Христо Иванов отговори на Пеевски след обидите: "ДПС иска да бъде скрит партньор на ГЕРБ" Снимка: © ДПС

Делян Пеевски отправи грозни реплики спрямо съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, като го обвини, че е търсил неговата подкрепа за "делкането" (по думите му) на ключови държавни постове, включително на главния прокурор.

На свой ред - Иванов отдаде агресивния тон на Пеевски на това, че "ДПС иска да бъде скрит партньор на ГЕРБ в разпределението (на постове) и не иска да има ясни правила с ясна политическа отговорност"

"Кое е лошото на ДПС? Че Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случиха промените в Конституцията и всичките ми идваха час през час в кабинета? Сега ще ми казва, че отново ще извади темата за ДПС? Коя, бе, Христо, приятелю мой? Истината е, че ние крепихме това правителство девет месеца и ако нас ни нямаше, то нямаше да се случи", каза Пеевски в Народното събрание.

Председателят на групата на ДПС обяви, че е провел среща с Христо Иванов в своя кабинет, на която е обсъждано "как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран за главен прокурор неговия ортак Андрей Янкулов от "Антикорупционен фонд", а за зам. главен прокурор да бъде избран Сава Петров".

Янкулов е главният правен експерт на АКФ, който още през 2020 и 2021 г. разкри двете групировки на Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса (плюс Яне Янев) за търговия с влияние в съдебната власт.

Сава Петров е прокурор от международния отдел на ВКП.

Пеевски обаче отказал, защото смятал, че "Иванов и олигарсите зад него искат да завземат прокуратурата". Досега той не е коментирал замесването на собственото му име в последните тежки скандали около Еврото и Нотариуса, нито в серия от по-ранни свидетелства за неговата роля в назначаването и свалянето на Иван Гешев като главен прокурор.

Христо Иванов реагира на тона на Пеевски със свой коментар.

"Ние се опитваме да разговаряме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите и борбата с корупцията и изведнъж господин Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости", каза той.

Иванов сравни поведението на съпредседателя на ДПС с "професия, по-древна и от нашата", при която "превръщаш сам себе си в компромат".

Унизителните реплики на Пеевски идват само два месеца след като ДПС гласува за промените в Конституцията, които обаче трябва да бъдат въведени в действие чрез законови промени до лятото и избор на нови Висши съдийски и прокурорски съвети в срок от 9 месеца.

Ударът върху водещия инициатор на тези промени Христо Иванов се случва на фона на изострения конфликт между ГЕРБ и ПП-ДБ за това как да се продължи управлението след края на 9-месечния първи период на ротацията в кабинета "Денков - Габриел".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024