Пеевски е дал 24-часов срок за отговор дали ще има кабинет с негов мандат Снимка: © ДПС Пресцентър

Делян Пеевски е поискал от парламентарните групи да дадат отговор дали ще участват в преговори за ново правителство "на широка основа" с мандат на ДПС не по-късно от 17 ч. на 10 юли.

Още преди края му обаче всички политически сили в Народното събрание отказаха да подкрепят подобен вариант за управление.

В писмото си Пеевски изразява "съжаление", че не беше прието правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Това беше и моментът, в който депутатите на ДПС се разделиха на две части - лоялните на Пеевски подкрепиха проектокабинета на Росен Желязков, докато лоялните на Ахмед Доган гласуваха "против".

"Хората ни задължиха, като политици, да направим всичко възможно за съставянето на стабилно редовно правителство, което да осигури нормализация на обществено-политическия живот в България. Това е обща наша отговорност, от която няма да отстъпим", се казва в писмото на Делян Пеевски.

Той обявява три основни теми за евентуалните бъдещи преговори: Инвестиции в икономически растеж, гарантиране на сигурността на българските граждани (вкл. отбранителна, енергийна и продоволствена), както и "предсказуемост и последователност на България в ангажиментите на страната към ЕС и НАТО".

До момента няма нито една заявка от страна на останалите политически сили за желание за преговори под егидата на ДПС за ново правителство.

ГЕРБ декларираха, че няма да подкрепят подобен сценарий. ДБ се надява да получи третия мандат за вариант на "техническо" правителство. "Възраждане" искаха мандата за кабинет "всички срещу ГЕРБ и ДПС", но също нямат подкрепа.

БСП, при които не е ясно кой всъщност е лидер след отстраняването на Корнелия Нинова, също чакат да дойде време за третия мандат, когато ще се търсят "пробългарски решения за излизането на страната от политическата криза" (по Атанас Зафиров).

Отказ от преговори дойде и от ИТН, които смятат да предложат свой "експертен" кабинет, ако получат тази възможност от Румен Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024