Премиерът в оставка Кирил Петков репликира Бойко Борисов след критиките му, че откриването на българо-гръцката газова връзка е "бутафорно" и му предложи 59 гласа за "проектозакон за 100% диверсификация".

Петков публикува сравнителна справка с газопровода-продължение на "Турски поток" през България, който прехвърля руски природен газ към Сърбия и Унгария, и интерконектора с Гърция.

"Турски поток - 3 млрд. лева - 0% от капацитета на тръбата е за България, 0% диверсификация. Гръцката връзка - 0.5 млрд. лева - 100% от капацитета на тръбата е за България и български износ, веднага диверсифицира 1/3 от годишното потребление на страната ни, на стойност 1/3 от цената на Газпром", пише Петков.

Той твърди още, че "цената на километър строителство за Турски поток е два пъти по-висока от тази за гръцката връзка въпреки по-лекия терен".

Според справка от докладa на "Булгартрансгаз" за плана за развитие на компанията между 2020-2029 г. - газопроводът от българо-турската до българо-сръбската граница е с приблизителна дължина от 480 км, като включва две компресорни станции и една измервателна станция.

Цената на инвестицията е около 1,4 млрд. евро.

Интерконекторът Гърция-България е с дължина общо 182 км, от които 151 км са на българска територия. Прогнозната цена на целия проект е около 240 млн. евро.

Коментарът на Борисов по повод гръцката връзка беше: "Тя при нашето управление бе повече от половината изградена, но не е готова още. Поне месеци още няма да е изградена". Затова според него срещата на Мицотакис и Петков е била "бутафорна".


Борисов: "Щях да намеря 3 депутати, които са ми верни, да подкрепят Василев - те хвърлиха мандата и заминаха"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море