Петър Витанов лансира Крум Зарков за нов председател на БСП

Следващият председател на БСП трябва да е представител на младото ляво поколение в партията, а Крум Зарков е сред най-подходящите варианти.

Това коментира Петър Витанов - един от доскорошните евродепутати на БСП, който не се кандидатира за нов мандат. Витанов беше и сред хората, които бяха изключени от партията по искане на Корнелия Нинова заради участието му във вътрешната опозиция срещу нея.

Витанов коментира, че винаги е виждал Крум Зарков като удачен вариант за председател на БСП, но изрично подчерта, че говори само от свое име и от много години има приятелски отношения както с него, така и с други "отлъчени" от партията хора като Станислав Владимиров.

Зарков беше част от ръководството при Нинова, но впоследствие през 2022 г. сам поиска да стане председател на БСП след поредния изборен провал. До избор така и не се стигна. Зарков стана част от служебното правителство на Гълъб Донев като министър на правосъдието, а след края му беше назначен за правен съветник на президента Румен Радев.

Петър Витанов също е част от крилото на Радев в левицата - той беше начело на движението "Трети март", което щеше да събира подписи за референдум за запазване на датата на националния празник.

Той призова БСП да възстанови вътрешния диалог след оставката на Корнелия Нинова, като описа атмосферата в партията като "отровна".

"Корнелия Нинова създаде опасен прецедент вляво - да има авторитаризъм и всичко да се свързва с личността на един човек, а БСП е много по-различна от другите партии. Там имаше колективно начало и мисля, че само то може да възстанови доверието", каза той.

Социалистите трябва да участват в преговорите за новото правителство, но само да "изслушат предложенията", а не да подкрепят бъдещо коалиционно управление на ГЕРБ. Дори новият кабинет да е "експертерн", това е само "оправдание за по-голяма легитимност" на политическата коалиция зад него, коментира още Петър Витанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024