Дебат по предизборните програми може да липсва, но проблем с брандинга вече е налице: Регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 4 април започна с предварително заложен скандал около наименованието на съюза "Изправи се! Мутри вън!". 

Нестандартното име е марката, зад която се обединяват две непартийни организации ("Изправи се.бг" на Мая Манолова и "Отровното трио" на Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков). Коалицията не може да се регистрира без помощта на официална политическа партия, а в случая се разчита на цели три - "Движение България на гражданите" на Димитър Делчев (партията, основана от Меглена Кунева през 2012 г.), "Движение 21" на Татяна Дончева, и "Единна народна партия" на Мария Капон.

С изключение на "Триото" - всеки от лидерите на изброените организации има най-малко един мандат като народен представител и е участвал в няколко предизборни кампании. Най-малко четирима от регистраторите са юристи по образование и професия. 

Затова предупреждението на говорителя на ЦИК Димитър Димитров, че името може да не бъде регистрирано заради съмнения дали отговаря на "критериите за добри нрави", би трябвало да не е изненадващо за нито един от участниците в коалицията. 

Документите бяха приети още във вторник сутрин, но решението за регистрирането на обединението за изборите не е взето. За да се впише името "Изправи се! Мутри вън!" в бюлетината, 2/3 от членовете на ЦИК трябва да гласуват "За". 

Димитров допусна и че ако комисията отхвърли това наименование, може да се стигне и до проблем с признаването на подписката за коалицията на Манолова. По закон 2500 избиратели трябва да подкрепят регистрацията на съответната политическа сила за вота, но всеки от тези хора вече се е подписал върху лист, на който е изписано конкретно наименование на коалицията.  

Николай Хаджигенов посочва, че вносителите на документите са направили компромис, като са махнали запетая от слогана "Мутри, вън", за да "угодим на идеите на ЦИК за възможна несъвместивмост с добрите нрави". 

"Правилно е „Мутри, вън!“, ние го внесохме като „Мутри вън!“, за да няма обръщение, въпреки че „мутри“ реално не е обида", казва той пред "Факти". 

Татяна Дончева даде заявка, че ако се стигне до отказ от регистрация, актът на ЦИК ще бъде обжалван пред Върховния административен съд. 

Формално, Изборният кодекс не поставя стилистични ограничения при наименованията на коалициите - важното е те да не повтарят имената или абревиатурите на политически партии, които не влизат в техния състав (чл. 128), т.е. да подвеждат избирателите за кого гласуват. 

Забранено е обаче използването на агитационни материали, които "...накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите" (чл. 183).   

"Такава държава" може и да няма 

В началото на 2020 г. съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов "Няма такава държава" - но не заради името й (цитат от песента на "Ку Ку Бенд"), а заради използването на българския трибагреник в старата емблема.

Относно името на партията съдът прие, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. 

Екипът на Трифонов сам реши да регистрира новата партия с различни цветове, но и с различно име - "Има такъв народ". 

Законът за политическите партии казва, че "символите им не могат да накърняват общочовешките ценности  и да противоречат на добрите нрави".

Кой каза "Мутри, вън"?

Втората драма около избора на заглавие е свързана с критиките срещу Манолова и "Отровното трио" за това, че използват един от най-популярните слогани на антиправителствения протест като име на предизборния си проект.

От "Системата ни убива" критикуват и подбора на партиите-мандатоносители, като напомнят дългата история на коалиционни партньор на ДБГ, ЕНП на Капон и "Движение 21". 

Бившият зам.-председател на "Движение 21" Симеон Славчев (общински съветник в СОС в мандата 2015-2019, а в момента председател на партия МИР) също се включи в групата на недоволните от името на коалицията. Той нарича "грозно и непочтено" използването на лозунга за регистрирането на предизборно обединение и обвинява "Мая Манолова и всички около нея, които или управляваха с ГЕРБ, или са много близки на Бойко Борисов" в "подмяна" на гражданските протести. 

"Мутри, вън" беше финалът на речта на Румен Радев по време на първия голям протест в София на 9 юли 2020 г., в който той призова "да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата". В предаването "Годината" на Дарик, Румен Радев посочи, че думата на 2020 г. е "Мутри, вън" като "ехо на стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие". 

Николай Хаджигенов (Отровното трио) коментира пред "Факти", че "няма ясен спомен кой каза първи "Мутри, вън" - дали протестът, дали президентът". 

"Но това кой е първи, кой е втори е тема, която мен никога не ме е вълнувала. Темата с авторството също не на дневен ред. „Мутри, вън!“ е призивът, който протестът разнасяше през цялото си време", казва той. 

Обида ли е "Мутрата"?

Съдът имаше възможност да се произнесе по съвсем конкретен казус през 2013-2014 г. - само че жалбоподателят оттегли иска си, след като ответникът му се извини. 

Става дума за делото, което Бойко Борисов (тогава в опозиция) заведе срещу депуата от ДПС Йордан Цонев за това, че го нарекъл "мутра" от трибуната на Народното събрание. 

Цонев направи изказването си по повод спор за назначение на зам.-министър на вътрешните работи ("едно момче, което няколко месеца е продавало застраховки за СИК"), като заяви, че председателят на ГЕРБ е "основателят на СИК". 

"Той е мутра. Нека започнем да чистим мутрите", казва Цонев. Искът на Борисов срещу него беше за 50 000 лева. 

Една година по-късно (и 10 дни след победата на ГЕРБ на парламентарните избори от 2014 г.) Цонев поднесе публични извинения, призна, че е "изживял своя катарзис" и коментира, че вече не смята "подобен тон за уместен от парламентарната трибуна". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"