Мария Габриел се оттегля като кандидат-премиер. ГЕРБ праща страната към избори (Обновена) Снимка: © Скрийншот, ГЕРБ

Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо за оттегляне на кандидатурата си за кандидат за министър-председател, ГЕРБ няма да участва в преговори за правителство с втория мандат, а вероятно и с третия. Това на практика означава, че партията предпочита нови предсрочни парламентарни избори, тъй като без нея не може да се състави парламентарно мнозинство в действащото Народно събрание.

"Имаше разговори и през последните три дни, ГЕРБ направи жест и отстъпи. Ние казваме "не" на постоянните нови условия", заяви на извънреден брифинг в централата на партията Габриел.

Тя не даде подробна информация за "новите условия", но заяви, че ПП-ДБ са поискали още една смяна - тази на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите ѝ ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, а на въпрос за третия, каза "отговорът е не".

"Не може всяка позиция, по която си проявил компромис, в името на държавата да бъде последвана от ново искане. Ние нямаме разминаване по големите теми, които бяха повдигани - регулаторите, борбата с корупцията, службите, съдебната реформа", твърди Габриел, като добави, че ще остане вицепремиер и министър на външните работи.

Деница Сачева, която също е част от дамския преговорен екип на партията, заяви, че "ГЕРБ не желае повече да участва в такива игри".

"Ние повече в такива игри не желаем да участваме, не желаем да допринасяме повече за политическото разложение в България. Не искаме по никакъв начин да се злоупотребява повече с търпението на българските граждани", каза Сачева, през която ГЕРБ извадиха в четвъртък скалъпен компромат срещу ПП-ДБ в ефира на NOVA.

Припомняме, че в началото на седмицата Мария Габриел номинира за министри хора, повечето от които досега са в управлението от ПП-ДБ, но не са давали съгласие да бъдат включени в представени от кандидатката за премиер в новия състав. Пред държавния глава във вторник Габриел изчете състав на кабинет, който никога не е бил обсъждан с коалиционните партньори (по думите на ПП-ДБ), с шестима нови министри.

В неделя Мария Габриел заяви, че не очаква лични извинения, а "извинение към всички онези жени, които са и майки и са се осмелили да седят на високи позиции и го правят с възможно най-високата доза професионализъм".

Думите ѝ са насочени към финансовия министър в оставка Асен Василев, който я нарече "най-новото и най-красивото лице на мафията".


Лена Бориславова: Пиарът на ГЕРБ прекъсна едностранно преговорите за кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024