Снимка: © Getty Images

Планираният от Ангела Меркел и Еманюел Макрон Меркел и Макрон договориха помощен фонд за €500 млрд. за най-тежко пострадалите сектори и региони в Европейския съюз срещна съпротивата на четири държави. Опозицията, съставена от Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, е срещу общия дълг и увеличаването на бюджета на ЕС, съобщи офисът на австрийския канцлер Себастиан Курц, а новината потвърдиха датският вестник The Copenhagen Post и шведският The Local.

Държавите, наричани често напоследък „Пестеливата четворка“, представиха в събота своето алтернативно предложение за възстановяване на Европейския съюз след пандемията Covid-19. Те искат въвеждане на еднократни заеми като спешна помощ за най-засегнатите от кризата страни. Те трябва да бъдат договорени в рамките на две години.

Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция искат заемът да бъде насочен към дейности, които допринасят най-много за възстановяването - например научни изследвания и иновации, повишена устойчивост в здравния сектор и осигуряване на зелен преход, пише в предложението им, цитирано от The Local.

„Пестеливата четворка“ отхвърля всички предложения за общи заеми. Лидерите на тези страни смятат, че не трябва да бъдат "обезпечители" на кредити на страни с твърде голямо съотношение на дълг спрямо БВП. Според тях подобен процес би позволил на „по-малко дисциплинираните и по-слабите икономики на ЕС“ да получат неоправдани ползи от по-евтино финансиране за сметка на партньорите си от по-силния север. Така разделението между севера и юга отново бе поставено на преден план.

В предложението, публикувано от канцлера Курц, се говори за „силен ангажимент за реформи и фискална рамка“ от страна на държавите, получаващи заема.

„Пестеливата четворка“ смята, че ще е необходимо разходите да се „защитят от измами“ чрез тясно участие на европейските прокурори и служители за борба с корупцията.

„Позицията на датското правителство не се е променила по отношение темата за финансиране“, каза говорителят на управляващата партия на социалдемократите Кристиан Рабьерг Мадсен пред DR Nyheder.

„Ние сме против трансакции между държавите и против поделянето на дълговете. Нашата позиция е, че тези фискални въпроси са проблеми на национално ниво“, каза той.

Италия определи контрапредложението като "отбранително и неуместно", съобщи ДПА. Четирите страни са категорично против отпускането на така наречените корона облигации, за каквито настояват Италия, Франция, Испания и Португалия.

Планът на френския президент Макрон и немския канцлер Меркел е Европейската комисия да вземе заем от името на ЕС и да ги похарчи като допълнение към седемгодишния бюджет (МФР), който вече наближава 1 трлн. евро. Фондът ще стимулира инвестиции в екологични проекти и дигитален преход. 

"Целта е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-единна и с по-голяма солидарност", каза Ангела Меркел. Тя посочи, че кохезията в ЕС е поставена под риск поради факта, че пандемията засегна диспропорционално различните страни и национални региони. 

Европейският фонд трябва да бъде одобрен единодушно от всички 27 държави членки, които ще трябва да гласуват и за увеличаването на европейския бюджет. 

Европейската комисия ще представи своето предложение за възстановителен план на 27 май. От Брюксел вече предупредиха, че най-вероятно няма да приемат в този вид френско-германската идея за създаване на фонд от 500 милиарда евро за бюджетни разходи, а ще обмислят отпускането на заеми и на субсидии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други