Петков и Василев са получили близо 1 млн. лв. от симпатизанти - 80% от всички изборни дарения

„Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев е получила около 988 хиляди лева от дарения на граждани за предизборната кампания за вота на 14 ноември. Това представлява близо 80% от всички дарения, постъпили към участниците в парламентарните избори.

Това съобщи в. „Сега“, позовавайки се на данни от Сметната палата (към 5 ноември), където участващите във вота докладват финансирането на кампаниите си.

Сформираната за предстоящите избори формация на бившите служебни министри няма други източници на приход и разчита на спонсорство. Най-голямото еднолично дарение е от Иво Лъчезаров Ценов – 200 хиляди лева, като посоченият източник е дивиденти. Тенко Красимиров Николов е предоставил безвъзмездно 150 хиляди лева – с източник договор за управление и контрол, а Анри Мойс Леви е дал 100 хил., които са описани като приходи от търговска дейност.

Няколко от кандидатите на коалицията са подкрепили кампанията с лични средства. Сред тях е шефът на „Еконт“ и водач на листата в Русе Николай Събев. Той е отпуснал 100 хиляди лева. Събев беше определен от Кирил Петков като потенциален кандидат за министър на транспорта.

Даниел Лорер, който е основна част от „Продължаваме промяната“, е дал за кампанията 80 хиляди лева.

В края на септември един от лидерите на формацията Асен Василев каза в интервю за БНР, че ПП ще разчита предимно на дарения от хора в IT-бизнеса. „Има достатъчно хора, които имат желание да финансират, основно са от IT-сектора. Абсолютно безвъзмездно го правят, защото на тях също им е писнало България да е свързана с корупция и да е на последните места по всичко. Казват – ние сме далеч, не искаме да скочим в политиката, но един от начините е да подпомогнем кампанията. Не искат нищо в замяна“ заяви той.

Изборният кодекс позволява финансиране със собствени средства на участниците, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Доскоро беше възможно събирането на пари от юридически лица и еднолични търговци, но през април 2021 Конституционният съд го отхвърли като противоречащо на основния закон.

Общо отчетените дарения за участниците на парламентарните избори са 1 246 003.26 лв. към 5 ноември. Тази цифра не се различава от регистрираните при предишните два вота.

Само 6 формации от общо 28, участващи на изборите, са получили дарения от симпатизанти. Това са „БСП за България”, ВМРО–БНД, „Демократична България–Обединение”, „Изправи се.БГ! Ние идваме!”, „Национално обединение на десницата” и „Продължаваме промяната”.

БСП са получили 37 хиляди лева от симпатизанти и 116 хил. от кандидати и членове. ВМРО отчита над 20 хил. лв. от дарители, а ИБГНИ разчита на 7000 лв. от граждани. Тази цифра за ДБ е над 150 хиляди лева. Коалицията „Национално обединение на десницата”, създадена от Петър Москов и Цветан Цветанов, е получила около 44 000 лв. от граждани.

За президентската кампания са получени общо 404 951.06 лв. от дарения. Над половината от тях – около 206 хиляди лева - са за Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС. От инициативния комитет той е получил още 53 хил. лв. 18 хил. от тях са лични средства на ректора на СУ, 5 хил. – от кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, а над 15 хил. – от председателя на инициативния комитет Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Анастас Герджиков

Румен Радев е получил около 148 хиляди лева от симпатизанти. Не е бил спонсориран от инициативния си комитет, като е дал 10 хил. от личните си средства за кампанията.

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев

Лозан Панов разчита на малко над 5 хиляди лева от дарения до този момент, а кандидатът на ВМРО Милен Михов – около 46 хил. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024