Пет приложения на 5G мрежата в помощ на бизнеса и хората Снимка: © Getty Images

В седмицата на 14 февруари ще говорим за добрата връзка, но не тази с ближния, а с интернет, от която малко или много може да зависи и връзката с него/нея.

Във времето на конферентните разговори, автоматизацията на труда и дигитализацията на цели индустрии, много малка част от света може да си представи живот с нестабилна интернет връзка. Всеки от нас вече е забелязал как се отразява на настроението слабият интернет, когато предстои важен бизнес разговор.

Тук ще ви помогнем да си представите мащаба на зависимостта на индустриите от интернет и как 5G мрежата може да направи условията на работа в рисковите сектори по-безопасни и продукта за крайния клиент - в пъти по-добър. И не, няма да развиваме сценарий за научнофантастичен филм.

Нaкратко, 5G мрежата позволява значително по-високи скорости, едновременна комуникация между много повече устройства и минимално забавяне на връзката.

Колкото и да е добра като постижение на технологиите обаче, се оказва, че от голямо значение е и кой я доставя. В България най-голямата 5G мрежа е тази на Vivacom. Тя е и най-бързата в страната според анализ на на Ookla® на Speedtest Intelligence® за последното тримесечие на 2021 г.

Ето и някои по-любопитни приложения на 5G мрежата, които могат да ви вдъхновят да модернизирате и да качите на следващо ниво и вашия бизнес, както и за значително да се подобрят условията за живот в градовете.

Смарт минни комплекси

Минната индустрия е една от най-тежките и едновременно най-рисковите за хората, заети в нея. Затова, ако трябва да дадем един пример, за цяла индустрия и взаимодействието й с 5G, това ще е минната.

Става дума за обединението между 5G и модерни минни технологии. Смарт минните комплекси решават проблеми във връзка с взаимодействието между машини и хора, безопасност на работниците, логистиката и обработката, системите за бърза помощ, поддръжката и др. Те позволяват цялостно наблюдение, връзка в реално време, анализ и вземане на решения, самообучение, динамично предсказване и съвместен контрол.

Поради съществуващите рискове в минните комплекси, регулаторните органи настояват за повече автоматизация в рисковите зони и редуциране на човешкия фактор. В Китай например вече има стратегии за модернизация на големите минни комплекси до 2025 година.

Видеонаблюдението+AI:24 часа мониторинг в Yangquan Mine Company и 5G сензорите за събиране на данни намаляват необходимостта от човешко присъствие в рискови зони.

Също така се увеличава ефективността и се намаляват разходите за персонал във висока категория труд. Безпилотните машини, работещи в 24 часов режим заменят 3 човека на сменен режим в Henan Luoyang.

Smart Agriculture Monitor и прецизното земеделие

Смарт решенията за земеделието, включващи 5G мрежа, помагат за успешното събиране на данни и за по-ефективно управление на земи, животни и култури. С т.нар. “прецизно земеделие” се събира информация за състоянието на околна среда, почвата и други, а земеделските култури и животните неминуемо подобряват своята функционалност и така фермата оптимизират пълния си капацитет.

Тук предложението е цялостно решение, включващо Smart Agriculture и други LoRa/GPS базирани сензори.

Ползите за земеделеца са по-добро планиране при обработка на почвата в условия на променлива околната среда, увеличаване на добива на фермата, намаляване на бизнес операциите, оптимизиране на използваните ресурси.

Смарт управление на отпадъците

Доброто управление на отпадъците е реален проблем за общините и изисква строг стратегически подход, който не е възможен без дигитална трансформация. В допълнение, в момента гражданите са по-ангажирани от всякога в търсене на по-добра среда за тях и техните семейства, което включва и фактора отпадъци.

Смарт управлението на отпадъци помага за намаляване на разходите, увеличаване на степента на сепариране и третиране, позволявайки таксите за управление на отпадъците и цените за събиране да се определят въз основа на действително генерираните отпадъци.

Vivacom предлага софтуерна платформа за автоматизация на дейностите по събиране на отпадъците и аналитично-прогнозна платформа, предоставяща инструменти, процеси и екип за анализ и оптимизация на дейностите. Решението комбинира технологични компоненти за директно измерване на теглото и обема на отпадъците в контейнерите за отпадъци с автоматична система за инвентаризация.

Ползата за общината контролира и оптимизира разходите на сметосъбиращите фирми. Сметосъбиращите фирми пък получават актуални маршрути и повишават ефективността на събиране. А за гражданите бонусът е оптимизиране на такса „смет“ на базата на реалното количество отпадъци.

Мониторинг на качеството на въздуха в градска среда

“Интернет на нещата” и приложението на 5G мрежата дават възможност за оценка на нивата на замърсяване на въздуха в целия град, и още повече - за откриване на основните замърсители и прилагане на мерки за подобряване на въздуха.

Оттук нататък е волята на общините да направи този скок в развитието си и в предлагането на по-добри условия за живот.

Отчитане на консумацията на вода и откриване на загуби

5G мрежата предлага цялостно решение за дистанционно отчитане на водното потребление и загубите, както и намаляване на водата, която не носи приходи. Това е огромен плюс за всеки бизнес и община.

Страхът от новото няма място там, където то категорично води до подобряване на живота в градовете, функционирането на бизнеса и намаляването на загубите от всякакъв характер.

Така че - добре дошли в 5G.

*Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 07.01.22 за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Повече на vivacom.bg.

*Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за 01.07.-31.12. 2021, валидни само за най-бързата 5G мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече на vivacom.bg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024