Колко въглеродни емисии генерират пътуванията ви по работа? Payhawk Green ги изчислява автоматично Снимка: © Payhawk

Платформата за цялостно управление на бизнес разходите Payhawk вече има нови функции.

Целта на Payhawk Green е да подпомогне бизнеса да взема по-устойчиви решения, свързани с техните бизнес разходи.

Съвсем скоро компаниите ще трябва да спазват законодателство като директивата на ЕС относно отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта (CSRD) и британската рамка за опростено отчитане на енергията и въглерода (SECR).

2025 г. ще бъде първата финансова година, през която компании с повече от 250 служители и нетен оборот от €40 млн. ще трябва да изготвят отчети съгласно директивата на ЕС относно отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта CSRD.

Според изчисленията над 50 000 дружества ще трябва да докладват за емисиите, включително за всички непреки въглеродни емисии, които възникват във веригата, като например бизнес пътувания, транспорт, горива или капиталови стоки.

Именно тук идва Payhawk Green. Новите функции помагат за проследяването на непреките въглеродни емисии, които компанията генерира от командировки, транспорт, горива.

Често те са най-големият източник на въглеродни емисии, а в същото време са и най-трудните за проследяване от страна на компаниите поради това.

Payhawk работи с компании в над 32 държави.

С пускането на Payhawk Green клиентите им могат автоматично и безплатно да определят количеството на CO2, свързано с покупките с карти Payhawk.

Освен това платформата на Payhawk може да бъде персонализирана за лесно събиране и управление на данни за екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG) на доставчиците, като по този начин се подобрява прозрачността на веригата за доставки.

В съвкупност тези функции могат да се използват, за да се помогне на предприятията да спазват новите разпоредби и да подпомогнат собствените си инициативи в областта на ESG, като например компенсиране на емисиите.

Главният изпълнителен директор и съосновател на Payhawk Христо Борисов разказва, че от разговорите с клиенти и собствения опит на компанията в провеждането на ESG инициативи са осъзнали, че всъщносъ Payhwak може значително да помогне на бизнеса, когато става въпрос за усилията на компаниите за устойчивост, свързани с бизнес разходите им и по-специално по отношение на управлението на емисиите от обхват 3 (непреки въглеродни емисии).

Надяваме се, че днешното пускане на “Payhawk Green” ще помогне на компаниите, като им предостави един компонент от по-широката им ESG инициатива. Също така се надяваме в бъдеще да разработим още функции, които допълнително да подпомогнат нашите клиенти.“, каза Борисов

За калкулиране на въглеродните емисии, свързани с разходите, Payhawk се интегрира с Lune.

За да се постигне максимална точност, платформата на Lune използва оценките на Протокола за парниковите газове, взема предвид категорията и стойността на продукта и прилага специфични за индустрията методологии, като например методология за полетите от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) или за логистика от Глобалния съвет за логистични емисии (GLEC).

Lune използва хиляди коефициенти за емисии, базирани на разходите, с глобален обхват и специфични за всяка държава данни от над 45 страни по света.

Съоснователят на Lune, Ерик Стадиг казва, че темата за устойчивостта е нова и всяка компания подхожда към нея по различен начин.

" В светлината на новите разпоредби на ЕС това е нещо, което всеки бизнес трябва да обмисли. Payhawk допринася за това сферата на управлението на разходите да бъде пионер в помощта към компаниите, като предоставя интегрирано отчитане на въглеродните емисии и не изисква допълнително заплащане за получаването на тези данни“, казва Стадиг.

Освен че подкрепя клиентите си чрез пускането на “Payhawk Green”, Payhawk е в начален етап на прилагане на политики за ESG, освен това проследява въглеродния си отпечатък от 2021 г. насам, а в момента кандидатства за стандарт за устойчивост.

Съосноваелят на Payhawk Христо Борисов заяви готовността на компанията да добви още безплатни функции към “Payhawk Green”, ако има интерес от страна на бизнеса.

Българската Payhawk e на крачка от пазарна оценка от 1 млрд. долара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024