Петър Волгин е наказан дисциплинарно от ръководството на БНР

Водещият на "Политически некоректно" Петър Волгин е наказан от ръководството на БНР заради нарушение на правилника за редакционната дейност и на Етичния кодекс на служителите на БНР. Решението е взето след среща на Програмния съвет на радиото.

Причината е разпространяването на фалшива новина за предполагаемо завладяване на кораба "Царевна" на 10 април, на чийто борд се намираха 17 български моряци край Мариупол - зона на тежки военни действия от началото на войната в Украйна.

Решението за наказанието беше взето, след като оперната певица Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на радиото в знак на протест срещу поведението на Волгин.

Програмният съвет единодушно е приел, че Волгин е нарушил задължението на БНР да осигурява "обективна, навременна и точна информация, както и разнообразие от гледни точки" и задължението на служителите на радото да не допускат дезинформация. Нарушени са и два члена от Етичния кодекс, в които се посочва, че журналистите трябва да използват проверена информация, без да скриват и изопачават факти, както и да се позовават на достоверни информационни източници и когато представят теми и събеседници - да се ръководят от професионалните журналистически стандарти.

Протоколът, който БНР разпространи от заседанието, показва, че журналистите от радиото гледат на кризата около Волгин като на проблем с доверието в националното радио.

Програмният директор Даниела Късовска посочва, че твърденията му за кораба са били дезинформация, която по-късно е опровергана многократно в новините на "Хоризонт".

Тя посочва, че в миналото "чуждестранни кореспонденти не са пускали новини, преди да са излъчени по БНР, което е било сериозен атестат за качеството на работата".

От изказването ѝ става ясно, че в БНР се обсъждат приемането на професионални стандарти, но управителният съвет все още не ги е приел.

"Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини. Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог", се казва в декларация на медията.

Конкретното дисциплинарно наказание срещу него не се описва, съобщава се само, че то наложено според разпоредбите на Кодекса на труда. В него има три степени на възможни санкции - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024