Пеевски се обяви "принципно" в подкрепа на сливането на разузнавателните служби Снимка: © Булевард България

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви "принципна" подкрепа за предложенията на Атанас Атанасов (ПП-ДБ) за реформа в службите за сигурност, която би обединила ДА "Разузнаване" с Военното разузнаване в обща структура.

"Провели сме предварителни разговори и принципно даваме подкрепа за обединение на двете служби и като цяло на службите. Нека да видим какво ще предложат колегите и след като се запознаем с детайлите, ще си кажем мнението", казва той.

От ДПС ще подкрепят и още едно предложение по повод конституционните промени - в основния закон да се запише, че България е член на ЕС и НАТО. Това би могло да стане при поправки между първо и второ четене.

Атанас Атанасов лансира предложенията си за службите в неделя като част от по-голяма трансформация на системата, така че да се отнеме президентската власт при назначаването на директорите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване (или бъдещото общо разузнавателно звено).

Проектозаконът, който още не е публикуван, веднага срещна отпор от страна на Румен Радев, който обвини авторите му в непознаване на "законите, структурите, задачите, функциите и начините им на взаимодействие с чуждите служби".

В края на миналата седмица Народното събрание отказа и да приеме докладите за годишната дейност на две от трите агенции - ДАНС и ДА "Разузнаване", чиито началници влязоха в открит конфликт с Кирил Петков и екипа му след изтичането на записа от партийното заседание на "Продължаваме промяната".

До този момент от ГЕРБ нито са потвърдили, нито са отрекли възможността да подкрепят по-сериозната структурна промяна по идея на Атанасов. Самият той твърди, че проектът вече е обсъден на лидерско ниво и има принципна подкрепа.

Санкционираният по закона "Магнитски" Пеевски има печално известен личен опит с "реформите" в службите за сигурност, след като през 2013 г. законът за ДАНС беше пренаписан в негова услуга и той беше избран за председател на контраразузнаването - макар за ден.

Гласуването провокира един от най-мащабните и продължителни граждански протести за последните 30 години, а Пеевски беше принуден да се оттегли. Независимо от това остана в политиката, а през последните месеци се превръща в алтернативен "говорител" на ДПС по всички въпоси, засягащи подкрепата за управлението с мандат на ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024