Снимка: © Getty Images

Учебната година събра в класните стаи малките и по-големите деца, които освен от социализация след дългия период на пандемия, имат и една друга обща нужда – тази от храна, която им помага да бъдат здрави и пълноценни. Последствията от COVID-19 кризата са осезаеми в социално и икономическо отношение, ето защо социално слабите и уязвимите по други причини семейства и техните деца имат нужда от подкрепата на цялото общество, за да получат регулярен достъп до храна и да останат в класните стаи, редом до своите съученици.

Предоставянето на топъл обяд за децата в училище, особено през студените месеци от годината, допринася за облекчаване на бюджета на социално слабите семейства и намалява риска от отпадането на момчетата и момичетата от образователната система. Темата е повече от значима – не само у нас, а по целия свят.

За настоящата учебна година BILLA ще дари 100 хиляди лева на Българския Червен кръст в подкрепа на каузата „Топъл обяд“. Това е поредната съвместна инициатива на търговската верига и международната хуманитарна организация, насочена към значим социален проблем, а именно осигуряването на топла и здравословна храна за деца от социално слаби семейства.

Дарението ще осигури топъл обяд – супа, основно ястие и десерт – за над 700 деца на възраст от 7 до 18 г. в начален и среден образователен курс от училища в цялата страна. Всичко това означава, че клиентите на BILLA са съпричастни към социалната кауза, тъй като я подкрепят, пазарувайки във веригата.

BILLA България е в дългогодишно партньорство с Български Червен кръст. В продължение на 6 години веригата се включва в кампанията на организацията „Купи и Дари“, насочена към осигуряване на хранителни продукти за социално слаби хора. Подкрепата към каузата „Топъл обяд“ е логично продължение на тези обединени усилия. Този път фокусът е върху ученици, чиито семейства - поради здравословни, социални или други, независещи от тях обстоятелства - не могат да осигурят на децата си обезпечаване на основните им жизнени потребности.

БЧК предоставя храна на ученици, чиито семейства са със среден общ месечен доход на всеки член от семейството под 80% от минималната работна заплата за страната. Също така и на сираци и полусираци, ученици с физически или психически увреждания, деца с безработни един или двама родители, ученици, на които един или двама родители са с физически или психически увреждания.

Чрез каузата „Топъл обяд“ децата ще се хранят заедно със своите съученици, за да се чувстват равноправни и интегрирани.

Списъкът с училищата, които попадат в обхвата на инициативата, се предоставя от Областните организации на Българския Червен кръст по места, а участниците се селектират въз основа на данни, предоставени от съответните държавни институции и от директорите на учебните заведения.

Търговската верига отправя благодарност към клиентите си, които, пазарувайки любимите си стоки на достъпни цени, пестят средства и дават възможност на компанията да подкрепя и развива инициативи като „Топъл обяд“ на БЧК, а по-рано през годината – и съвместната кампания с Фондация „Искам бебе“, която дава шанс на двойки с репродуктивни проблеми да станат родители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%