Ректорите на "Харвард" и още два университета скандализираха с отказа си да осъдят антисемитизма в кампусите си Снимка: © Getty Images

Ректорите на три американски университета от Бръшлянова лига попаднаха под сериозна критика, след като във вторник свидетелстваха пред комисията по образованието в Камарата на представителите в САЩ във връзка с антиизраелските прояви на техни студенти.

Основното обвинение, насочено срещу Клодин Гей от Харвардския университет, Лиз Магил от Пенсилванския университет и Сали Корнблут от Масачузетския технологичен институт, е че са пасивни спрямо проявите на антисемитизъм и реч на омразата в институциите, за които отговарят.

Председателката на комисията Вирджиния Фокс от републиканската партия определи подобни демонстрации на омраза като "морално осъдителни" и подчерта, че „ще изисква отговорност за подобен род насилствена реторика“.

"Ще бъдат ли изключени студентите, които сплашват еврейските студенти само защото са евреи?", попита друг член на комисията – Лиза Макклейн., цитирана от ABC news.

В отговор Клодин Гей заяви, че една от основните политики на университета е да не бъдат забранявани различните политически позиции.

"Ние не санкционираме хората за техните политически възгледи или за тяхната реч. Но когато тази реч премине в поведение, което нарушава нашите политики за поведение, тормоз, преследване и сплашване, ние предприемаме действия", каза Гей, президент на „Харвард“ и първата чернокожа жена на този пост.

Истинско възмущение обаче провокира триминутно видео, разпространявано в социалните мрежи, на което възпитаничката на Харвард и член на Камарата на представителите от Кънектикът Елис Стефаник опитва да зададе един и същ въпрос на ректорите на три от най-престижните университети в света.

Въпросът е дали призивът към геноцид нарушава правилата на учебните им заведения.

Освен това Стефаник цитира фрази, използвани срещу евреи, и се възползва от трибуната, за да призове Гей да предприеме по-строги действия срещу провинилите се студенти.

Гей не отговори директно дали ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу ученици или кандидати, които използват изрази и понятия като "от реката до морето" или "интифада". И двата термина са определени като антисемитска реторика от групи за защита на евреите. Изразът "от реката до морето" е използван за пръв път през 1964 година от Организацията за освобождение на Палестина и от много хора се смята като призив за унищожението на Израел. Георграфски той визира териториите на Израел, Западния бряг и ивицата Газа.

По-късно, в интервю за ABC News, Стефаник призова ректорите на трите университета да подадат незабавно оставки, защото е "неприлично" тези лидери да "укриват и насърчават антисемитизма".

"Зададох много конкретен въпрос: призивите за геноцид над евреите нарушават ли правилата за тормоз и преследване на техните учебни заведения? Нито един университетски ръководител не можа да отговори положително", заяви Стефаник.

През октомври след нападението на "Хамас" в Израел именно Харвард попадна в окото на бурята. Тогава пропалестински студентски групи в университета подписаха декларация, в която твърдяха, че израелската контраофанзива е "геноцид".

Действията им предизвикаха остра реакция сред няколко от най-големите компании, които настояха имената на подписалите се да бъдат обявени от ръководството на университета. Красноречива беше реакцията на управата на най-старото висше учебно заведение в САЩ.

Президентката на Харвард отхвърли призивите да разкрие и накаже студентите за декларацията, в която обявяват израелското правителство за „изцяло отговорно“ за насилието.

По време на изслушването Гей заяви, че „като цяло са били предприети действия“ срещу студенти, използвали тези термини, но отново защити политиката на университета за свобода на словото.

Думите ѝ предизвикаха реакция от страна на Фокс, която припомни, че университети играят голяма роля в оформянето на бъдещето на образованието.

Председателят на комисията призова президентите на учебни заведения да направят промени, за да се противопоставят на "институционалния антисемитизъм и омразата", които са "сред отровните плодове на културата на вашите институции".

"Имате ли смелостта наистина да се противопоставите и да осъдите идеологията, която е двигател на антисемитизма, или ще предложите слаби оправдания, прехвърляйки вината? Това в крайна сметка е най-важният въпрос, срещу който трябва да се изправите по време на това изслушване", каза Фокс.

Всеки от тримата ректори осъди антисемитизма в своите кампуси и изрази съчувствие към болката, която техните студенти и членове на еврейската общност са изпитали след 7 октомври - както и много преди това, позовавайки се на историята на антисемитизма.

"Знам, че много хора от нашата еврейска общност в Харвард са наранени и изпитват скръб, страх и травма", каза Гей пред комисията.

Тя отбеляза, че се вижда и нарастване на ислямофобията спрямо мюсюлманските и арабско-американските студенти - нещо, което Магил и Корнблут също казаха, че са забелязали в своите кампуси.

Може би най-силният момент от изслушването обаче остава речта на студентката от Масачузетския технологичен институт Талия Хан, която ясно изрази недоволството си от думите на ректорите.

Тя беше видимо разтърсена, докато очите ѝ се пълнеха със сълзи.

Хан каза, че тя и нейните съученици евреи се чувстват мишени в кампуса и че дори е инсталирала охранителни камери пред кабинета на дипломанта си.

"Много хора дори не идват в кампуса от страх", подчерта младото момиче.

В отговор Магил, Корнблут и Гей изброиха усилията, които са положили, включително засилена охрана на религиозните центрове, повече консултантски услуги за студентите и работни групи, които да проучат най-добрите начини за справяне с антисемитизма.

Те обаче не пропуснаха да отбележат с почти сходен изказ и необходимостта от възможност за свободно изразяване на мнение в кампуса и открит дебат с хора, които не са съгласни един с друг.

Изслушването се случва на фона на данните от изследване на Network Contagion Research Institute за спонсорите на университетите, за което Булевард България писа наскоро.

Резултатите от изследването показват, че в периода 2015-2020 г. образователните институции, които са приемали пари от донори от Близкия изток, са имали средно с 300% повече антисемитски инциденти, отколкото тези, които не са получвали подобно финансиране.

А кампусите, които допускат финансиране с недекларирани пари, са средно с ~85% по-склонни да станат обект на кампании, насочени срещу преподаватели - включително "кампании за разследване, цензуриране, понижаване в длъжност, временно отстраняване или уволнение".

Като цяло, заключват авторите на доклада, "масовият приток на чуждестранни, скрити дарения към американските висши учебни заведения, голяма част от които от авторитарни режими със значителна подкрепа от Близкия изток, отразява или подкрепя повишените нива на нетолерантност към евреите, откритата изследователска дейност и свободното изразяване".


Има ли връзка между вълната на антисемитизъм в университетите в САЩ и финансирането им


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024