Пазаруването и изкуството на персонализацията Снимка: © Pesh / IQOS

Пазаруването като преживяване, колаборациите с различни видове изкуство и артисти, вещите ни като продължение на нашата лична естетика - това са водещите тенденции в пазаруването днес. Виждаме ги в новата колекция на IKEA, вдъхновена от латиноамериканската култура, в партньорството на Louis Vuitton със съвременната художничка Яйои Кусама, в срещата на уличната и градска култура с устройствата на бездимна алтернатива IQOS.

Част от последната беше партньорството с визуални артисти за създаването на лимитираната серия панели Together We Celebrate.

Дизайн дуото Pesh & Gelada, зад което стоят Лиор Бентов и Ярон Менделовици, има много културни проекти от Тел Авив до Франкфурт, свързани основно с преобразяването на градската среда. За първи път обаче техните големи стенописи станаха вдъхновение за персонализирането на една лична вещ, каквато е бездимното устройството от портфолиото на "Филип Морис Интернешънъл". Артистичната колаборация символизира многообразието от моменти, които ние всички като общност споделяме.

No photo description available.

(Pesh)

Двамата художници, обединени от сдружението Tab Creative, са провокирани от задачата да пресъздадат ценностите на IQOS – време заедно, многообразие и приобщаване, изразени чрез богата палитра от цветове и форми. Дизайнът оживя върху лимитираната серия панели.

Съдбата на TAB Creative също е интересна. Колективът се появява през 2015 г. от инициатива на творци, ресторантьори и обществено ангажирани хора, които искат да помогнат на квартала до Гарата във Франкфурт да изгради нов имидж.

Проектът става много интересен. Първо студенти изрисуват уличното пространство към Urban Sports Park, като финансовата подкрепа за това идва от местната власт. После се появяват дъски за шах, игрища за футбол и стрийтбол, които се интегрират творчески в дизайна на получилото се 300-метрово улично произведение на изкуството.

В него е интегрирано и логото на "Айнтрахт Франкфурт" в знак на признателност за победата им в "Лига Европа" и цялата еуфория, обзела града през май 2022 г.

Така цветното градско пространство се утвърждава като привлекателно място за спорт, игри и културни преживявания и, разбира се, водещ Instagram мотив. Дори треньорът на "Айнтрахт" Оливър Гласнър си прави там селфи.

Students were also involved in the design of the roadway.

Друг интересен артикул и въобще идея, от изминалата година, беше първата серия панели, изработени от рециклирани устройства.

Освен да пазарувате, в магазините на бранда, там можете да диагностицирате своето устройство и да намерите отговор на много въпроси, свързани с бездимната алтернатива и науката зад нея.

Този подход на големи марки, които си партнират с каузи или хора на изкуството не е нов, но е изключително популярен в последните години.

Не е тайна, че създателят на LVMH ((Moët Hennessy Louis Vuitton) – Бернар Арно, истински ценител на изкуството, проправи пътека на тази тенденция още преди години, когато инвестира в създаването на фондация LVMH в Париж. Тя всяка година раздава награди на талантливи млади модни дизайнери. Арно, който оглави класацията на Forbes на най-богатите бизнесмени и измести от трона всемогъщия Джеф Безос, рано открива желанието на почитателите на брандовете, включени в LVMH, да преживяват нещо повече от просто пазаруване.

Затова им предложи магнетичната формула на изкуството, преплетено с шопинга. Незабравимо преживяване, в което пазаруването се доближава до артистично гмуркане в света на най-интересните и предизвикателни фигури в съвременното изкуство или пък притежаването на една малка част от шедьоврите на класическото изкуство.

В опитите си да възпита вкус и да спечели нови поддръжници на тезата си, милиардерът превърна Ню Йорк, Токио, Лондон и Париж в една голяма градска среща с иконата на съвременното изкуство – 93-годишната Яйои Кусама, която е и най-продавана жива художничка. Гигантски кукли, които са нейни двойници, се появиха около витрините на магазините Louis Vuitton, за да лансират новата ѝ колекция с бранда.

Точките на Кусама, които са нещо като запазената ѝ марка, са отново в центъра на колекцията от чанти и аромати, носещи логото на марката.

Gucci - част от конкретната група Kering, също използва витрините на магазините, за да представи интересни и млади артисти, обединени в една концепция, най-често свързана с някои от продуктите или колекциите на модните брандове на компанията.

Издигането на потребителското преживяване до такива нива едва ли не като необходимост е подкрепено от числа, разбира се. Според Forbes 71% от потребителите се чувстват разочаровани, когато потребителското преживяване в магазините на даден бранд не е съпроводено от лично преживяване. 81% от потребителите в световен мащаб са готови да платят повече за емоции, които вървят ръка за ръка с пазаруването, разкриват Capgemini.

Близо 60% от потребителите очакват повече от половината от търговските площи да бъдат посветени на изживяване, а не на продукт до 2025 г., според доклад на Future of e-commerce.

Така подхождат не само брандове от премиум сегмента, но и по-достъпни марки, които отдавна са открили привлекателната сила на персонализацията. Nike By You - опцията да си направите маратонки по ваш вкус - отдавна се доказа като магнит за по-артистичните потребители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023