Перущица прати прокуратурата срещу Рут Колева заради фотосесия на паметник-развалина

Абсурден скандал около певицата Рут Колева стигна чак до жалба в прокуратурата, задействана от кмета на Перущица.

Причината: фотосесия на Колева за списание ELLE, които са избрали за локация т.нар. Паметник на трите поколения.

Кметът Мария Вълканова (ГЕРБ) определя снимките като "грозна проява на такова свято място" и нарушение на "обществения ред", въпреки че

  • Вълканова сама признава, че монументът не е поддържан отдавна и "не е в толкова добро състояние, колкото на нас ни се иска"
  • достъпът до паметника е свободен и всеки има право да го разгледа и да се снима, "но не по този начин".
  • Сигналът ѝ до прокуратурата беше отразен с преки включвания на bTV и Nova, които така и не споменаха защо всъщност певицата е снимана на паметника.

Рут Колева коментира случилото се с публикация във Facebook, в която посочва, че нито тя, нито екипът на ELLE са имали намерение да накърнят паметта на загиналите по време на "Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание".

Тя се извинява на хората, които "виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет" и признава, че "не знаехме какво олицетворява този паметник, защото никъде нямаше информация за него".

Тя заявява, че ще направи дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника, който е оставен на абсолютна безстопанственост.

  • Какво казва Рут Колева: "Паметникът на трите поколения в близост до гр. Перущица е в толкова окаяно и шокиращо състояние, че човек едва ли би го видял или посетил по някаква причина. За целия ни снимачен ден (в края на август) там не се появи нито един човек, нямаше никаква охрана, никаква информация, нито една табела. Това, което имаше обаче, беше апокалиптична разруха, надписи "Що е черно на сапун", свастики, вулгарни изрази на английски език, грозни графити, купчини боклук и падащи плочки. Районът около въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо - разпад".
  • Думите ѝ са потвърдени от няколко коментиращи хора, които разказват, че строителите на паметника са се качили за последно през 2005 г., за да "позакърпят откъртените камъни доброволно".

Паметникът на трите поколения е построен през 1976 г. и е един от примерите за присвояване на възрожденската история за целите на комунистическата пропаганда по време на режима на Тодор Живков.

  • Монументът е построен на място, което наистина има голямо значение за паметта на Перущица - първия защитен пост на местните жители по време на Априлското въстание от 1876 г.
  • По време на бунта загива почти цялото население на града - включително близо 400 мъже, жени и деца, затворени в църквата "Св. архангели Гавраил и Михаил".
  • По случай 100-годишнината от въстанието обаче БКП решава да поръча паметник, който е посветен не само на саможертвата на Перущица, а и на участниците в Септемврийското въстание от 1923 г. (организирано от БКП) и преврата на 9 септември 1944.
  • Авторският колектив е същият, който е построил и Братската могила в Пловдив - още един паметник, в който борбата за Освобождението и Съединението на България е приравнена на Септемврийското въстание и партизанското движение.

От историчекия музей в Перущица обясняват, че саркофагът, върху който се е снимала Рут Колева, е само символичен военен паметник - в него не са положени кости на загинали хора.

На мястото няма дори уведомителни табели, за което кметицата призна - тя твърди, че през 2020 г. била задействана процедура за проект за възстановяването на паметника, но пари за реалната му реконструкция и поддръжка още няма.

Снимките за списание ELLE бяха разпространени от Рут Колева още в края на септември. Скандалът около тях беше вдигнат през профила на консервативния инфлуенсър и бивш кандидат на ВМРО Кристиян Шкварек, който заявява, че "подобно отношение към паметници на мъченици не е допустимо" и отдава проявата на това, че Колева била "отявлен последовател на постмодернизма в съвремието и деконструктивизма в историята".

Самият Шкварек казва същото, което и Колева - че паметникът е в окаяно състояние, и че "нищо от това, което тя е направила, не може да се сравнява по оскверняване с това, което държавата и обществото НЕ СА направили" спрямо него.

фотосесията на рут колева и паметникът на трите поколения в перущица "Перущица срещу Рут": Лошият вкус не е наказуем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022