„Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев е получила около 988 хиляди лева от дарения на граждани за предизборната кампания за вота на 14 ноември. Това представлява близо 80% от всички дарения, постъпили към участниците в парламентарните избори.

Това съобщи в. „Сега“, позовавайки се на данни от Сметната палата (към 5 ноември), където участващите във вота докладват финансирането на кампаниите си.

Сформираната за предстоящите избори формация на бившите служебни министри няма други източници на приход и разчита на спонсорство. Най-голямото еднолично дарение е от Иво Лъчезаров Ценов – 200 хиляди лева, като посоченият източник е дивиденти. Тенко Красимиров Николов е предоставил безвъзмездно 150 хиляди лева – с източник договор за управление и контрол, а Анри Мойс Леви е дал 100 хил., които са описани като приходи от търговска дейност.

Няколко от кандидатите на коалицията са подкрепили кампанията с лични средства. Сред тях е шефът на „Еконт“ и водач на листата в Русе Николай Събев. Той е отпуснал 100 хиляди лева. Събев беше определен от Кирил Петков като потенциален кандидат за министър на транспорта.

Даниел Лорер, който е основна част от „Продължаваме промяната“, е дал за кампанията 80 хиляди лева.

В края на септември един от лидерите на формацията Асен Василев каза в интервю за БНР, че ПП ще разчита предимно на дарения от хора в IT-бизнеса. „Има достатъчно хора, които имат желание да финансират, основно са от IT-сектора. Абсолютно безвъзмездно го правят, защото на тях също им е писнало България да е свързана с корупция и да е на последните места по всичко. Казват – ние сме далеч, не искаме да скочим в политиката, но един от начините е да подпомогнем кампанията. Не искат нищо в замяна“ заяви той.

Изборният кодекс позволява финансиране със собствени средства на участниците, средства на кандидатите и дарения от физически лица. Доскоро беше възможно събирането на пари от юридически лица и еднолични търговци, но през април 2021 Конституционният съд го отхвърли като противоречащо на основния закон.

Общо отчетените дарения за участниците на парламентарните избори са 1 246 003.26 лв. към 5 ноември. Тази цифра не се различава от регистрираните при предишните два вота.

Само 6 формации от общо 28, участващи на изборите, са получили дарения от симпатизанти. Това са „БСП за България”, ВМРО–БНД, „Демократична България–Обединение”, „Изправи се.БГ! Ние идваме!”, „Национално обединение на десницата” и „Продължаваме промяната”.

БСП са получили 37 хиляди лева от симпатизанти и 116 хил. от кандидати и членове. ВМРО отчита над 20 хил. лв. от дарители, а ИБГНИ разчита на 7000 лв. от граждани. Тази цифра за ДБ е над 150 хиляди лева. Коалицията „Национално обединение на десницата”, създадена от Петър Москов и Цветан Цветанов, е получила около 44 000 лв. от граждани.

За президентската кампания са получени общо 404 951.06 лв. от дарения. Над половината от тях – около 206 хиляди лева - са за Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС. От инициативния комитет той е получил още 53 хил. лв. 18 хил. от тях са лични средства на ректора на СУ, 5 хил. – от кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, а над 15 хил. – от председателя на инициативния комитет Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Анастас Герджиков

Румен Радев е получил около 148 хиляди лева от симпатизанти. Не е бил спонсориран от инициативния си комитет, като е дал 10 хил. от личните си средства за кампанията.

Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев

Лозан Панов разчита на малко над 5 хиляди лева от дарения до този момент, а кандидатът на ВМРО Милен Михов – около 46 хил. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия