“Песен за Банкя” - няма такъв кич!

По поръчка на община Банкя градът се сдоби с изключително плоска и кичозна песен, която изпълняват дует "Ритон", Поли Паскова, братя Аргирови, Евгени Будинов и други. Будинов е актьор и депутат от ГЕРБ, прочул се наскоро с изказването, че “Борисов е изключителе6н държавник и политик, политикът, който е най-уважаван е Европа”, а Будинов и Благовест Аргирови заедно участваха заедно в декларация-подписка в подкрепа на ГЕРБ, инициирана от председателя на съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Музиката на химна на Банкя, е дело на Хайгашод Агасян. Текстът, който е някакъв микс между клишета от соца и религиозни препратки за любовта на Бог е на Румяна Николова.

Петър Алексиев и Алекс Нушев са работилите по аранжимента. В продукцията участва и Ангел Заберски, който до момента не е имал толкова скандални музикални изяви.

“С мисълта за Банкя дишам аз докрая, в мен си ти зрънце от рая”. Лековитата вода ме милва нежно. На небесна обич ти си плод уханен. Тук си свой дори неканен. Ти говориш кротко на сърцето, като майка нежно на детето. Моя Банкя, ти си в нашите души. Тебе, Банкя, Бог благослови!” се пее в песента.

“Жалко, че вече не съществува "Фестивал на политическата песен "Ален Мак"". Щеше да спечели минимум предпоследно място.”, е един от коментарите на страницата на Район Банкя във Фейсбук, където е публикувана.

От сайта на района обаче разбираме цялата история на песента.

“Открай време Банкя е била вдъхновителка за поети, певци, музиканти, художници. Това не се е променило и до днес. Вдъхновението на много хора сега се изля в „Песен за Банкя””, пише там.

Така разбираме, че Румяна Николова е автор на три поетични книги и една за местния фолклор.

"За песента бяха поканени изпълнители, свързани с града ни, повечето от които нейни настоящи и бъдещи жители: обичаните Дует Ритон, завърналите се в България и обикнали Банкя Братя Аргирови, БГ Дуетът - Милчо Соколов и Кирил Веселинов, осигуряващи логистиката, озвучаването и рекламата на културните събития в Банкя, Людмила Манолова - Люси, участничка в „Star Academy“ и победителка от телевизионен музикален конкурс по bTV, Никола Чочев - финалист в „Гласът на България”, малкият човек с големия глас Емилиян Бърдарски, оперната прима и музикален режисьор в дублажи Еделина Кънева, любимката на ценителите на фолклора Поли Паскова, джаз певицата Русана Христова; с вълнуващ речетатив и вокал в песента участва и актьорът Евгени Будинов.

Майсторските импровизации на пианото са родени под пръстите на виртуозния композитор и пианист Ангел Заберски, който също е жител на Банкя - син на проф. Ангел Заберски и на незабравимата естрадна прима от 60-те и 70-те г. Маргарита Радинска, изпяла първата песен за Банкя през 1974 г.”

Пак от там научаваме, че реализацията от страна на местната власт е на младата заместник-кметица и също певица Александра Александрова.

“Талантът и младостта ѝ сякаш ѝ дадоха криле и тя пое в ръцете си сбъдването на мечтата на много банчани да има песен за курорта ни – песен, която да обединява, да сплотява и да вдъхва гордост и усещане за общност. В „Песен за Банкя” се прегърнаха творци от различни музикални жанрове и силата на този букет от ярки индивидуалности е в тяхното обединение в името на града ни.

Тъй като в записа на краткото художествено произведение не успяха да се включат всички многобройни талантливи артисти от Банкя, ще се радваме те да станат част от предстоящото видео. Дано сме успели да ви предадем цялата си любов, с която Банкя ни изпълва. Искрено ще сме щастливи, ако песента Ви докосне.”

“Вдъхнови се Вазов сам от тебе, мила. С твойто утро ни обгърна свята сила. Със искри от песни, скътани в сърцата, птици литват в небесата. Слънце ясно тебе призори огрява, а луната нощем Банкя посребрява. На земята няма хубост тъй омайна, обич моя нежна тайна. Ти говориш кротко на сърцето, като майка нежно на детето. Моя Банкя, ти си в нашите души. Тебе, Банкя, Бог благослови!”, продължава летният хит на Банкя.

Кмет на Банкя е Рангел Марков - той е на този пост вече 3-ти мандат, като преди това беше като един от треньорите на кортовете на Банкя, където Борисов играеше още като главен секретар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024