Унгарският главен прокурор се прицели към съперника на Орбан заради "кражба" на телефон Снимка: © Getty Images

Основният политически съперник на унгарския премиер Виктор Орбан се оказа в центъра на странен инцидент, прераснал в политическа атака и дори съдебно преследване.

Петер Мадяр е евродепутат и лидер на дясноцентристката партия ТИСА (Tisza). Това е основната опозиционна сила на управляващата "Фидес" на Орбан. 43-годишнияъ политик се появи на политическата сцена през февруари и само за няколко месеца се превърна от неизвестен бивш съпруг на министърка на правосъдието в една от големите надежди на унгарската опозиция. Той е смятан за може би най-опасният претендент, с когото популисткият лидер Орбан някога се е сблъсквал.

Формацията му успя да събере почти 30% от гласовете и да завърши на второ място на европейските избори през юни. А на местните избори, които се проведоха по същото време, ТИСА получи същия брой места в градския съвет на Будапеща колкото "Фидес".

Социологическо проучване от септември дава 39% подкрепа за неговата партия срещу 43% за управляващите. Следващите редовни избори в страната обаче са чак през 2026 г.

Сега обаче прокуратурата в Унгария се опитва да започне разследването срещу него. Главният прокурор на страната поиска от Европейския парламент да свали имунитета на Мадяр. В момента той е един от 7-те евродепутати на своята партия, която принадлежи към семейството на Европейската народна партия (ЕНП). Като член на законодателния орган Мадяр има имунитет.

Случаят, за който прокуратурата иска да повдигне обвинение на евродепутата е от месец юни. Историята се появи за първи път от медиите, близки до унгарските управляващи.

Те твърдят, че Мадяр е посетил нощен клуб в центъра на Будапеща, където е влязъл в остър спор с друг гост на заведението. Според полицейски доклад, разпространен от близкия до правителството информационен сайт Telex, един от гостите на клуба го е снимал да танцува с жени.

Политикът реагирал гневно и се стигнало до спор. Впоследствие Мадяр издърпал телефона на мъжа, който го е снимал. В полицейския доклад пише, че впоследствие той хвърли в близката река Дунав "предмет с черен цвят". Медиите спекулират, че това е бил телефонът на госта.

Мадяр е признал, че е взел устройството от мъжа, но не потвърждава, че го е хвърлил в реката.

"Това поведение може да е кражба. Телефонът, на стойност над 100 000 форинта (250 евро), беше върнат на потърпевшия в работно състояние след намесата на полицията", се казва в изявление на Главната прокуратура на Унгария.

Случаят първо беше употребен за политически атаки от опонентите на Мадяр, а сега в тях се включва и главния прокурор Петер Полт. Той не само е привърженик на Орбан, но е и бивш член на управляващата партия "Фидес".

Той настоява от председателя на ЕП Роберта Мецола да свали имунитета на евродепутата, за да може той да бъде подведен под отговорност. Пресслужбата на законодателния орган е отказала пред "Reuters" да коментира казуса, тъй като не дава становища за отделни случаи и потенциални съдебни производства.

Опозиционният унгарски политик коментира новината за поискания му имунитет. Той написа в профила си във Facebook, че прокуратурата по принцип не е толкова бърза и "ефикасна", когато става дума за разследвания срещу видни лица от партия "Фидес". Евродепутатът отправи и реторичен въпрос към Полт, като го попита какво става с висящото дело "Тони". То е свързано с обвинения в корупция по високите етажи на властта, в центъра на която е влиятелния началник на кабинета на Орбан Антал Роган.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Проверяват защо водата в река Струма в Перник е кафява

"Струма беше отровена тази нощ", написа кметът на Перник

11:25 - 27.09.2024
Култура

Съвременното изкуство – провокация и инвестиция – Sofia Art Fair

Суни Данаджъ и Радослав Механджийски разказват за Sofia Art Fair - най-големият до този момент форум за съвременно изкуство у нас, който ще се проведе от 3-ти до 6-ти октомври. 

10:00 - 27.09.2024
Важно днес

Норвегия издирва мъж, свързан с взривяването на пейджъри в Ливан

Предполага се, че това е Ронсън Хосе, който има фирма в България

09:59 - 27.09.2024
Важно днес

Седем души са ранени при катастрофа в Хаинбоаз

Движението в прохода е затруднено

09:46 - 27.09.2024