Новите версии на стари истории са или много сполучливи, или голямо разочарование. Рядко има средно положение. Точно затова първият епизод на "Пери Мейсън" в ефира на HBO бе очакван с огромен интерес. Оригиналната поредица на CBS от 50-те и 60-те години е любима на феновете на криминалния жанр, така че летвата пред съвременната продукция бе доста висока.

По-възрастните фенове на поредицата вероятно си спомнят, че още преди 25 години не кой да е, а самият Ози Озбърн възпя знаменития детектив в едноименната песен от албума "Ozzmosis". А нещо, което е спечелило адмирациите на Принца на мрака със сигурност заслужава да му бъде обърнато внимание. И така - справи ли се HBO с мисията да вдъхне нов живот на Пери Мейсън?

Историята 

Любителите на класическите "ноар" филми със сигурност ще харесат сериала. Историята ни пренася в Лос Анджелис през 30-те години на миналия век. Докато останалата част от Америка изнемогва в годините на Голямата депресия, то "Градът на ангелите" процъфтява - правят се огромни сделки със злато, нефт и недвижими имоти, Ел Ей се готви да приеме Олимпийските игри, а Холивуд навлиза в първата си златна ера. 

Пери Мейсън е мълчалив ветеран от Първата световна война, който изкарва хляба си като частен детектив. Тъй като действието в сериала на HBO се развива няколко години преди това в оригиналната поредица, то тук Мейсън все още не е получил лиценз за адвокат и работи единствено като детектив. 

Случаят, с който Пери се сблъсква, е колкото интересен, толкова и зловещ. Невръстният Чарли, единственото дете на заможното семейство Додсън, е отвлечен срещу откуп. Матю и Емили, родителите на Чарли, изпълняват исканията на похитителите, но в замяна получават единствено безжизненото тяло на сина си.

Пери Мейсън е нает да работи по случая от Херман Багърли - един от най-влиятелните бизнесмени в Лос Анджелис, който се обръща към Пери с обяснението, че няма доверие на полицията. Така започва разследванете, което ще поведе Мейсън през свят на лъжи, поквара и корупция, а кървавата следа ще стигне до най-високите етажи на висшето общество, както обикновено. 

HBO ни показва една мрачна и опасна история, където обратите дебнат зад всеки ъгъл.

Кой участва? 

Пресъздаването на подобна атмосфера по качествен начин не е никак лесно, но актьорския състав се справя успешно със задачата.

Носителят на награда "Еми" Матю Рис се превъплащава толкова добре в образа на Пери Мейсън, сякаш изобщо не му се налага да се старае. Познатият ни от "The Americans" уелски актьор изобразява по много сполучлив начин всички страни от образа на Мейсън - гениален и леко ексцентричен детектив от една страна, а от друга - алкохолик с провален брак, който е бил уволнен дисциплинарно от армията. Всичко това формира един доста интригуващ персонаж.

Рис не е единствената звезда в сериала. Носителката на награда "Еми" Татяна Маслани е сестра Алис - духовен водач и истинска знаменитост, която се ползва с пълното доверие на хората от висшето общество. След като вижда отблизо мъката на Емили Додсън проповедите ѝ започват да стават все по-агресивни, което допълнително нажежава обстановката около разследването. Дори на най-проницателните зрители им е трудно да преценят какви точно са мотивите ѝ, така че ще е много интересно да проследим как нейните действия ще рефлектират върху Пери в търсенето на истината.

Друг носител на награда "Еми", добре познатият на киноманите Джон Литгоу, се превъплъщава в И Би Джонатан - някога много успешен адвокат, който сега е стар, отегчен и избутан в периферията на адвокатското съсловие и би дал всичко за един последен голям случай, който да го върне в челните редици на колегията. Именно Джонатан свързва Пери Мейсън с Херман Багърли и това слага началото на дългото и плашещо пътуване към истината. 

Сериалът със сигурност ще се хареса на любителите на класически детективски истории от "старата школа" - полицаи и детективи с широкополи шапки и шлифери, периодично отпиващи от бутилчица уиски, "добре облечени господа" с не съвсем легална бизнес дейност, както и задължителните за този тип сюжет мистериозни и потенциално опасни жени

Това не е просто поредната криминална история, в която се търси извършителят на престъплението. "Пери Мейсън" се фокусира върху развитието на характерите на героите в хода на сериала, докато всеки от тях се изправя пред собствените си проблеми и лични морални изпитания.

"Пери Мейсън" е една приятна ретро класика, която е като глътка свеж въздух на фона на купищата продукции с футурустични сюжети, заливащи екрана напоследък. Макар да ни харесва да мислим, че в момента светът е много по-добър отколкото преди няколко десетилетия и ни предстоят още по-светли дни, то корупцията, машинациите и насилието, показани в сериала, потвърждават старата максима, че светът си е същият, просто колите и дрехите са различни.

* "Пери Мейсън" се излъчва по HBO всеки понеделник от 21:00 ч.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията