Петър Стоянов: Обичаме ли или не обичаме Русия? Това е безплоден, глупав дебат Снимка: © Screenshot/bTV

България трябва да е по-категорична в позицията си за войната в Украйна - това смята Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 - 2002 г. Според него това няма да навреди на отношенията ни с Москва, тъй като дебатът с Русия отдавна е преминал от рационален към емоционален.

"За ли сме или сме против Русия? Обичаме или не обичаме Русия? Това е абсолютно безплоден, а на всичкото отгоре и глупав дебат. Можеш да обичаш Русия и всички ние си обичаме Русия, но в момента сме изправени пред политически избори. Няма никакво съмнение, че трябва да сме много по-категорични“, каза Стоянов в интервю пред bTV.

Според него „малко повече категоричност“ в отношенията с Москва няма да навреди, а ще помогне: „Нашият български интерес трябва да бъде отстояван и колкото сме по-категорични, толкова по-малко двусмислени ще бъдат нашите отношения с Русия“.

По думите му две визии доминират международните отношения. Едната е за „устойчив мир в света чрез разпространение на демокрацията". Другата концепция е за "сфери на влияние“ и България трябва да подкрепя първия подход.

Според Стоянов като помага на украинските бежанци в този тежък момент, българският народ всъщост помага и на себе си.

"Не само, защото един ден това може да се случи - не дай Боже, и на нас. И ние можем да очакваме такава солидарност, ние възпитаваме по този начин у нашите граждани и нашите деца чувството на солидарност“, допълва Стоянов.

Президентът на България в периода 1997-2002 г. сподели и своите впечатления за диалога между България и Република Северна Македония. Той каза, че София може да отстоява всичките си национални интереси пред Скопие, но това трябва да се прави с приятелски тон, "като към държава, която приемаме за братска".

"Престанете с враждебния предизвикателен тон. Този тон позволява на запад от нас да се създаде една нация от хора, които искрено ще започнат да ни мразят", предупреди той настоящите български политици.

Петър Стоянов изрази и своето мнение по въпроса за приемането на еврото в България. По думите му това решение не е толкова историческо, колкото това за присъединяването към НАТО и ЕС.

"Още с въвеждането на валутния борд ние фактически направихме своята крачка към присъединяване към еврото, а с членството ни към ЕС направихме втората крачка. Аз мисля, че това е необходимо действие и ние трябва да го направим с подобавваща доза решителност и предпазливост“, каза той.

Стоянов коментира и позициите на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър и на милиардера Джордж Сорос за изхода от войната в Украйна. Той смята, че макар двамата предлагат различни действия, в основата си те са единни, че войната в Украйна е едно "изключително тежко посегателство, тежко престъпление срещу международно установения ред".

Миналата седмица по време на Световния икономически форум в Давос Кисинджър сподели тезата си, че Киев трябва да приеме руското владение над Крим и да отстъпи част от източните си територии на Русия. Думите му предизвикаха вълна от недоволство както в Украйна, така и сред някои от световните лидери.

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023