Петков: Млади хора умират заради един лидер, който прави ужасно погрешни решения Снимка: © bTV

"Жалко е, че млади момчета и от руската страна, и от украинската умират заради един лидер, който седи на дългата маса и прави ужасно погрешни решения". Това заяви относно Владимир Путин и военната му намеса в Украйна българският премиер Кирил Петков.

Той участваше в съвета на евролидерите в Брюксел, чието заседание продължи до 2 ч. след полунощ в петък. Лидерите на държавите членки се съгласиха на мащабен пакет санкции срещу Москва, а днес се очаква дори тяхното разширяване.

Лидерите на ЕС имат съгласие за санкции срещу Русия в три сектора: транспорт, енергетика и финанси

"Санкциите няма да повлияят директно на Путин, но нямаме избор. Русия абсолютно не се интересува от това, което Европа прави, и всяка една агресия трябва да се накаже. Ето какво се случва, когато главата на един лидер предопределя такава съдба на толкова много хора. Това се случва, като не живеем в демокрация", заяви Петков пред българските медии.

Той каза, че евролидерите са убедени, че военен конфликт НАТО - Русия няма да има. "Путин би използвал ядрена намеса, ако НАТО си позволи военни действия, той го каза", добави премиерът.

"ЕС ясно заяви, че ще говорим с един глас, независимо какви са различията в общността. Общите действия ще включват сериозни мерки. В момента продължават разговорите колко да са сериозни, но със сигурност ще засегнат големи сектори на руската икономика, пътуването и активите на важни хора, взели решението за вчерашната агресия. България зае позиция, че ние сме партньор на ЕС и НАТО и ги подкрепяме. Имаше варианти да се влезе с руските танкове в една от източните провинции на Украйна, но никой не очакваше толкова бърза, масирана атака, с толкова много жертви. Тези мерки показват, че ЕС не може да стои безучастно, когато в съседни на нас държави хората умират. До дни Украйна може да падне".

Петков добави, че МВнР работи усилено по евакуацията на българските граждани от Украйна. Той разкритикува думите на министъра на отбраната Стефан Янев, че не трябва да се развява картата на войната и да не се говори с такава реторика. "Има взривове в цялата страна, тук няма развяване на карта, има развяване на оръжия и ракети. Няма баланс на сили, няма разговори. Тези хора влязоха в Украйна, руските момчета не са знаели дори, че отиват на война, те са мислели, че отиват на учение".

Петков заяви, че изключване на Русия от системата SWIFT за международни банкови плащания засега не е прието, но остава като опция. "SWIFT беше голям въпрос и не излезе от възможностите, днес диалогът продължава. Ще има допълнение към мерките, които вчера се обсъдиха".

"Говорих с Олаф Шолц, Еманюел Макрон, лидерите на Естония и Полша. Ако имаше частично влизане някъде, трябваше да сме с най-меките мерки. Но когато се говори за такова нападение на Русия – около масата нямаше глас на който и да е лидер за меки мерки. Казах, че България подкрепя с един глас тези мнения и няма да се делим от групата и да имаме по-слаби или уклончиви мнения", каза Петков.

"Обсъдихме внимателно и темата за енергийната сигурност, защото българският интерес е над всичко. Говорихме с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че гръцката връзка става основен приоритет. Трябва да сме готови за ответни санкции. Да помислим как цената на газа в Европа е свързана с цената на тока, ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка. Но нямаше как след вчерашните действия да се питаме дали да има санкции", заяви още той. "Толкова ме е яд, че след 11 г. строеж тази гръцка връзка не беше направена. Сега ако имахме газ от Азербайджан, по съвсем различен начин щяхме да гледаме на нещата".

България е готова да посрещне всички бежанци, които желаят да дойдат в България, увери Петков. "Това не е бежанската вълна на хора с неясно минало – това са едни европейци, на които са им взривили летището, които са под обстрел и са се крили в метрото. Европейските страни не се страхуват от това".

"Путин трябва да знае две неща – всички заедно работим в един глас, което е най-важно. Второ, всяко действие има своята цена. Всички заедно ще работим и срещу хибридните атаки на Русия, очаква се огромна вълна. Ще има НПО-та и политически партии, които ще опитват да правят разрив в тази позиция на Европа. Очаквайте всякакви атаки на групи, свързани с Русия, и всички ние трябва да имаме отговор на това", каза българският премиер.

Попитан дали ще поискаме ново подкрепление от НАТО, той заяви: "Това е вече на ниво координация на НАТО. България има ясна позиция – имаме батальон, дефицитите ще бъдат попълнени, искам в НАТО да говорим с един глас. Най-голямата грешка ще е разцепление на позициите".

Кирил Петков нарече Русия "бензиностанция с ракети" и заяви: "Ако аз имам руски бизнес, няма да искам моят лидер да унищожава печалбите ми по този начин".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023