Александър Николов: Няма скрита продажба на газ, има покупка - и то на изгодни цени Снимка: © Булевард България

Министърът на енергетиката Александър Николов отговори на обвинението от страна на ГЕРБ, че на газовата борса в нощта на 24 февруари бил продаден газ на половин цена, докато в същото време по бензиностанциите се виели опашки и хората зареждали за по над 3 лева на литър.

ГЕРБ заявиха, че ще изпратят сигнал до главния прокурор Иван Гешев, който да разгледа "десетина сделки", с които в рамките на секунди се продали 4200 мегаватчаса, а разликата в цената била половин милион лева.

ГЕРБ контраатакуваха кабинета с обвинение за продаден газ на борсата на половин цена

Николов обаче обясни, че няма продажба, а покупка на изгодни цени от страна на "Булгартрансгаз".

"Няма продажба. Има покупка и не е от "Булгаргаз", а от "Булгартрансгаз". "Булгартрансгаз" има нужда от количества за своите нужди, които след закупуване съхранява в хранилището в Чирен. С цел запазване на максималните количества там, ежедневно се търсят количества на приемливи цени. Такъв е случаят от нощта на 24 февруари", заяви министърът на енергетиката.

"Средната цена на газа за февруари е 151 лева за мегаватчас. Закупените от "Булгартрансгаз" количества са с 32 лева на мегаватчас по-ниски от средната цена. На 24 февруари 2022 средната цена на газа е 233 лева за мегаватчас. Закупеното количество е със 113 лева по-ниско от това, или с 48% по-ниска цена", обяви Николов.

Най-високата цена, постигната за газов ден 24 февруари е 135 лева над тази, реализирана в сделката на "Булгартрансгаз". Най-ниската цена на същия ден е с 96 лева по-висока от цената на придобиване от оператора.

"Сделките са сключени с повече от един контрагент. Това става по следния механизъм - когато има положителни дисбаланси в системата, те се продават на търгови процедури с по-ниски цени заради липса на място за съхранение. Този тип търгове се обявяват в късните часове, когато е ясно колко ще бъдат излишъците. При обявяване на такъв търг "Булгартрансгаз" стартира търговията през платформата на газов хъб "Балкан". Ако си бяха направили труда, щяха да видят как се случва", каза Николов за Делян Добрев и Томислав Дончев от ГЕРБ, които "уличиха" кабинета в неизгодна сделка.

"Ако не е ясно, нека го кажем в прав текст. Изнесените твърдения в последните 2 дни не са просто неверни, те са откровени лъжи. Ако някой си прави илюзията, че подобни опити за трупане на политически дивиденти на гърба на обществото във време на геополитическа криза, която е война, за мен това е обидно. За всички ни е обидно. Вероятно е безсмислено и за n-ти път го казваме, но призоваваме опозицията да бъдем единни. Внасянето на паника, опитите за хибридни атаки, спонсориране на публикации в социалните мрежи, особено навръх националния празник – не знам как дори да го коментирам", каза още министърът.

Петков: Младежката организация на ГЕРБ е създала паниката с бензиностанциите

По-рано през деня Кирил Петков предупреди хората, че няма поводи за паника, защото складовете са пълни с гориво. Той призова да се слушат само официалните изявления на правителството и заяви, че младежите на ГЕРБ са спонсорирали във Facebook единични случаи от бензиностанции с високи цени на горивото, за да извлекат политически дивиденти.

Добрев отрече ГЕРБ да са всявали излишна паника с бензиностанциите. Той твърди, че е предложил на управляващите да се отпуснат горива от държавния резерв. За Александър Николов това не е адекватно предложение.

Николов заяви, че цените в България нарастват и отварянето на резерва, "за да се укроти" покачването на цените, както отбеляза Добрев, е "смешно". Министърът показа данни за цената на петрола в САЩ в началото на 2022 г., когато барелът "Брент" е струвал 72 долара, а вече е 111 заради сложната геополитическа обстановка.

"Към момента излишъци на количества няма, на 2 и 3 март са купени над 4 пъти средния размер количества от бензиностанциите в България. Тези количества, както видяхте, бяха налични въпреки паниката", заяви Николов.

"Относно природния газ – цената за доставка в Европа от началото на март (70 евро) в момента скочи до 160. Това значи, че ще има негативен ефект, който е свързан изцяло с европейския геополитически контекст", добави той.

Планираните количества на рафинерията за март 2022 г. са 243 милиона литра, с 15% по-високо производство спрямо същия период от 2021 г. Същото важи и за бензина – там скокът за година е от 48 на 53 милиона литра. Цената на рафинериите към бензиностанциите не е повишена, обобщи Александър Николов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023