Снимка: © Unsplash

След като здравните власти решиха да въведат задължително носене на маски на открито в опит да намалят разпространението на коронавируса, в интернет тръгна петиция против новата заповед на министър Костадин Ангелов, която той все още не е публикувал. Автор на петицията е студентът по журналистика Мимо Гарсия, който призовава управляващите да преосмислят решението си.

„Във връзка с нареждането от четвъртък маските да се носят и на открито, Ви уведомявам официално, че няма да спазвам това правило, което наистина чувствам като насилие над собствената ми личност. Моля Ви, преоценете взетото решение, защото то ще разгневи голям брой хора, които тотално ще се противопоставят на спазването на трите Д-та (б.а. – дисциплина, дезинфекция, дистанция) и така пропастта между паникьори (с по две маски една върху друга) и привърженици на теорията за световната конспирация ще породи огромно напрежение в обществото“, пише той в петицията.

Мозъци на открито

„По-целесъобразно е маски на открито да се изискват единствено, където има струпване на хора“, добавя Гарсия. Именно зад тази идея застана премиерът Бойко Борисов на онлайн заседанието на кабинета днес – той каза, че ще има редица изключения в заповедта на здравния министър. В това число влиза желателно носене на предпазно средство, ако човек е сам на улицата или в парка.

Борисов "редактира" заповедта за маските на открито още преди да е подписана

„Прекален светец и Богу не е драг“, а строги (необмислени) мерки ще доведат до неподчинение. Извън политическите борби, трябва да бъдем заедно като граждани. Едно цяло. Правителството досега има що-годе адекватен отговор на случващото се, стараейки се максимално да не затруднява бизнеса, за да не рискува работни места. Подписвайки такава крайна заповед, рискувате да се стигне до размирици“, пише авторът на петицията до д-р Костадин Ангелов.

Много граждани вече се обявиха против носенето на маски в открити обществени пространства. Сред тях е и д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София, който сподели в интервю пред bTV, че мярката на здравния министър е "абсурдна", а маските не предпазват от коронавирус дори и след първата минута от поставянето им.

Д-р Трифон Вълков: Новата мярка с маските е абсурдна - те не са ефективни и след първата минута

Според Мимо Гарсия – най-голямото недоволство идва от хора, които имат проблеми с дишането. „Аз съм с опериран нос и маската затруднява дишането ми, но спазвам правилата“, пише авторът на петицията.

По думите му, българите са успели да се обединят по време на здравната криза и сами са се научили да спазват дистанция, да не нарушават „невидимите бариери“ с другите хора на улицата, да използват мокри кърпи и дезинфектанти на обществени места, за да поддържат висока хигиена. Поради тази причина, твърди авторът на петицията, не е нужно да се налага мярка за носене на маски на открито – те така или иначе се носят от повечето хора при струпване на много граждани на едно място.

Ски курортите ще работят с нови правила заради Covid-19

„В самото начало на извънредното положение с имейл предложих на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски да се създаде обща платформа (сайт) със съвети и статистика. Радвам се, че това се случи и coronavirus.bg·съществува“, пише Гарсия. „Предвид деликатното и трудно положение, днес предлагам да се създаде Медиационен център с цел търсене на изход от това разцепление на обществото“.

Към 16:00 ч. на 21 октомври петицията е подписана от малко над 2300 души.


Лекари от Търговище: Мащабът на Covid-19 е скрит, защото хората нямат пари за PCR тестове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония