Снимка: © НСО

Националната служба за охрана се разграничи от скандала от 7 юли, при който въоръжените гардове от лятната резиденция на Ахмед Доган край "Росенец" влязоха в съприкосновение с председателя на "Да България" Христо Иванов и го избутаха в морето. 

"В отговор на многобройни запитвания до НСО във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди", се казва в позицията, изпратена до медиите. 

От НСО препращат към ведомствения си правилник, в който са описани конкретните обекти, подлежащи на държавна охрана - а имението на Доган не е сред тях. 

В допълнителните разпоредби на правилника за прилагане на закона за НСО се казва, че Националната служба за охрана осигурява за сметка на своя бюджет охраната на Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А" Правителствена зала на Летище - София. 

От НСО съобщават още пред в. "Сега", че няма основание за назначаване на вътрешна проверка по случая, защото охранителите, които пазят имението от външни лица, не са служители на държавната институция. 

Ахмед Доган обаче е едно от частните лица, които ползват услугите на НСО по преценка на самата служба заради наличие на данни за застрашеност. 

Иво Мирчев, участник в инцидента с охраната при Росенец, публикува снимка, на която се вижда прилика между един от основните участници в сблъсъка пред сарая и член на екипа по охраната на Доган. Самоличността на гардовете така и не беше установена от полицията, която пристигна на място след сигнал за случката с Христо Иванов. 

До този момент няма позиция на президентската институция по случая. 

Иво Мирчев, който също беше избутан във водата по време на конфликта, посочва, че двама от охранителите на имота са идентифицирани като членове на екипа, който е пазил Ахмед Доган. Снимката е направена през май 2019 г., когато почетният председател на ДПС гласува на европейските избори. 

Още един член на охраната на Ахмед Доган беше засечен да спира достъпа на журналисти по пътя към резиденцията през юни 2020 г., когато в комплекса избухна пожар. Мъжът отново отказваше да се легитимира пред репортери, което е забранено за служители на НСО при изпълнение на задълженията им. 

През 2016 г. подобен инцидент се случи и при опит за достигане до "частния" плаж от членове на бургаската "Организация за закрила на българските граждани". Отново се стигна до изгонването на хората след поява на охранители, които са твърдели, че са "от служба". 

На 22 август 2016 г. министърът на туризма Николина Ангелкова заявява, че "Няма такова понятие като частен плаж и това е абсолютно забранено по закон. Плажът е изключителна държавна собственост". Министерството на туризма трябваше да организира проверка по случая. 


Прочетете още: 

Охранителите на лятната резиденция на Доган : Акваторията е частна собственост


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"