Петър Тодоров подаде оставка като главен секретар на МВР

Петър Тодоров обяви, че подава оставка като главен секретар на МВР - часове след като президентът Румен Радев отказа да го освободи.

"След 41 години служба на родината, 34 години от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия професионален път като полицай, преминал съм през всички нива, за да стигна до най-високото", каза Тодоров пред журналисти пред сградата на министерството.

Решението му представлява обрат спрямо собствената му позиция от преди седмица, когато твърдеше, че ще продължава да изпълнява служебните си задължения, след като получи вербална подкрепа от Радев.

Министърът Калин Стоянов вече заяви, че няма доверие в професионалните качества на Петър Тодоров, като лично го обвини за допускането на тежки престъпления - включително смъртни случаи на полицейски служители - заради неправилна организация и контрол в МВР.

На това Тодоров отговори със следния коментар:

"За мен този пост не е самоцел, аз имам чест и достойнство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които лицето Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията бяха грозни, а опитт да се използва смъртта на колегите за постигане на конюнктурни цели, е недостоен. Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици. Мотивите, да се искат моето отстраняване, нямат отношение към работата ми, а са в пряка връзка със записа, който изтече от една партийна централа.", казва той.

Тодоров не можеше да бъде отстранен без съгласуване между изпълнителната власт и президентството, според действащия Закон за МВР.

Още в миналото Народно събрание "Демократична България" беше внесла предложения за законови промени, които да отнемат инструментите на Радев за кадрова намеса в службите за сигурност - включително за главния секретар на МВР, който е професионален ръководител на служителите в министерството.

След появата на Петър Тодоров при кордоните, пазещи Паметника на съветската армия миналата седмица, от ПП-ДБ дойдоха призиви за скоростна промяна на закона за МВР.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024
Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024