Пентагона: Предложението на Полша за изтребителите поражда сериозни опасения за целия съюз на НАТО Снимка: © Getty Images

Говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви, че предложението на Полша да предостави безвъзмездно всичките си изтребители МиГ-29 на САЩ във въздушната база Рамщайн (Германия) и те да летят над Украйна, "поражда сериозни опасения" за целия Алианс.

Полша дава всичките си изтребители МИГ-29 и очаква САЩ да ги компенсират с нови

"В момента сме в контакт с полското правителство след направеното днес (б.а. - във вторник) изявление. Както вече казахме, решението дали да се прехвърлят самолети, собственост на Полша, в Украйна, в крайна сметка е на полското правителство. Ще продължим да се консултираме с нашите съюзници и партньори относно продължаващата ни помощ за сигурността на Украйна, тъй като всъщност предложението на Полша показва само някои от сложните моменти, които този въпрос поражда", гласи официалното съобщение на военното министерство във Вашингтон.

"Перспективата изтребители "на разположение на правителството на Съединените американски щати" да отпътуват от база на САЩ/НАТО в Германия, за да летят във въздушното пространство, което се оспорва между Русия и Украйна, поражда сериозни опасения за целия съюз на НАТО. За нас просто не е сигурно, че има съществена обосновка за това", допълват от Пентагона.

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и за трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо", гласи съобщението от Министерството на отбраната на САЩ.

Във вторник Варшава обяви, че след консултации между президента и правителството, е готова да разположи - незабавно и безплатно - всички свои самолети МИГ-29 във въздушната база Рамщайн. В същото време Полша е поискала от Съединените щати да им предоставят употребявани изтребители със съответните оперативни възможности - F16.

В неделя американският държавен секретар Антъни Блинкен посети Молдова и обяви, че "активно разглеждаме въпроса как Полша би могла да предостави самолети на Украйна и как можем да попълним липсата им, ако Полша реши да го направи".

Варшава призова всички страни, които имат МиГ-ове, да последват примера ѝ. В ЕС това са Словакия и България, но българското правителство няма намерение да предоставя 14-те си изтребителя МиГ.

Военният анализатор полковник Брендън Кърни заяви пред BBC, че е "озадачен от подхода, който поляците предприемат". Според него "украинските пилоти биха могли буквално да преминат границата с Полша и да предвижат изтребителите обратно в Украйна", което "изглежда много по-лесен и интелигентен ход".

"Дългосрочната крайна цел за получаване на допълнителни МиГ-29 в украински ръце е благородна, но трябва на масата да седнат хора, които знаят за какво говорят, и да предложат план, който да бъде изпълним", добави полковник Кърни.

Американските военни обявиха във вторник, че "преместват" две батареи за противоракетна отбрана Patriot в Полша, "за да се противопоставят на всякакви потенциални заплахи" за съюзниците и територията на НАТО на фона на руската война в Украйна.

"По указание на министъра на отбраната и по покана на нашите полски съюзници, генерал Уолтърс - командващ Европейското командване на САЩ, нареди на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка да предислоцират две батареи Patriot в Полша", заяви говорителят на Европейското командване на САЩ (EUCOM) капитан Адам Милър.

"Това отбранително разполагане се извършва проактивно, за да се противодейства на всяка потенциална заплаха за американските и съюзническите сили и територията на НАТО", се казва в изявлението, като се добавя, че ракетите "по никакъв начин няма да подкрепят каквито и да било настъпателни операции".

"Всяка стъпка, която предприемаме, има за цел да възпре агресията и да успокои нашите съюзници", се казва в съобщението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023