Полша дава всичките си изтребители МИГ-29 и очаква САЩ да ги компенсират с нови

Властите на Република Полша, след консултации между президента и правителството, са готови да разположат - незабавно и безплатно - всички свои самолети МИГ-29 във въздушната база Рамщайн (Германия) и да ги предоставят на разположение на правителството на Съединени Американски щати. Позията е официално публикувана сайта на правителството.

В същото време Полша е поискала от Съединените щати да им предоставят употребявани изтребители със съответните оперативни възможности. Става дума за F-16. Полша е готова да приведе решението си в незабавно действие.

Полското правителство изисква и други съюзници в НАТО - собственици на самолети MIG-29 - да действат в същия дух.

Точната бройка на самолетите не се знае - вероятно са между 28 и 36.

България е една от страните, които разполагат със стари руски бойни самолети (общо 14), но досега премиерът Кирил Петков заявяваше, че няма как те да бъдат предоставени на Украйна.

"В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяне ма друга страна", каза Петков на 28 февруари.

Словакия е третата държава в НАТО, която има още МиГ-ове.

Първоначалната идея беше Полша да предаде МиГ-овете директно на Киев, но правителството отказа заради опасения, че Русия ще приеме този ход като обявяване на война.

В неделя американският държавен секретар Антъни Блинкен посети Молдова и обяви, че "активно разглеждаме въпроса как Полша би могла да предостави самолети на Украйна и как можем да попълним липсата им, ако Полша реши да го направи".

Говорителят на Пентагона Джон Кърби обяви предложението на Варшава Миг-овете да излитат от база на САЩ (НАТО) в Германия и да летят над Украйна "поражда сериозни опасения" за целия Алианс.

Пентагона: Предложението на Полша за изтребителите поражда сериозни опасения за целия съюз на НАТО

"В момента сме в контакт с полското правителство след направеното днес (б.а. - във вторник) изявление. Както вече казахме, решението дали да се прехвърлят самолети, собственост на Полша, в Украйна, в крайна сметка е на полското правителство. Ще продължим да се консултираме с нашите съюзници и партньори относно продължаващата ни помощ за сигурността на Украйна, тъй като всъщност предложението на Полша показва само някои от сложните моменти, които този въпрос поражда. Перспективата изтребители "на разположение на правителството на Съединените американски щати" да отпътуват от база на САЩ/НАТО в Германия, за да летят във въздушното пространство, което се оспорва между Русия и Украйна, поражда сериозни опасения за целия съюз на НАТО. За нас просто не е ясно, че има съществена обосновка за това. Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници от НАТО по този въпрос и за трудните логистични предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е приемливо", гласи съобщението от Министерството на отбраната във Вашингтон.

Украинският президент Володимир Зеленски настояваше от НАТО да гарантира сигурността на въздушното пространство над страната, но това предложение не беше одобрено от алианса отново заради опасения, че може да се приеме като военна агресия в Москва.

Министерството на отбраната на Русия обяви в неделя, че всяка държава, която позволи самолети, управлявани от украински военни пилоти да използват тяхната територия за атаки срещу руската армия, ще се смята за участник в конфликта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024