Пазаруваш в BILLA - заставаш зад социално отговорната им позиция да осигурят обяд на 700 деца Снимка: © Getty Images

Учебната година събра в класните стаи малките и по-големите деца, които освен от социализация след дългия период на пандемия, имат и една друга обща нужда – тази от храна, която им помага да бъдат здрави и пълноценни. Последствията от COVID-19 кризата са осезаеми в социално и икономическо отношение, ето защо социално слабите и уязвимите по други причини семейства и техните деца имат нужда от подкрепата на цялото общество, за да получат регулярен достъп до храна и да останат в класните стаи, редом до своите съученици.

Предоставянето на топъл обяд за децата в училище, особено през студените месеци от годината, допринася за облекчаване на бюджета на социално слабите семейства и намалява риска от отпадането на момчетата и момичетата от образователната система. Темата е повече от значима – не само у нас, а по целия свят.

За настоящата учебна година BILLA ще дари 100 хиляди лева на Българския Червен кръст в подкрепа на каузата „Топъл обяд“. Това е поредната съвместна инициатива на търговската верига и международната хуманитарна организация, насочена към значим социален проблем, а именно осигуряването на топла и здравословна храна за деца от социално слаби семейства.

Дарението ще осигури топъл обяд – супа, основно ястие и десерт – за над 700 деца на възраст от 7 до 18 г. в начален и среден образователен курс от училища в цялата страна. Всичко това означава, че клиентите на BILLA са съпричастни към социалната кауза, тъй като я подкрепят, пазарувайки във веригата.

BILLA България е в дългогодишно партньорство с Български Червен кръст. В продължение на 6 години веригата се включва в кампанията на организацията „Купи и Дари“, насочена към осигуряване на хранителни продукти за социално слаби хора. Подкрепата към каузата „Топъл обяд“ е логично продължение на тези обединени усилия. Този път фокусът е върху ученици, чиито семейства - поради здравословни, социални или други, независещи от тях обстоятелства - не могат да осигурят на децата си обезпечаване на основните им жизнени потребности.

БЧК предоставя храна на ученици, чиито семейства са със среден общ месечен доход на всеки член от семейството под 80% от минималната работна заплата за страната. Също така и на сираци и полусираци, ученици с физически или психически увреждания, деца с безработни един или двама родители, ученици, на които един или двама родители са с физически или психически увреждания.

Чрез каузата „Топъл обяд“ децата ще се хранят заедно със своите съученици, за да се чувстват равноправни и интегрирани.

Списъкът с училищата, които попадат в обхвата на инициативата, се предоставя от Областните организации на Българския Червен кръст по места, а участниците се селектират въз основа на данни, предоставени от съответните държавни институции и от директорите на учебните заведения.

Търговската верига отправя благодарност към клиентите си, които, пазарувайки любимите си стоки на достъпни цени, пестят средства и дават възможност на компанията да подкрепя и развива инициативи като „Топъл обяд“ на БЧК, а по-рано през годината – и съвместната кампания с Фондация „Искам бебе“, която дава шанс на двойки с репродуктивни проблеми да станат родители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024