Петър Танев отрече Украйна да е отказала назначението му за посланик

Дипломатът Петър Танев, който така и не стана посланик на България в Украйна, обяви блокирането на назначението му за българска политическа интрига, към която Киев и посолството "нямат никакво отношение".

Пред bTV Танев разказа, че предложението за изпращането му на овакантеното посланическо място е дошло още през май 2023 г. (по време на старото служебно правителство), като то било обсъждано "на ниво депутати в Европейския парламент от ЕНП, подкрепени от левицата".

"Реалната номинация беше в началото на октомври 2023. Мария Габриел като външен министър е нивото, което предлага човек за посланик, възлага на МВнР да изготви предложението и то е внесено в Министерския съвет. Нямам информация и представа защо се е стигнало дотук", каза той по повод отказа на премиера Николай Денков да придвижи назначението му нататък.

Петър Танев отрече и неофициалната версия, разпространена през "24 часа", че неговият брак с рускиня можел да е причина за спирането му.

"Моята бивша съпруга, с която сме разведени от 15 години, е гражданка на Русия. Един скромен човек, труженик на педагогическия фронт, с който пътищата ни отдавна са разделени. Моите синове са с българско гражданство, имат ярка политическа позиция. Аз подкрепям тяхната гражданска позиция. Мотивът за руска връзка по-скоро е наратив, който съвсем съзнателно се прокарва", каза още той.

Синът на Петър Танев, който носи неговото име, стана известен от началото на войната на Русия в Украйна като отявлен противник на режима на Владимир Путин и лице на организацията "За свободна Русия", съставена от руснаци, които поддържат украинската кауза.

Танев-младши е работил като стажант - асистент на евродепутата Андрей Ковачев в Европейския парламент. От март 2023 г. насам е нещатен съветник на европейски депутати по въпросите на руската политика. В сряда синът публикува своя позиция, с която твърдо отрича Украйна да е отказвала назначението на баща му като посланик.

Танев-баща допусна, че противниците на избора му са в България и са "хора, които не искат да отиде дипломат, анализатор, който е работил само в трудни райони и горещи точки".

"Донякъде ударите са и срещу дейността на сина ми Петър Танев, защото неговата дейност не се вписва в това твърдение, че това е руска връзка", каза още той.

Танев твърди още, че не бил запознат с конкурс за назначаване на временно управляващ посолството в Украйна, който се предполага, че бившият военен министър Николай Ненчев е спечелил.

"Всеки кандидат може да попадне в тази ситуация, а смятам, че приоритетите на България са съвсем други. Това определено вреди на двустранните отношения, на отношението на Украйна към България като стратегически партньор. Този казус се следи много внимателно, включително от недружески държави като Руската федерация", каза още Танев.

Защо България няма посланик в Украйна вече втора година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024