Пет нови решения за ваксините у нас: Позволено е смесването на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech Снимка: © Getty Images

Смесването на два вида ваксина - AstraZeneca (аденовирусна) и Pfizer/BioNTech (иРНК), вече е позволено в България. Новината съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който проведе извънредна среща с Националния щаб за ваксинация, а след нея обяви пет решения, свързани с препаратите срещу Covid:

1. Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от AZ, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина (не по-рано от 10 седмици след първата доза).

3. Имунизираните с първа доза AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да си поставят препарат на Pfizer/BioNTech, но не по-рано от 84 дни след първата доза. Тогава имунизацията се счита за завършена.

4. При лица, заболели от Covid след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболездувалите могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Ваксинационен сертификат се полага само след завършен ваксинационен цикъл, тоест след втората доза, каза министър Ангелов и препоръча на хората, преминали безпроблемно първата доза на AstraZeneca, да си поставят и втората от същия препарат.

Той каза, че няма резултати от клинични проучвания, които показват доколко ефикасно е смесването на два вида ваксини – иРНК и аденовирусни. „Трябва обаче да завършим процеса по имунизация по някакъв начин. Това е вариантът в момента, който сме възприели. Текат клинични проучвания. Когато те завършат, може да променим решението, което сме взели, но то е в унисон с решенията на няколко държави от ЕС“.

Франция предприе подобен подход, а германската постоянна ваксинационна комисия STIKO също препоръча втора доза от иРНК ваксина след поставена първа на AstraZeneca. Причината за това са случаите на два много редки вида тромбоза в няколко държави в Европа и света. Европейският регулатор ЕМА обяви, че между имунизацията с AZ и кръвосъсирването има връзка, и то ще бъде добавено като страничен ефект в листовката на продукта.

В момента във Великобритания тече клинично проучване, което ще покаже колко ефикасно би било смесването на два вида препарати срещу Covid. Предварителни резултати се очакват най-рано през юни, а окончателните - през 2022 г.

"От май месец имаме готовност да отворим зелени коридори, защото ще можем всеки ден да правим по 50 хиляди ваксинации. От юни ще можем да правим по 55 000 ваксинации на ден и на практика ще отворим изцяло електронната система за записване, тъй като хората ще могат да избират ваксина", обяви Ангелов.


Първа доза AstraZeneca, втора - иРНК: Германия го предложи, но данни от такъв експеримент ще има през юни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024