Снимка: © НСО

Националната служба за охрана се разграничи от скандала от 7 юли, при който въоръжените гардове от лятната резиденция на Ахмед Доган край "Росенец" влязоха в съприкосновение с председателя на "Да България" Христо Иванов и го избутаха в морето. 

"В отговор на многобройни запитвания до НСО във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди", се казва в позицията, изпратена до медиите. 

От НСО препращат към ведомствения си правилник, в който са описани конкретните обекти, подлежащи на държавна охрана - а имението на Доган не е сред тях. 

В допълнителните разпоредби на правилника за прилагане на закона за НСО се казва, че Националната служба за охрана осигурява за сметка на своя бюджет охраната на Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на Летище - София. 

От НСО съобщават още пред в. "Сега", че няма основание за назначаване на вътрешна проверка по случая, защото охранителите, които пазят имението от външни лица, не са служители на държавната институция. 

Ахмед Доган обаче е едно от частните лица, които ползват услугите на НСО по преценка на самата служба заради наличие на данни за застрашеност. 

Иво Мирчев, участник в инцидента с охраната при Росенец, публикува снимка, на която се вижда прилика между един от основните участници в сблъсъка пред сарая и член на екипа по охраната на Доган. Самоличността на гардовете така и не беше установена от полицията, която пристигна на място след сигнал за случката с Христо Иванов. 

До този момент няма позиция на президентската институция по случая. 

Иво Мирчев, който също беше избутан във водата по време на конфликта, посочва, че двама от охранителите на имота са идентифицирани като членове на екипа, който е пазил Ахмед Доган. Снимката е направена през май 2019 г., когато почетният председател на ДПС гласува на европейските избори. 

Още един член на охраната на Ахмед Доган беше засечен да спира достъпа на журналисти по пътя към резиденцията през юни 2020 г., когато в комплекса избухна пожар. Мъжът отново отказваше да се легитимира пред репортери, което е забранено за служители на НСО при изпълнение на задълженията им. 

През 2016 г. подобен инцидент се случи и при опит за достигане до "частния" плаж от членове на бургаската "Организация за закрила на българските граждани". Отново се стигна до изгонването на хората след поява на охранители, които са твърдели, че са "от служба". 

На 22 август 2016 г. министърът на туризма Николина Ангелкова заявява, че "Няма такова понятие като частен плаж и това е абсолютно забранено по закон. Плажът е изключителна държавна собственост". Министерството на туризма трябваше да организира проверка по случая. 


Прочетете още: 

Охранителите на лятната резиденция на Доган : Акваторията е частна собственост


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба