Петър Волгин е наказан дисциплинарно от ръководството на БНР

Водещият на "Политически некоректно" Петър Волгин е наказан от ръководството на БНР заради нарушение на правилника за редакционната дейност и на Етичния кодекс на служителите на БНР. Решението е взето след среща на Програмния съвет на радиото.

Причината е разпространяването на фалшива новина за предполагаемо завладяване на кораба "Царевна" на 10 април, на чийто борд се намираха 17 български моряци край Мариупол - зона на тежки военни действия от началото на войната в Украйна.

Решението за наказанието беше взето, след като оперната певица Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на радиото в знак на протест срещу поведението на Волгин.

Програмният съвет единодушно е приел, че Волгин е нарушил задължението на БНР да осигурява "обективна, навременна и точна информация, както и разнообразие от гледни точки" и задължението на служителите на радото да не допускат дезинформация. Нарушени са и два члена от Етичния кодекс, в които се посочва, че журналистите трябва да използват проверена информация, без да скриват и изопачават факти, както и да се позовават на достоверни информационни източници и когато представят теми и събеседници - да се ръководят от професионалните журналистически стандарти.

Протоколът, който БНР разпространи от заседанието, показва, че журналистите от радиото гледат на кризата около Волгин като на проблем с доверието в националното радио.

Програмният директор Даниела Късовска посочва, че твърденията му за кораба са били дезинформация, която по-късно е опровергана многократно в новините на "Хоризонт".

Тя посочва, че в миналото "чуждестранни кореспонденти не са пускали новини, преди да са излъчени по БНР, което е било сериозен атестат за качеството на работата".

От изказването ѝ става ясно, че в БНР се обсъждат приемането на професионални стандарти, но управителният съвет все още не ги е приел.

"Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини. Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог", се казва в декларация на медията.

Конкретното дисциплинарно наказание срещу него не се описва, съобщава се само, че то наложено според разпоредбите на Кодекса на труда. В него има три степени на възможни санкции - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023