес партия, Цветанов отговори с „не“. „От даренията има и доста доброволни вноски, на наши симпатизанти и членове“.

„Знаете, че съгласно българското законодателство не е проблем да се дават такива дарения. Трябва да има баланс – функционирането на една партия изисква и разходи. Това, което правим, е да опитаме да бъдем чисти от други задкулисни интереси. Важно е като направиш дарение, то да е обявено публично, а не задкулисно“, допълни той.

Председателят на политическия проект добави още, че работи в една от фирмите на Вълнев. „Мога да кажа, че от една страна, той е мой работодател. Взел съм това решение още през 2019 г. Аз към човек в частния сектор, който получава заплата от своя работодател. Осигурявам се на максималния размер, всички данни от моята заплата са в НОИ и в компетентните институции. Когато стана народен представител, ще ги обявя публично“, каза Цветанов, намеквайки отново, че партията му ще премине нужната процентова бариера за участие в парламента.

Социологическите агенции не дават шансове на „Републиканци за България“, но Цветанов каза, че „това е партията, събрала най-много подписи“ – 31 хиляди. Тя вече бе регистрирана в ЦИК.

„Нека на 5 април да бъда поканен във вашето студио и да има социолози, които дават тези мрачни прогнози за партията ни, че няма да участва в парламента“, каза той пред водещия Антон Хекимян. „Не само ще прехвърлим бариерата, а ще бъдем незаобиколим фактор. Виждаме, че ГЕРБ няма как да са алтернатива на статуквото. Симбиозата им с ДПС е ясна".


Кой каза "Мутри, вън"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина