ГЕРБ контраатакуваха кабинета с обвинение за продаден газ на борсата на половин цена

ГЕРБ отговориха с контраобвинение на обвиненията на премиера Кирил Петков, че те стоят зад създалата се паника за горивата и дългите опашки по бензиностанциите.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев атакува управляващите на брифинг в партийната централа, че в нощта между 24 и 25 февруари, в рамките на час, на газовата борса у нас били осъществени около 10 сделки на половин цена.

Петков: Младежката организация на ГЕРБ е създала паниката с бензиностанциите

„Вече 24 часа чакам отговор за една газова сделка в първия ден на войната в Украйна, на 24 февруари. 22 часа след като започнаха да падат бомбите, на нашата газова борса, между 2 и 3 ч. през нощта, в рамките на секунди се продаде газ на половин цена. Тоест – за едни скъпо, за други на половин цена. Целия ден цената е между 230 и 250 лева, а конкретните сделки през нощта, когато тези от нас, които не са спали, са гледали бомбардировките - тихомълком продадоха газ на половин цена“, твърди Добрев, без да дава допълнителни разяснения.

Той добави само, че количеството е 4200 мегаватчаса, а разликата в цената била половин милион лева. „Не чуваме отговор на този въпрос. Сделките са десетина, всяка една от тях е направена за по 2-3 секунди“, заяви той.

Бившият министър каза, че ГЕРБ обмислят да изпратят сигнал до главния прокурор Иван Гешев, „за да може той да разгледа тази сделка“.

Томислав Дончев също се включи към атаките срещу Петков и кабинета с въпрос „Кой и в чия полза продава газ на два пъти по-ниска цена?“.

„Вижте цените на петрола 2013-2014 г. – дали не бяха 130-140 долара за барел, цената тогава не мина 2,50 лв на литър. Сега е над 3 лева. Защо при по-ниска цена на петрола бензинът е по-скъп?“, каза той.

„Ако членовете на коалицията са последователни, тя трябва да се саморазпусне, няма политическо бъдеще. На крива коалиция опозицията ѝ пречи“, твърди бившият вицепремиер.

По-рано през деня Кирил Петков предупреди хората, че няма поводи за паника, защото складовете са пълни с гориво. Той призова да се слушат само официалните изявления на правителството и заяви, че младежите на ГЕРБ са спонсорирали във Facebook единични случаи от бензиностанции с високи цени на горивото, за да извлекат политически дивиденти.

Добрев отрече ГЕРБ да са всявали излишна паника с бензиностанциите. Той твърди, че е предложил на управляващите да се отпуснат горива от държавния резерв.

„Във вечерта, в която хората се притесниха заради покачващите се цени, възникна психоза и вместо да реагират адекватно и да обявят например отпускане на горива от държавния резерв на 2 лева и да успокоят хората, те не направиха нищо, търсеха нашите младежи. Търсеха някой, който да обвинят“, смята Добрев.

„Същата вечер, като видяхме какво се случва, лично се обадих в Хасково, там също имаше навсякъде коли. На едната бензиностанция имаше над 20 автомобила. Около 21:30 – 22:00 ч. същата вечер предложих на управляващите тази моя идея във Facebook профила си. Не съм го измислил, това го направиха в Щатите и още 30 държави – отделиха от своите резерви 60 милиона барела петрол, за да успокоят хората и да овладеят цените“, каза още той.

Томислав Дончев заяви, че целта на ГЕРБ не била "да събори държавата" по време на война. Целта им била да намират "всяка грешка на управляващите". "Ние никога не сме били безотговорни. Няма причина да хвърляме държавата в хаос", твърди той.

Един от журналистите на брифинга каза, че има информация как младежите на ГЕРБ са платили две публикации във Facebook за 300 евро, за да се стигне до паниката с горивата. Дончев отговори: "Съветвам ви тази ваша наблюдателност да я втренчите в миналото. Ние сме опозиция, задачата ни е да намираме кусурите на управлението. Това, че младежите са видели една или друга опашка, какво значи – да си затворят очите и да не го правят достояние за другите ли? Представете си, щом младежите ни са сторили тази поразия, ако цялата на партия се ангажира, какво ще стане?".

Малко след това министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че няма скрита продажба, а покупка на изгодни цени от страна на "Булгартрансгаз".

Александър Николов: Няма скрита продажба на газ, има покупка - и то на изгодни цени

"Няма продажба. Има покупка и не е от "Булгаргаз", а от "Булгартрансгаз". "Булгартрансгаз" има нужда от количества за своите нужди, които след закупуване съхранява в хранилището в Чирен. С цел запазване на максималните количества там, ежедневно се търсят количества на приемливи цени. Такъв е случаят от нощта на 24 февруари", заяви министърът на енергетиката.

"Средната цена на газа за февруари е 151 лева за мегаватчас. Закупените от "Булгартрансгаз" количества са с 32 лева на мегаватчас по-ниски от средната цена. На 24 февруари 2022 средната цена на газа е 233 лева за мегаватчас. Закупеното количество е със 113 лева по-ниско от това, или с 48% по-ниска цена", обяви Николов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024