Перущица прати прокуратурата срещу Рут Колева заради фотосесия на паметник-развалина

Абсурден скандал около певицата Рут Колева стигна чак до жалба в прокуратурата, задействана от кмета на Перущица.

Причината: фотосесия на Колева за списание ELLE, които са избрали за локация т.нар. Паметник на трите поколения.

Кметът Мария Вълканова (ГЕРБ) определя снимките като "грозна проява на такова свято място" и нарушение на "обществения ред", въпреки че

  • Вълканова сама признава, че монументът не е поддържан отдавна и "не е в толкова добро състояние, колкото на нас ни се иска"
  • достъпът до паметника е свободен и всеки има право да го разгледа и да се снима, "но не по този начин".
  • Сигналът ѝ до прокуратурата беше отразен с преки включвания на bTV и Nova, които така и не споменаха защо всъщност певицата е снимана на паметника.

Рут Колева коментира случилото се с публикация във Facebook, в която посочва, че нито тя, нито екипът на ELLE са имали намерение да накърнят паметта на загиналите по време на "Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание".

Тя се извинява на хората, които "виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет" и признава, че "не знаехме какво олицетворява този паметник, защото никъде нямаше информация за него".

Тя заявява, че ще направи дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника, който е оставен на абсолютна безстопанственост.

  • Какво казва Рут Колева: "Паметникът на трите поколения в близост до гр. Перущица е в толкова окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина. За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква охрана, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи "Що е черно на сапун", свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо - разпад".
  • Думите ѝ са потвърдени от няколко коментиращи хора, които разказват, че строителите на паметника са се качили за последно през 2005 г., за да "позакърпят откъртените камъни доброволно".

Паметникът на трите поколения е построен през 1976 г. и е един от примерите за присвояване на възрожденската история за целите на комунистическата пропаганда по време на режима на Тодор Живков.

  • Монументът е построен на място, което наистина има голямо значение за паметта на Перущица - първия защитен пост на местните жители по време на Априлското въстание от 1876 г.
  • По време на бунта загива почти цялото население на града - включително близо 400 мъже, жени и деца, затворени в църквата "Св. архангели Гавраил и Михаил".
  • По случай 100-годишнината от въстанието обаче БКП решава да поръча паметник, който е посветен не само на саможертвата на Перущица, а и на участниците в Септемврийското въстание от 1923 г. (организирано от БКП) и преврата на 9 септември 1944.
  • Авторският колектив е същият, който е построил и Братската могила в Пловдив - още един паметник, в който борбата за Освобождението и Съединението на България е приравнена на Септемврийското въстание и партизанското движение.

От историчекия музей в Перущица обясняват, че саркофагът, върху който се е снимала Рут Колева, е само символичен военен паметник - в него не са положени кости на загинали хора.

На мястото няма дори уведомителни табели, за което кметицата призна - тя твърди, че през 2020 г. била задействана процедура за проект за възстановяването на паметника, но пари за реалната му реконструкция и поддръжка още няма.

Снимките за списание ELLE бяха разпространени от Рут Колева още в края на септември. Скандалът около тях беше вдигнат през профила на консервативния инфлуенсър и бивш кандидат на ВМРО Кристиян Шкварек, който заявява, че "подобно отношение към паметници на мъченици не е допустимо" и отдава проявата на това, че Колева била "отявлен последовател на постмодернизма в съвремието и деконструктивизма в историята".

Самият Шкварек казва същото, което и Колева - че паметникът е в окаяно състояние, и че "нищо от това, което тя е направила, не може да се сравнява по оскверняване с това, което държавата и обществото НЕ СА направили" спрямо него.

фотосесията на рут колева и паметникът на трите поколения в перущица "Перущица срещу Рут": Лошият вкус не е наказуем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024