Paynetics: Българската финтех компания, която вече пробива в Европа Снимка: © Елена Ненкова, Forbes Bulgaria

2020 г. се превръща в повече от успешна за българската финтех компания Paynetics, която е един от водещите играчи в бранша. След като разви още повече дигиталния портфейл Phyre, даде старт на Pay by VIVACOM и A1 Wallet и превърна телефона в ПОС терминал чрез стартъпа Phos, фирмата придоби портфолиото от корпоративните разплащателни карти на германския платежен оператор Wirecard във Великобритания и Ирландия.

Придобиването, което се осъществи официално преди няколко дни, означава, че програмите на Wirecard в Обединеното кралство и Ирландия ще продължат да съществуват, но в структурата по плащания на Paynetics, които ще осигуряват издаване на карти и разплащателни услуги.

„Toвa e вoдeщa cдeлĸa зa Рауnеtісѕ и ĸpaйъгълeн ĸaмъĸ зa нac пo oтнoшeниe нa eĸcпaнзиятa ни нa пaзapитe във Beлиĸoбpитaния и Eвpoпa. Ho тoвa e и пpoмянa нa игpaтa зa нoвитe ни ĸлиeнти, ĸoитo вeчe ca в cигypни pъцe и имaт cигypнa и яcнa пътнa ĸapтa зa cвoя бизнec“, каза съоснователят на българската финтех компания Baлepи Bълчeв.

Той говори за сигурност в контекста на скандала, в който се забърка платежният оператор Wirecard AG през юни. Той влезе в процедура по несъстоятелност, след като бившият изпълнителен директор Маркус Браун бе арестуван с обвинение, че стои зад мащабна схема за източване на компанията. По време на неговото управление от сметките на фирмата изчезнаха 1,9 милиарда евро. Оперативният директор Ян Марсалек избяга в Беларус, след като бе освободен, и се издирва от германската полиция.

Финтех фирмата придоби портфолиото на Wirecard чрез своето дъщерно дружество в Обединеното кралство. Paynetics ще осигури на новите си клиенти бърз, сигурен и безпроблемен преход, както и стратегическа продуктова карта за бъдещото развитие на програми, които са били пред прекратяване след скандала с Маркус Браун.

„Чpeз тoвa пpидoбивaнe ниe нe caмo дoĸaзaxмe нaшaтa тexнoлoгичнa ĸoмпeтeнтнocт и дoвepиeтo нa индycтpиятa в нaшeтo пpeдлoжeниe, нo cъщo тaĸa демонстрирахме, че пpoдyĸтите и ycлyгите ни ca пoдxoдящи зa цeлитe нa гoлeми ĸopпopaтивни opгaнизaции“, каза назначеният за главен изпълнителен директор на бизнеса в Обединеното кралство – Майк Пеплоу.

Paynetics е базирана в София, а нейните създатели са Иво Георгиев, Валери Вълчев, Антонина Мартинова и Диан Неделчев. Финтех компанията е регулирана институция за електронни пари, която има разрешение да предоставя услугите си в Европейския съюз и Великобритания.

„Paynetics е пиoнep в иновативните peшeния зa плaщaнe, пpидoбивaнe и издaвaнe нa ĸapти, yпpaвлeниe нa cмeтĸи, бaнĸoви пpeвoди и eлeĸтpoнни пopтфeйли“, пише на сайта на компанията. Нейният екип е съставен от експерти, някои от които са в основата на въвеждането в употреба на банкоматите и картите с чипове у нас. Мисията на фирмата е да улесни максимално плащанията, като основното решение е създаване на дигитални портфейли.

„Paynetics на практика изработи софтуер на ПОС терминала, постигна най-бързата интеграция на дигиталните услуги на Mastercard в Европа и стана първата българска финансова институция, която предлага Apple Pay“, пишат от компанията.

В същото време, Paynetics предлага сигурна и гъвкава структура на плащанията. Тя е член на Visa, Mastercard, SWIFT и SEPA (Единната европейска платежна зона).

По-рано през годината компанията набра 2,5 млн. евро в рамките на кръг за финансиране, воден от Българо-американска кредитна банка и фонда за рисков капитал New Vision 3. Финтех компанията планира инвестиране на средствата в разширяване на своя европейски бизнес и технологични решения за електронни портфейли.

През 2019 Paynetics отчете 3,5 милиона лева приходи. Освен това – Валери Вълчев и Иво Георгиев отбелязаха повишение на приходите в своите други две финтех начинания – Phyre и Phos.

Дигиталният портфейл Phyre на българската финтех компания беше пуснат в края на април 2018 г. Идеята му е хората да извършват всички трансакции чрез телефоните си. Чрез приложението човек може да плаща на ПОС терминали само с доближаване на смартфона, без да вади картата си, както и да изпраща пари на приятели с едно натискане на бутона и без никакви такси. Осъществяват се банкови трансфери и в чужбина.

„Зa paзлиĸa oт дpyгитe финтeх пpилoжeния ĸaтo Rеvоlut и Моnzо нaпpимep, нaшeтo дaвa cтoйнocт вeднaгa и чoвeĸ мoжe дa зaпoчнe дa плaщa в мoмeнтa, щoм cи гo изтeгли, бeз дa тpябвa дa чaĸa зa пoлyчaвaнe пъpвo нa плacтиĸa“, каза още тогава главният изпълнителен директор Константин Джелебов, цитиран от economic.bg.

Phyre може да се похвали с висока степен на защита. Плащанията се обработват от Payetics, а приложението е сертифицирано от Mastercard. Както споделя маркетинг мениджърът Веселин Георгиев, Phyre е „заместител“ на големите имена в тази сфера Apple Pay и Samsung Pay.

Тази година финтех компанията пусна Phos със съдействието на Mastercard. Това е приложение, представящо иновативно мобилно решение, което позволява на търговците да приемат безконтактни плащания на мобилни устройства с Android, без да е необходим допълнителен хардуер. Phos дава възможност на милиони микро-, малки и средни предприятия в Европа и по света да приемат безкасови плащания и да развият бизнеса си.

Микро-, малките и средните търговци са гръбнакът на европейската икономика, но обикновено приемат само плащания в брой, които са неизгодни и понякога несигурни заради скритите разходи и проблеми със сигурността.

"Решението, което предлага Phos, е проектирано така, че да отговори на изискванията за гъвкавост и разходи на собствениците на МСП. То функционира чрез вече съществуваща технология - смартфон, през който могат да се приемат удобни и сигурни безконтактни плащания само след изтегляне на едно приложение", казва Скот Ейбрахам, старши вицепрезидент „Бизнес развитие и финтех“ за Mastercard във Великобритания.

Paynetics стои и зад услугата Pay by VIVACOM. Става въпрос за приложение за плащане, вид дигитален портфейл, който може да се ползва от потребителите на всички телекоми у нас.

Обяснено: Pay by Vivacom, как и зaщо да го ползваме

Сигурността е една от ключовите характеристики на приложението. Затова и всяко отделно разплащане се удостоверява с ПИН код или с биометрични данни – пръстов отпечатък или сканиране на лицето. Основните две функционалности на устройството са да се плаща с телефон и да се превеждат пари на други хора, точно по същия начин, по който се изпраща SMS.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023