Разследване ще покаже има ли антисемитизъм в три университета от Бръшляновата лига Снимка: © Getty Images, Ректорът на Пенсилванския университет Лиз Магил

Трите най-престижни университета в САЩ са напът да изгубят подкрепата на бизнес лидери, дарители и политици заради нарастващите опасения за антисемитизъм в техните среди.

Американският Конгрес обяви, че започва разследване срещу ректорите на трите учебни заведения след предизвикалото вълна от недоволство тяхно изслушване сред комисията по образованието в Камарата на представителите в САЩ във връзка с антиизраелските прояви на техни студенти.

В същото време стана ясно, че голям дарител на Университета на Пенсилвания оттегля безвъзмездна помощ в размер на 100 млн. долара след противоречиваа изява на ректора на висшето учебно заведение Елизабет Магил пред Конгреса.

Във вторник Магил, заедно с Клодин Гей от Харвардския университет и Сали Корнблут от Масачузетския технологичен институт, се явиха пред комисията по образованието в Камарата на представителите в САЩ във връзка с антиизраелските прояви на техни студенти.

Отказът им да отговорят на въпроса дали призивите, насочени срещу евреите, от студенти в трите университета нарушават правилата на учебните им заведения беше посрещнат с множество критики.

Това е е основната причина Рос Стивънс, основател и главен изпълнителен директор на "Стоун Ридж Асет Мениджмънт", да реши да оттегли дарението си.

"Имам ясни основания да анулирам акциите на "Пенсилвания университет" на стойност 100 млн. долара в "Стоун Ридж" поради поведението на ректора Магил", съобщава BBC, като цитира имейл от името на Стивънс до ръководството на университета.

Стивънс аргументира решението си, като обясни, че политиката на университета към студентите, призоваващи към геноци срещу евреите, "би нарушил правила, които забраняват тормоза и дискриминацията на религиозна основа, включително тези на "Стоун Ридж".

Пенсилванският университет е едно от най-старите учебни заведения в САЩ и е част от елитната група на т.нар. Бръшлянова лига, в която членуват още Харвард, Колумбия и Йейл.

В университета се намира и едно от най-престижните бизнес училища в света - Wharton, чиито възпитаници са бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, милиардерът от Tesla и SpaceX Елон Мъск и много други влиятелни имена в областта на бизнеса и финансите, припомня британската медия.

Дарението, предоставено от Стивънс през 2017 г., е било предназначено за изграждане на център за финансови иновации на територията на образователната институция.

Противоречивите изявления на университетските ръководители по време на показанията им в Камарата на представителите предизвикаха недоволството и на политици. Така възпитаничката на Харвард и член на Камарата на представителите от Кънектикът Елис Стефаник попита:

"Призоваването към геноцид на евреите нарушава ли кодекса за поведение на вашия университетили или правилата относно тормоза и малтретирането? Да или не?"

Тримата ректори не дадоха категоричен положителен или отрицателен отговор, а обясниха - по различен начин, но с почти едни и същи думи, че това зависи от "контекста".

От трите изслушани, единствено за Магил се заговори, че тя трябва да се оттегли от поста.

В отговор тя публикува видео на уебсайта на университета, в което се извинява за отговора си по време на изслушването, заявявайки, че следва "дългогодишните политики на университета - в съответствие с Конституцията на САЩ - според които самото изказване не е наказуемо".

„Трябваше да подчертая неопровержимия факт, че призивът за геноцид над еврейския народ е призив за най-ужасното насилие, което могат да извършат човешките същества", добавя Магил.

След извинението и Стивънс заяви, че би преразгледал решението си, "ако и когато има нов ректор на университета".

Ректорите на "Харвард" и още два университета скандализираха с отказа си да осъдят антисемитизма в кампусите си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024