Пеевски се обяви за "бързи избори, защото без ГЕРБ-СДС не може да има правителство" Снимка: © ДПС

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че са "необходими бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство".

Думите му идват само час, след като Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо за оттегляне на кандидатурата си за кандидат за министър-председател, ГЕРБ няма да участва в преговори за правителство с втория мандат, а вероятно и с третия.

Това на практика означава, че партията предпочита нови предсрочни парламентарни избори, тъй като без нея не може да се състави ново парламентарно мнозинство в действащото Народно събрание.

"Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента. Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане”, биха били абсолютно безпринципни", се казва в позиция на Пеевски, разпространена от пресцентъра на ДПС във Фейсбук.

На извънреден брифинг на ГЕРБ Мария Габриел заяви, че "ПП-ДБ поставят постоянни нови условия" в рамките на преговорите между двете партии.

Тя не даде подробна информация за "новите условия", но заяви, че ПП-ДБ са поискали още една смяна - тази на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

През ноември 2023 г. Николай Денков заплашваше да подаде оставката на целия кабинет, ако именно Стоянов не поеме политическа отговорност за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС. Още тогава стана публично ясно, че не само Мария Габриел представлява ГЕРБ в управлението, а някои министри са "подавани" от ГЕРБ. Делян Пеевски и Бойко Борисов недвусмислено дадоха да се разбере кой държи властта в МВР, защитавайки го от поисканата оставка.

"Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими. За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство" заявяват още от ДПС.

Реакцията на ДПС освен веднага след брифинга на ГЕРБ и в пълен синхрон с казаното от Мария Габриел и съпартийците ѝ, идва и след като в рамките на преговорите за правителство Пеевски казваше, че партията е против предсрочни избори.

Все още няма отговор от ПП-ДБ на прекратените от ГЕРБ преговори за нов кабинет с подкрепа от двете формации, след като премиерът Николай Денков подаде оставката на кабинета на 6 март по силата на т.нар. "джентълменско споразумение" за ротация във властта на 9-ия месец от началото на мандата.


Мария Габриел се оттегля като кандидат-премиер. ГЕРБ праща страната към избори (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024