"Имаме закони, нямаме вода", "Сурва е, да прогоним злото", "Wanted - Петя Аврамова, МРРБ, Уотъргейт" , "Нено Димов опра пешкира, а другите?", "Искаме въздух и вода, а не боклук" - това бяха част от слоганите на протеста в София, организиран от инициативния комитет "Спаси Перник". 

Участниците се събраха между площад "Александър I" и Ларгото, като призоваха за оставка на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова заради водната криза в града. 

"На този ден перничани трябваше да посрещат своите приятели и гости от света, но радостта им бе отнета от причиненото безводие, довело до хуманитарна криза. Вода и въздух са ключовите думи, които ни обединяват. Искаме истината за източването на цял един язовир", казва Камелия Радева, която представлява инициативния комитет.

Протестиращите посочват, че режимът на водата не се спазва по график, а до домовете на перничани достига вода, която е непригодна за битовите им нужди. 

В декларация на организаторите на протеста се настоява още за оставки на зам.-регионалния министър Николай Нанков, заместник-министъра на околната среда с ресор "Води" Красимир Живков и директора на "Басейнова дирекция"-Благоевград Радослав Георгиев, чиято институция би трябвало да отговаря за контрола на разходваната вода от язовир "Студена". 

Протестът на Перник привлече и представители на политически организации - депутати от БСП, председателя на партия "Мир" Симеон Славчев (бивш общински съветник от "Движение 21"), групата "Народно социално движение" и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети