Петков: Младежката организация на ГЕРБ е създала паниката с бензиностанциите Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков намери връзка между младежката организация на партия ГЕРБ и създалата се паника за горивата, която доведе до дълги опашки по бензиностанциите и масово зареждане. Той даде брифинг след среща с представители на Българската петролна и газова асоциация за състоянието на пазара на горива и запасите с тях.

"Оказа се, че не само количества има, имаме големи количества в цялата система. Всички са заредени, няма никакъв проблем в цялата верига. Единствената причина за паниката в сряда е използването на снимки от някои малки бензиностанции. Използвали са се през социалните медии, изпратили са се навсякъде като част от политическа или хибридна атака. Свързани са с младежката организация на ГЕРБ", заяви Петков.

"Ето как използват страха от войната, цялата система е била обезпечена с гориво, но се е създала паника – хора на опашки, които пълнят резервоари, без да има причина", добави той. Петков не отговори конкретно на въпроса дали ще се търси отговорност от ГЕРБ.

"Усетим ли подобен тип хибридна атака с цел да се натрупат политически дивиденти на гърба на хората, ще имаме координиран отговор моментално. Той ще се изразява в отговор населението да не се поддава на манипулации. Следете какво казва правителството, горивото е навсякъде, запасите са налични, танкерите идват в базите, има внос. Това са глупави манипулации за политически цели", заяви премиерът.

Попитан дали високите цени на горивото не са причина за презапасяването, Петков отговори: „Малки бензиностанции, които са били без количество, за да не затварят, са си вдигнали цената. Снимки от тези бензиностанции са се разпространили из целия Facebook с платени постове, което е довело до увеличение на търсенето с няколко пъти. Използване на една или две подобни снимки, циркулиращи из мрежата, създава паника. Това кара хората да се нареждат на бензиностанциите. Тези бензиностанции се пълнят с камиони, но заради опашките чисто логистично горивото не може да се набави, въпреки че по складовете всичко е пълно“.

В момента има малко повишене на цената, добави той. "В цяла Европа има. Но ние говорим за паниката, която излезе от бензиностанциите с цена над 3 лева за литър. Хубавото е, че тази паника вече е овладяна. Жалко е да се използва страхът на народа за политически цели".

Министърът на енергетиката Александър Николов каза, че "е странно да виждаме цистерни, които трябва да превозват мляко, но се ползват за дизелово гориво".

През последните седмици цените са се повишили няколко десетки процента в компонента на петрола. "Колкото и да искаме да сме остров, в който стабилността на цените се запазва, това е практически невъзможно", заяви той и обяви, че ще даде повече информация в 14 ч. на брифинг в Министерството на енергетиката.

В разговорите с Българската петролна и газова асоциация участваха също вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.


ГЕРБ контраатакуваха кабинета с обвинение за продаден газ на борсата на половин ценаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023